Новини

Устаткування близько 140 котелень потребує реєстрації в теруправлінні Держгіпромнагляду та отримання дозволів на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки згідно з вимогами Закону України «Про охорону праці» й Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищенної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищенної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 р. №1107.

Такі результати виявили державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду у Кіровоградській області під час вибіркової перевірки технічного стану котелень у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області.

Виявлені порушення є характерними для закладів освіти інших районів, які ще не перевірені, зазначають в теруправлінні.

Керівники навчальних закладів отримали обов'язкові для виконання приписи для усунення виявлених порушень. Їм надано пропозиції заборонити експлуатацію котелень, які експлуатуються з грубими порушеннями вимог нормативно-правових актів і становлять загрозу життю та здоров'ю людей.

Також надані позови до судових органів про заборону експлуатації окремих котелень Олександрійського, Бобринецького та Компаніївського районів.

Питання технічного стану котелень у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області розглядалися на обласній раді з питань безпечної життєдіяльності населення у травні поточного року. На жаль, переважна більшість порушених питань керівниками відділів та управлінь освіти не вирішується донині.

Враховуючи це, з метою безпечної експлуатації котельного обладнання та своєчасного початку опалювального сезону територіальне управління Держгірпромнагляду пропонує:

1. Зобов'язати департамент освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації, міськвиконкоми та райдержадміністрації усунути вищевикладені зауваження до 01.09.2014 року.

2. Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації в червні поточного року організувати за участю представників теруправління Держгірпромнагляду семінар для роз'яснення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, з питань безпечної експлуатації котельного обладнання для керівників райдержадміністрацій, міськвиконкомів, районних/міських відділів освіти, директорів навчальних та дошкільних навчальних закладів.

3. Зобов'язати райдержадміністрації рекомендувати Кіровоградському та Знам'янському міськвиконкомам розробити й затвердити на сесіях районних/міських рад програми виведення котелень із приміщень шкіл та підвальних приміщень шляхом будівництва окремо розташованих котелень/топкових відповідно до вимог правил безпеки та СниПу.

ДОВІДКА. Відповідно інформації районних відділів освіти, в області налічується 467 котелень в загальноосвітніх навчальних закладах, з яких 60 знаходяться в підвальних приміщеннях шкіл, 37 — у прибудованих до шкіл приміщеннях та 20 безпосередньо в приміщеннях закладів, що є грубим порушенням вимог «Правил будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів» НПАОП 0.00-1.60-66, «Правил будови і безпечної експлуатації парових котлів з тиском пари не більше 0,07 МПа (0,7 кГс/см2) водогрійних котлів і водопідігрівачів з температурою нагріву води не вище 1150 С» та СНиП ІІ-35-76 «Котельні установки» .

Прес-служба теруправління Держгірпромнагляду у Кіровоградській області.




До списку новинВпередНазад