Новини

За ініціативи територіального управління Держгірпромнагляду у Запорізькій області відбулася семінар-нарада для керівників та фахівців служб охорони праці машинобудівних та металургійних підприємств Бердянського району.

Під час семінару розглянуто стан виробничого травматизму на підприємствах галузі та особливості виконання робіт підвищеної небезпеки, у тому числі за участі підрядних організацій.

Зазначалося, що протягом 2013 року на металургійних підприємствах Запорізької області рівень загального травматизму зріс на 20 % (у 2013 році травмовано 60 працівників, у 2012 — 48). Рівень смертельного травматизму залишився на тому ж рівні — по два нещасних випадки.

На підприємствах машинобудівної галузі відбулось зниження рівня, як загального, так і смертельного травматизму на 23% та на 66 % відповідно (у 2013 році на виробництві постраждало 75 працівників, в тому числі один — смертельно, у 2012 — травмовано 97 осіб, з низ троє — зі смертельним наслідком).

Присутніх поінформовано, що проведений аналіз травматизму свідчить, що більшість нещасних випадків стається через організаційні причини, а це засвідчує відсутність системного контролю за станом охорони праці та недостатню роботу з організації ефективної системи управління охороною праці на деяких підприємствах.

Окрім того, фахівці теруправління нагадали про основні вимоги законодавства з охорони праці в металургійній та машинобудівній галузі та наголосили на необхідності посилення контролю за організацією та виконанням робіт підвищеної небезпеки, в тому числі в умовах підвищеної температури навколишнього середовища, виконання газонебезпечних робіт та робіт у закритих ємностях (колодязях, насосних станціях тощо).

На нараді керівникам служб охорони праці підприємств металургійної та машинобудівної галузі рекомендовано забезпечити постійний контроль за виконанням планів заходів із запобігання нещасним випадкам; провести помісячний аналіз виробничого травматизму попередніх років; провести ідентифікацію та оцінку виробничих ризиків на робочих місцях з метою вжиття запобіжних заходів.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Запорізькій області планує й надалі проводити подібні профілактичних заходів з метою пропаганди безпечної праці та зниження рівня виробничого травматизму.




До списку новинВпередНазад