Новини
У зв'язку із зверненнями громадян щодо обов'язковості проведення психофізіологічної експертизи Управлінням нормативно-правового та юридичного забезпечення Держгірпромнагляду України надано роз'яснення.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Стаття 5 Закону України «Про охорону праці» в контексті права на охорону праці під час укладання трудового договору визначає, що працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров'я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи.

Відповідний зв'язок психофізіологічної експертизи з медичним оглядом прослідковується у Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України 21.05.2007 № 246, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 р. за № 846/14113, відповідно до якого працівники, зайняті на роботах, що потребують професійного добору, повинні надати Комісії, яка проводить медичний огляд, висновок психофізіологічної експертизи.

Таким чином, законодавець з метою реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, встановив обмеження щодо пропонування роботи працівнику, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров'я, та одночасно встановив право допуску роботодавцем до виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, осіб, які мають висновок психофізіологічної експертизи.

Аналізуючи зміст вищенаведених норм Закону України «Про охорону праці» потрібно відмітити, два види робіт, які потребують наявність висновку психофізіологічної експертизи, а саме роботи підвищеної небезпеки та роботи, що потребують професійного добору.

Враховуючи зазначене, питання щодо психофізіологічної експертизи не належить виключно до повноважень Держгірпромнагляду.

Одночасно, в межах повноважень повідомляємо, що на сьогодні відсутній перелік робіт підвищеної небезпеки, який потребує наявності висновку психофізіологічної експертизи.

Однак, як вище зазначалось, відповідно до спеціального законодавчого акта регулюючого правовідносини щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці — Закону України «Про охорону праці» встановлена норма стосовно допуску до виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, осіб, які мають висновок психофізіологічної експертизи.

При цьому, відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» саме на роботодавця покладено обов'язок створення на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, що досягається зокрема за рахунок функціонування системи управління охороною праці. Відтак, в межах функціонування відповідної системи, на виконання вимог статті 5 Закону України «Про охорону праці» роботодавець вправі самостійно, з урахуванням специфіки своєї діяльності, як елемент управління, визначати перелік робіт підвищеної небезпеки, відповідно до якого його працівники проходитимуть психофізіологічну експертизу.


Довідкова:
Психофізіологічна експертиза та професійний відбір працівників для виконання робіт підвищеної небезпеки проводиться на базі Регіонального навчально-методичного центру ДП «Подільський ЕТЦ» (м. Хмельницький, вул. Франка, 2, тел. (0382) 79-73-83).



До списку новинВпередНазад