Новини

Про це під час прес-конференції 27 лютого повідомив начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Анатолій Коваль. Нагадаємо, що 3 лютого 2014 року об 11.15 год. внаслідок аварії у котельні Тульчинської НВК 1-3 ступенів №3 гімназії загинуло двоє працівників: 48-річний заступник директора по господарській частині та 31-річний оператор котельної установки.

Комісія зі спеціального розслідування групового нещасного випадку зі смертельними наслідками встановила обставини та причини аварії.

— Аварія сталась через ряд технічних та організаційних причин, — сказав Анатолій Дмитрович. — Хочу зазначити, що термін експлуатації опалювального водогрійного стального КС-Г-100 закінчується у 2015 році. Тобто, якби були витримані всі вимоги безпечної експлуатації, вибуху не було. Однак, під час розслідування були виявлені кричущі технічні порушення: незадовільний технічний стан котла опалювального водогрійного стального КС-Г-100, який не був обладнаний запобіжним клапаном передбаченим проектною документацією. Не працювала світлова та звукова системи сигналізації для попередження обслуговуючого персоналу про відхилення контрольованих параметрів тиску і температури від норми. У циркуляційному насосі GRUNDFOS типу UPS 40-180/2 сталось замикання витків обмотки двигуна.

Окрім технічних причин були і організаційні. У навчальному закладі не функціонувала системи управління охороною праці: не було забезпечене належне утримання виробничого обладнання та устаткування теплогенераторних, моніторингу за їх технічним станом. З оператором опалювального пункту не було проведено інструктажу з охорони праці. Неякісно було проведено планове технічне обслуговування системи газопостачання теплогенераторної для опалення корпусу «А» НВК ЗШ I-III № 3 м. Тульчина. До того ж оператор опалювального пункту невиконав вимог інструкції з охорони праці: не було постійного нагляду за працюючим котлом КС-Г-100.

Щодо перевірки опалювального пункту, то вона була здійснена працівниками Тульчинської дільниці Немирівського МУГГ ПАТ «Вінницягаз» 22 січня 2014 року, тобто 12 днів до вибуху. Проте наскільки відповідально поставились працівники працівниками Тульчинської дільниці Немирівського МУГГ ПАТ «Вінницягаз» говорити не доводиться. А відтак, серед осіб чиї дія чи бездіяльність призвели до настання аварійної ситуації слюсар Тульчинської дільниці Немирівського МУГГ ПАТ «Вінницягаз», який не якісно провів планове технічне обслуговування системи газопостачання тепло генераторної. А також майстер ВБСГ Тульчинської дільниці Немирівського МУГГ ПАТ «Вінницягаз», який не забезпечив контролю якості виконаних робіт з планового технічного обслуговування системи газопостачання тепло генераторної. Колишній виконроб ЗАТ «РСУ — 6» м. Тульчин, який під час виконання робіт по газифікації теплогенераторних ЗОШ № 3 м. Тульчин, переплануванню існуючого приміщення школи під теплогенераторні допустив монтаж водогрійних котлів КС-Г-100 без передбачених проектною документацією запобіжних клапані. Оператор опалювального пункту навчально — виховного комплексу загальноосвітньої школи I — III ступенів № 3 — гімназії ім. О.С. Пушкіна м. Тульчина, який не виконав вимоги інструкції з охорони праці та директор навчально — виховного комплексу загальноосвітньої школи I — III ступенів № 3 — гімназії ім. О.С. Пушкіна м. Тульчина, який не забезпечив функціонування системи управління охороною праці — належного утримання виробничого обладнання та устаткування теплогенераторної, моніторингу за їх технічним станом.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області направило матеріали розслідування передано в слідчі органи для надання правової оцінки.

Прес-служба теруправління Держгірпромнагляду

У Вінницькій області




До списку новинВпередНазад