Новини
Під час проведення перевірок закладів освіти Теофіпольського району та відділу освіти, молоді та спорту Теофіпольської РДА особливу увагу було приділено безпечній експлуатації систем газопостачання та газовикористовувального обладнання.

З'ясовано, що відділом не надано акти прийняття в експлуатацію державною комісією об'єктів систем газопостачання шкіл. У відділі для структурних підрозділів не розроблене і не затверджене керівником положення Про інструкцію з організації і проведення контролю за безпечною експлуатацією газового господарства. Обсяг перевірок при контрольному огляді не передбачено наказом по відділу, при організації технічного обслуговування і поточного ремонту газового господарства шкіл. Відсутні відомості про виконання робіт з технічного обслуговування і ремонту споруд систем газопостачання, ремонти яких повинні занотовуватись в журналах, експлуатаційних паспортах. Не розроблено графіки технічного обслуговування і ремонту споруд системи газопостачання. На системи газопостачання під час перевірки не представлено експлуатаційні паспорти, в яких повинна міститись наступна інформація: основні технічні характеристики споруд, а також дані про проведений ремонт, пов'язаний із заміною обладнання і елементів систем. Не здійснюється контрольний огляд газового господарства організації (не рідше 2 рази на рік). Не призначено комісію для проведення контрольного огляду газового господарства. Не заведений журнал стану запірної арматури газових господарств установ. В окремих школах не розроблені (не ведеться) паспорти газового господарства, експлуатуються водогрійний котел, в якого закінчився граничний термін експлуатації, в приміщеннях теплогенераторних не встановлений прилад контролю вибуху безпечності концентрацій газу тощо.

Також відділом освіти та школами не отримані дозволи на експлуатацію парових і водогрійних котлів теплопродуктивністю понад 0,01 МВт. Не зареєстровано декларацію на виконання робіт підвищеної небезпеки (ремонтні, монтажні, будівельні та інші роботи, що виконуються на висоті понад 1,3 метра) та на устатковання підвищеної небезпеки (машини, механізми, устатковання для харчової промисловості). Не створена служба спостереження за безпечною експлуатацією будівель і споруд. Відсутня особа відповідальна за електрогосподарство, положення про енергетичну службу. Відсутні акти щодо випробування спортивного інвентарю та обладнання на предмет надійності установлення та безпечності. Відсутня інструкція з техніки безпеки під час експлуатації спортивних споруджень. Не виконана герметизація вводів інженерних комунікацій (не надано акти герметизації) та ін.

Теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області звертається до керівництва Відділу освіти розробити План заходів щодо усунення виявлених порушень під час перевірок. Призначити посадову особу, з числа інженерно-технічних працівників, які мають відповідну кваліфікацію і теплотехнічне освіту, відповідальну за справний стан і безпечну експлуатацію котлів. Надати організаційну та методичну допомогу установам, організаціям у забезпеченні їх необхідною законодавчою та нормативною документацією з питань охорони праці. Встановити контроль за призначенням на посади керівників, фахівців, технічний персонал, що обслуговує теплові установки і посудини, що працюють під тиском лише після проходження ними навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Також встановити контроль за своєчасним проходженням навчань з цих питань керівників установ та організацій на базі навчальних закладів, які мають відповідні дозволи. Забезпечити контроль щодо недопущення експлуатації обладнання без наявності експертного висновку на відповідність вимог нормативно-правових актів, що діють в Україні. Забезпечити проведення опосвідчення опалювальних котлів, закладів освіти.



До списку новинВпередНазад