Новини

На Вінниччині розпочалось збирання ранніх зернових. За ініціативи теруправління Держгірпромнагляду у Вінницькій області напередодні жнив було проведено семінари-наради з керівниками всіх сільгосппідприємств, у кожному районі створено оперативні групи із залученням представників влади, наглядових органів, Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві, представників профспілки області, громадських організацій.

Інспекторами теруправління проведено близько 30 планових перевірок сільгосппідпрємств та виявлено низку порушень. Найпоширенішими з них є: виконання робіт та експлуатація машин, механізмів та устатковання підвищеної небезпеки (зберігання та переробка зерна, експлуатація компресорних установок, застосування шкідливих та небезпечних речовин ІІІ класу небезпеки, експлуатація тракторів без електростартерного запуску, виконання зварювальних робіт ) без отримання відповідних дозволів; відсутність засобів індивідуального захисту, спецодягу; виконання робіт працівниками, які не пройшли навчання та перевірку знань; порушення строків проведення повторного інструктажу (на роботах з підвищеною небезпекою — 1 раз на 3 місяці, для решти робіт — 1 раз на 6 місяців).

Ці та інші порушення виявлено у СТОВ «Нива», с. Сумівка Бершадського району, ФГ «Україна», с. Стара Прилука Липовецького району, СТОВ «Левківське», с. Левківка Погребищенського району, СВК «Залузька» с. Залужжя та ТОВ «Теплик-Агро», с. Степанівка Теплицького району, ФГ «Велес — Віта», с. Попелюхи Муровано — Куриловецького району, ТОВ «Комарівці», с. Комарівка Барського району. До посадових осіб зазначених підприємств притягнуто до адміністративної відповідальності та видано обов'язкові до виконання приписи.

Ще одне болюче питання — допуск неповнолітніх до роботи під час збирання врожаю. Є випадки травмування та трагічної загибелі дітей на сільськогосподарських роботах. Так, у 2003 році внаслідок травматичної ампутації ноги загинув 15-річний хлопець у СВК «Прогрес», с. Студена Піщанського району, у СТОВ «Жабокрицьке» Крижопільського району також загинув неповнолітній. В обох випадках посадових осіб підприємств було притягнуто до кримінальної відповідальності. Тому терупрвління вживає всіх можливих заходів, аби подібне не повторилося.

Довідка.
Щороку в області під час збирання врожаю працює понад 30 тисяч працівників, більше трьох тисяч одиниць сільськогосподарської техніки (комбайнів, тракторів), велика кількість автомобільного та іншого технологічного транспорту. Минулого року під час жнив на Вінниччині було травмовано четверо працівників.




До списку новинВпередНазад