Новини
Такі результати перевірок сільськогосподарських підприємств Теофіпольського району. ТУ Держгірпромнагляду у Хмельницькій області з'ясовано, що на частині перевірених підприємств допускаються порушення вимог безпеки під час експлуатації машин, механізмів, устаткування, автотранспорту.

Зокрема, не отримані дозволи органів Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Не задекларована (не оформлена декларація) відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки при виконанні робіт підвищеної небезпеки (ТОВ «Україна 2001»). Керівник підприємства не пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці у встановленому порядку (ТОВ «Товариш»). Роботодавцем не розроблено (не затверджено) Положення про службу охорони праці підприємства, на основі Типового положення про службу охорони праці (ТОВ «Рідна Земля», ТОВ «Товариш»).

Крім того, працівники не в повній мірі забезпечені у відповідності до норм — спецвзуттям, спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту (ТОВ «Україна 2001»). Не розроблені програми стажування (дублювання). Порушуються терміни проведення повторного інструктажу (на роботах з підвищеною небезпекою -1 раз на 3 місяці, для решти робіт — 1 раз на 6 місяців). Відсутній перелік інструкцій, які діють на підприємстві (ТОВ «Україна 2001», мехзагін ТОВ «Україна 2001», ТОВ «Товариш»). Працівники під час прийняття на роботу та періодично, не проходять на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих. Відсутні протоколи проходження працівниками, які виконують роботи підвищеної небезпеки, навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Відсутній облік та контроль за видачею працівникам засобів індивідуального захисту.

Також не створено службу спостереження за безпечною експлуатацією виробничих будівель і споруд (ТОВ «Рідна Земля», ТОВ «Товариш»). Наказом по підприємству не призначена відповідальна особа за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, яка має електротехнічну підготовку і пройшла перевірку знань у встановленому порядку (ТОВ «Товариш»). Не проведено профілактичні вимірювання та випробування електроустановок (виміри опору ізоляції та заземлюючих пристроїв) (ТОВ «Рідна Земля», ТОВ «Товариш»). На вказаних підприємствах електроустановки та електротехнічний персонал не забезпечені випробуваними електрозахисними засобами. Засоби захисту, що застосовуються в електроустановках ТОВ «Україна 2001» не справні та не випробувані.

Теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області звертається до керівників підприємств агропромислового комплексу, голів фермерських господарств провести аналіз стану охорони праці на кожному виробничому підрозділі. Розробити конкретні заходи щодо усунення існуючих порушень і недоліків в організації безпечних і нешкідливих умов праці. Взяти під особистий контроль і забезпечити виконання вимог, викладених у приписах державних інспекторів, що були видані під час перевірок. Не допускати у подальшому експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки без наявності експертного висновку на відповідність вимогам нормативно-правових актів, що діють в Україні. Забезпечити ведення контролю за станом будівель і споруд у відповідності до Положення про надійну та безпечну експлуатацію виробничих будівель та споруд. Поновити триступеневий оперативний контроль за станом охорони праці.



До списку новинВпередНазад