Новини

Теруправлінням у ході планових перевірок двох підприємств Чернігівщини: ТОВ «Птахофабрика «Прилуцька» та ЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» було виявлено порушення вимог охорони праці та промислової безпеки, які загрожували життю та здоров'ю працівників.

Зокрема, перевіркою ТОВ «Птахофабрика «Прилуцька» встановлено, що на підприємстві не призначена особа, відповідальна за електрогосподарство; працівники, які допущені та виконують роботи у діючих електроустановках до та вище 1000В, не пройшли навчання та перевірки знань з електробезпеки; роботи в діючих електроустановках не оформлюються нарядом, розпорядженням або затвердженим переліком робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації; електротехнічні працівники не забезпечені електрозахисними засобами захисту згідно норм комплектування; не представлений дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки в діючих електроустановках понад 1000В та їх експлуатацію; не проведені електричні вимірювання та випробування електроустановок до та вище 1000 В тощо.

За підсумками перевірки теруправлінням до Чернігівського окружного адміністративного суду було надіслано адміністративний позов про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду стосовно заборони ТОВ «Птахофабрика «Прилуцька» виконання робіт з використанням діючих електроустановок та установок понад 1000 В.

Аналогічний позов теруправління надало до суду з позовом до ЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» щодо заборони виконання робіт із застосуванням посудин, що працюють під тиском, електроустановок, опалювальних котлів, а також щодо заборони експлуатації ліфтів у зв'язку з виявленням значної кількості порушень, в тому числі — з відсутністю дозволів тощо.

Проте, постановами Чернігівського окружного адміністративного суду теруправлінню було повністю відмовлено в задоволенні цих позовів. Теруправління не погодилось з таким рішенням суду, та подало апеляційні скарги до Київського апеляційного адміністративного суду, з проханням скасувати рішення Чернігівського окружного адміністративного суду та задовольнити позовні вимоги. При цьому теруправлінням було наголошено на порушенні Чернігівським окружним адміністративним судом норм матеріального та процесуального права.

За результатами розгляду справ, колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду дійшла висновку що апеляційні скарги, подані теруправлінням, підлягають задоволенню. Також колегією скасовано постанови Чернігівського окружного адміністративного суду та ухвалено нові постанови щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до ТОВ «Птахофабрика «Прилуцька» та ЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення». Підприємства-відповідачі повинні повністю зупинити виконання робіт з застосуванням зазначеного вище обладнання до усунення порушень та отримання у встановленому порядку рішення на їх відновлення.

Цей перебіг подій свідчить про справедливість вимог закону та необхідність їх виконання всіма сторонами справи. Адже, захист життя та здоров'я працівників — пріоритет держави.




До списку новинВпередНазад