Новини
З початку року газівники ПАТ «Хмельницькгаз» вже провели 134 тис. перевірок газового обладнання та систем газопостачання у абонентів. Під час проведення планово-технічного обслуговування (ПТО) приладів, внутрішніх та зовнішніх газових мереж, було виявлено понад 2,5 тис. порушень, з яких 70% — через несправність газового обладнання та приладів, самовільне його встановлення.

Спеціалісти компанії систематично перевіряють стан газових приладів, мереж у близько 400 тисяч абонентів області. Адже обов'язкове проведення планово-технічного обслуговування є найважливішим заходом для недопущення нещасних випадків та аварійних ситуацій при користуванні газом в побуті. Про проведення перевірки абонентів інформують за 5 днів до початку робіт, графіки погоджуються з управліннями житлово — комунального господарства та балансоутримувачами житлових будинків. При виявленні ж порушень, газовики відключають газ до моменту їх усунення споживачем, щоб не допустити нещасних випадків. Головне, щоб спеціалісти при проведенні заходів, могли отримати доступ до газових приладів, щоб люди розуміли необхідність процесу та співпрацювали з газівниками.

«Аналізуючи порушення, виявлені при проведенні ПТО, зауважу, що чимала категорія споживачів грубо порушує правила безпечного користування газом. Експлуатують несправні газові прилади та самовільно їх ремонтують, без погодження з нами переплановують помешкання, з'єднуючи житлові кімнати з приміщенням, в яких працють газові прилади, що є неприпустимим», — зауважує головний інженер ПАТ «Хмельницькгаз» Олександр Лоб. — Крім того, втручаються в роботу димо-вентиляційної системи, перед початком роботи приладів не перевіряють наявність тяги. На жаль, через окремих абонентів-порушників наражається на небезпеку подекуди цілий під'їзд. Тому наше підприємство активно та відповідально працює в цьому напрямку, проводить інструктажі з дотримання правил користування газом в побуті, роздає інформаційні листівки».

Зараз, до початку опалювального періоду, споживачам саме час привести у відповідність систему газопостачання. Тим абонентам, в яких прилади вже відключені, — звернутися до спеціалістів та провести їх ремонт чи заміну, встановити автоматику безпеки. Також перевірити димо-вентиляційну систему, пофарбувати зовнішні газові мережі на будинках.

Відповідно до нормативів, в квартирах та будинках, в яких працюють лише газові плити, планово-технічне обслуговування проводиться 1 раз на 3 роки. В помешканнях, де експлуатується кілька газових приладів (колонка, котел, опалювальна піч, конвектор), — 1 раз на рік. Газівники обов'язково перевірять стан газових приладів та системи газопостачання, наявність витоків газу. Крім того, 1 раз на рік необхідно перевірити стан димових та вентиляційних каналів.

Довідка:
ПАТ «Хмельницькгаз» — одне з найбільших та стратегічно значимих підприємств області, річний обсяг транспортування природного газу яким складає понад 900 млн.м.куб. На обслуговуванні компанії — понад 4,5 тис. юридичних осіб, серед яких найбільші промислові споживачі: Славутський завод «Будфарфор», Теофіпольський цукровий завод, солодовий завод «Оболонь» та ін. Із 487 тисяч домогосподарств, клієнтами компанії є 384 тисячі сімей Хмельниччини. Загальний рівень газифікації складає 80%, протяжність газових мереж — понад 17 тис.км. ПАТ «Хмельницькгаз» визнано «Кращим роботодавцем області», що надає гарантовані робочі місця 2,5 тисячам працівників, стабільно входить до п'ятірки найбільших та сумлінних платників податків Хмельниччини. До бюджетів усіх рівнів ПАТ «Хмельницькгаз» щорічно сплочує більше 90 млн.грн.


Інформаційний центр ПАТ «Хмельницькгаз»



До списку новинВпередНазад