Новини

Стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах Вінниччини, які займаються зберіганням та переробкою зерна обговорювали 26 червня учасники спільної колегії територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області, Департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації та пожежного нагляду.

Аналізуючи стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах Вінниччини, які займаються зберіганням та переробкою зерна начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Анатолій Дмитрович зауважив:

— Що до початку жнив ранніх зернових підприємства галузі повинні усунути всі порушень, які були виявлені під час перевірок, щоб новому сезоні убезпечити роботу працюючих.

Слід зазначити, торік на підприємствах галузі сталось 5 нещасних випадків пов'язаних з виробництвом, що на один випадок більше у порівнянні з 2012 роком в тому числі один випадок зі смертельним наслідком.

Загалом на хлібоприймальних підприємствах області за останні три роки сталося 12 нещасних випадків пов'язаних з виробництвом в т.ч. 2 зі смертельним наслідком та 7 випадків з тяжкими наслідками.

Сьогодні в області функціонує 72 підприємств по зберіганню та переробці зерна, 61 з них — це склади. Понад три тисячі працівників працює на цих підприємства, половина з них задіяні на роботах підвищеної небезпеки. Найстрашніше те, що майже на всіх підприємствах систематично виявляються порушення нормативно-правових актів з охорони праці.

Спочатку року інспекторами теруправління перевірено 28 підприємств і виявлено численні порушення: відсутність призначених посадових осіб, які відповідають за технічний стан та безпечну експлуатацію обладнання; допуск працівників до виконання електрогазозварювальних робіт, робіт на висоті та в діючих електроустановках без навчання та перевірки знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці; експлуатація конвеєрів, обладнання з пасовими, ланцюговими, муфтовими з'єднаннями без захисних огороджень; зберігання балонів з горючими газами без запобіжних ковпаків та заглушок на бокових штуцерах; не проведено опосвідчення електрогосподарств, тощо.

До списку найбільших порушників потрапили ТОВ «Аграріко» м. Калинівка, ТОВ «Рівненський елеватор» с. Флорино, Бершадського району, ПрАТ «Корделівський ОМКЗ», ТОВ «Голландський корм» с. Корделівка Калинівського району, ПрАТ «Гніванське ХПП» м. Гнівань, ТОВ «Елеваторна компанія «Кусто-Агро» структурні підрозділи «Жмеринка» та «Росоша».

Таке відношення до виконання вимог нормативно-правових актів говорить про те, що на підприємствах галузі не проводиться дієвий аналіз стану охорони праці, не робляться висновки після перевірок, не вживаються заходи щодо недопущення таких порушень в подальшому.

За результатами проведених перевірок керівникам підприємств видано приписи на усунення 482 виявлених порушень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

Під час проведення перевірок 32 посадові особи, з вини яких були допущені порушення вимог нормативних актів з питань охорони праці та промислової безпеки були притягнуті до адміністративної відповідальності, 14 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Перший заступник директора Департамента агропромислового розвитку Валентина Кирилюк повідомила, що цього на року на Вінниччині посіяли на 48% більше соняшнику, ніж торік, більше площ пішло і під посів соєю, а відтак на елеватори припадає більше навантаження, що потребує гарантованої безпеки під час їх роботи повному дотриманні всіх нормативно-правових актів з охорони праці.

Під час колегії заслуховувались інженери з охорони праці тих підприємств, де було виявлено найбільше порушень. Доповідачі запевнили, що частину порушень вже усунуто, решту мають усунути до початку жнив. Нагадаємо, що цього року масове збирання ранніх зернових на Віннииччині планують розпочати в кінці першої декади липня. А на Сході області вже приступили до збирання врожаю озимих зернових культур.

По завершенню колегії було прийнято відповідне рішення, виконання якого сприятиме профілактиці виробничого травматизму.

Прес-служба територіального управління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад