Новини

На базі ВАТ «Полтавський ГЗК» було підбито підсумки комплексної всебічної перевірки, яку проведено під головуванням першого заступника Голови Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Віктора Шайтана, за участі представників Криворізького гірничопромислового теруправління та територіального управління Держгірпромнагляду України у Полтавській області.

Протягом червня поточного року фахівці Держгірпромнагляду перевіряли стан охорони праці та промислової безпеки на ВАТ «Полтавський ГЗК» і ТОВ «Єристівський ГЗК». Перевірка засвідчила, що на обох підприємствах проводиться цілеспрямована робота із забезпечення безпечних умов праці робітників. І хоча були виявлені окремі недоліки, половина з них була усунена вже під час перевірки, а щодо решти — був розроблений план дій з їх усунення.

Перший заступник Голови Держгірпромнагляду Віктор Шайтан, начальник відділу нагляду в гірничодобувній промисловості та за вибуховими роботами Володимир Галімулін, начальник Криворізького теруправління Костянтин Корольов, начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Полтавській області Сергій Щербак разом з технічними директорами комбінатів відвідали оглядові майданчики кар'єрів, де ознайомилися з роботою автоматичної системи управління гірничо-транспортним комплексом та сучасною гірничодобувною технікою (великовантажні автосамоскиди вантажопідйомністю 180 т, 220 т, гідравлічні навантажувачі вантажопідйомністю 36 м3, бурові верстати «Атласкопка-питвайтер»). Відвідали гірничо-збагачувальну фабрику, де спостерігали за процесом магнітної сепарації та познайомились з роботою з виробництва котунів.

Підбиваючи підсумки перевірок, Віктор Шайтан наголосив на позитивній тенденції комбінатів у нарощуванні обсягів виробництва, процесу реконструкції та технічного переоснащення задля удосконалення своєї роботи. Зокрема, не зважаючи на те, що на ВАТ «Полтавський ГЗК» нарощується і модернізується виробництво, протягом останніх 5 років не було жодного випадку виробничого травматизму.

Разом з тим, звернуто увагу керівників та головних фахівців комбінатів на найбільш суттєві порушення, які виявлено під час перевірки. А саме: не виконуються вимоги безпеки під час ведення робіт на перевантажувальних пунктах, де не витримуються робочі параметри майданчиків, допускається заїзд допоміжних транспортних засобів та розвантажування в нейтральних зонах.

На підприємствах не вирішено питання щодо укомплектування великовантажних кар'єрних самоскидів HITACHI та Komatsu пристроями блокування (сигналізації) підняття кузова під високовольтною лінією.

Обговорено питання своєчасності усунення несправності залізничної колії, стрілкових переводів та забезпечення безпечного виконання маневрових робіт бригадами скороченої чисельності.

Досить гостро члени колегії обговорювали дотримання двома підприємствами нормативних вимог з допуску підрядних організацій до виконання ремонтних робіт об'єктів виробництва. Наразі кількість працівників підрядних організацій становить 50% від загальної чисельності на самому підприємстві, а рівень травматизму серед працівників підрядних організацій значно вищий, ніж серед працівників комбінатів.

«На сьогодні головною метою є дотримання всіма підрядними підприємствами внутрішнього трудового розпорядку комбінату, щоб не мати негативних випадків у подальшому», — наголосив Віктор Шайтан.

Загалом фахівці Криворізького та Полтавського теруправлінь дійшли висновку, що обидва підприємства працюють задовільно в питаннях організації та забезпечення безпечного ведення робіт та експлуатації обладнання і можуть бути взірцем для споріднених підприємств України.

Довідка.
Всебічну комплексну перевірку проведено відповідно до плану роботи Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України.




До списку новинВпередНазад