Новини

На Вінниччині розпочалось збирання ранніх зернових. Щороку в області на збирання врожаю задіюється понад 30 тисяч працівників, більше трьох тисяч одиниць сільськогосподарської техніки (комбайнів, тракторів), велика кількість автомобільного та іншого технологічного транспорту. Безпечні жнива — спільна справа територіального управління держгірпромнагляду у Вінницькій області та влади. Тому влада області разом з теруправління спрямовує на профілактику виробничого травматизму під час жнив максимум зусиль.

Напередодні жнив з керівниками всіх сільгосппідприємств було проведено семінар-наради, в кожному районі створено оперативні групи із залученням представників влади, наглядових органів, фонду соціального захисту населення від нещасних випадків на виробництві, представників профспілки області, громадських організацій. Інспекторами тер управління на сьогоднішній день проведено близько 30 планових перевірок сільгосппідпрємств та виявлено низку порушень.

Найпоширенішими з яких є: виконання робіт працівниками без проходження навчання та перевірки знань, виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатація машин, механізмів та устатковання підвищеної небезпеки (зберігання та переробка зерна, експлуатація компресорних установок, застосування шкідливих та небезпечних речовин ІІІ класу небезпеки, експлуатація тракторів без електростартерного запуску, виконання зварювальних робіт) без отримання відповідних дозволів, відсутність засобів індивідуального захисту, спецодягу. Порушуються терміни проведення повторного інструктажу (на роботах з підвищеною небезпекою -1 раз на 3 місяці, для решти робіт — 1 раз на 6 місяців).

Ці та інші порушення були виявлені у СТОВ «Нива» с. Сумівка Бершадського району, ФГ «Україна» с. Стара Прилука Липовецького району, СТОВ «Левківське» с. Левківка Погребищенського району, СВК «Залузька» с. Залужжя та ТОВ «Теплик-Агро» с. Степанівка Теплицького району, ФГ «Велес — Віта» с. Попелюхи Муровано — Куриловецького району, ТОВ «Комарівці» с. Комарівка Барського району. До посадових осіб вище згаданих підприємств вжито адміністративні заходи впливу та видано обов'язкові до виконання приписи.

Слід зазначити, що торік під час жнив на Вінниччині було травмовано четверо працівників.

Ще одне болюче питання — допуск неповнолітніх до роботи під час збирання врожаю. Маємо приклади травмування та трагічної загибелі дітей в сільськогосподарських підприємствах. У 2003 році в результаті травматичної ампутації ноги загинув 15-річний хлопець у СВК «Прогрес» с. Студена Піщанського району, у СТОВ «Жабокрицьке» Крижопільського району також загинув неповнолітній.

В обох випадках посадових осіб підприємств було притягнуто до кримінальної відповідальності. Тому терупрвління вживає всіх можливих заходів аби подібне не повторилося.

Є випадки, коли до трагедії на полі призводило залучення сільськогосподарської техніки (комбайнів) з інших областей, якої щороку близько 300 одиниць. Тому, у разі залучення додаткової техніки з інших господарств, роботодавцям необхідно укласти у визначеному законодавством порядку договори з працівниками, які будуть працювати на вказаній техніці. Визначати відповідальних посадових осіб за безпечну роботу с/г техніки. З працівниками проводити інструктажі та перевірку знань з охорони праці.

Теруправління Держгірпромнагляду у Вінницькій області звертається до керівників підприємств агропромислового комплексу, голів фермерських господарств провести аналіз стану охорони праці на кожному виробничому підрозділі. Розробити конкретні заходи щодо усунення існуючих порушень і недоліків в організації безпечних і нешкідливих умов праці. Взяти під особистий контроль і забезпечити виконання вимог, викладених у приписах державних інспекторів, що були видані під час перевірок. Не допускати у подальшому експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки без відповідністі вимогам нормативно-правових актів, що діють в Україні.

Прес-служба теруправління

Держгірпромнаглду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад