Новини
Проведено всебічну перевірку стану промислової безпеки та охорони праці виробничих об'єктів і служб Миколаївського управління магістральних аміакопроводів (МУМА) Українського державного підприємства «Укрхімтрансаміак».
Упродовж двох тижнів членами комісії, яку очолював начальник теруправління Держгірпромнагляду у Миколаївській області С. М. Єременко, були перевірені виконання на підприємстві вимог Закону України «Про охорону праці» та інших нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.
Магістральний трубопровід «Тольятті-Одеса» введено в експлуатацію протягом 1979-1981 роках. Загальна довжина українського відрізку магістрального аміакопроводу «Тольятті-Одеса» з діаметром труби 355,6 мм становить 804 км, 444 км з яких обслуговує Миколаївське управління УДП «Укрхімтрансаміак». Проектна потужність аміакопроводу встановлена 2,52 млн.т/рік, максимальна пропускна спроможність становить 316-341 т/годину, мінімальна — 40-100 т/годину. Робочий тиск в трубопроводі знаходиться в межах 1,5 — 8,0 МПА в залежності від навантаження.Магістральний аміакопровід, який обслуговує управління пролягає через територію 4-х областей України (Дніпропетровську, Херсонську, Миколаївську та Одеську). У складі комісії працювали й державні інспектори з інших теруправлінь (Одеської, Херсонської, Донецької, Луганської), а також посадова особа Держгірпромнагляду — начальник відділу за об'єктами хімічного комплексу управління нагляду на виробництвах і об'єктах підвищеної небезпеки Держгірпромнагляду Михайло Нотевський.
Підсумкову нараду відкрив заступник голови Держгірпромнагляду України Степан Васильович Дунас. Він зазначив, що поштовхом до перевірки стала техногенна аварія на заводі «Стирол» ПАТ «Концерн Стирол»у місті Горлівка, тоді загинуло шість осіб, ще двадцять шість було госпіталізовано. Із доповідями виступили державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду у Миколаївській області В. Беляєв, Ю. Лодатко, С. Джигімон, В. Григорович, вони охарактеризували основні порушення та недоліки, які були встановлені у ході перевірки.
Степан Васильович Дунас у своєму виступі акцентував увагу присутніх на головних питаннях, яких слід дотримуватися у своїй діяльності керівництву та працівникам Миколаївського управління магістральних аміакопроводів. Насамперед треба активніше залучати до проведення заходів службу охорони праці. Потрібно активізувати роботу з управління ризиками, зважаючі на значну кількість аварій не лише в Україні, а й у світі. Лише за два останні роки на об'єктах хімічної галузі сталося декілька резонансних аварій. Провести інвентаризацію, виявити усі небезпечні види робіт, кваліфікувати їх, розробити заходи у кожному з напрямків з питань управління ризиками. Держгірпромнагляд, за словами С. В. Дунаса, буде рекомендувати підприємствам хімічної галузі забезпечити працівників сучасними протигазами, особливо — у небезпечних зонах. Особливу увагу керівник звернув на питання діагностування: є випадки розгерметизації, треба приділити увагу технічному стану аміако- та трубопроводів, та виконанню комплексних заході за результатами обстежень. Підприємству слід розробити та ввести до експлуатації автоматизовані електроні системи (всі об'єкти підвищеної небезпеки планується найближчим часом ввести до единої бази даних Держгірпромнагляду). Аналіз причин трагедій свідчить, що більшість з них обумовлена незадовільною якістю експертних обстежень. Будь-яке розслідування тепер проводиться через призму оцінки експертних організацій и експертів. База даних надасть змогу упередити можливі аварії.
За результатами всебічної перевірки стану промислової безпеки та охорони праці виробничих об'єктів і служб Миколаївського управління магістральних аміакопроводів прийнято оцінку «задовільно». Але питань, над якими необхідно ретельно працювати, чимало.

Автор: Прес-центр Держгірпромнагляду у Миколаївській області



До списку новинВпередНазад