Новини
Державна служба є ключовим елементом системи державного управління, від ефективності функціонування якого залежить ступінь задоволення законних інтересів громадян, успішність діяльності уряду і в кінцевому підсумку — стабільний розвиток країни та її конкурентноздатність на міжнародному ринку. Держслужбовці беруть участь у створенні та реалізації державної політики. Вони формують позитивний імідж країни на міжнародному рівні, а від сумлінності багатотисячної команди чиновників, які працюють у державних органах влади, залежить соціальна стабільність та рівновага у суспільстві, моральне та фінансове благополуччя населення.

Враховуючи роль державної служби в процесі становлення України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН, Президент України своїм Указом № 291/2003 від 4 квітня 2003 року встановив професійне свято — День державної служби, яке відзначається щорічно 23 червня.

Державний службовець — це особлива професія і нелегка праця, яка потребує самовідданості, бажання служити людям, фаховості. На нього покладено відповідальне завдання — забезпечувати практичне виконання в державних органах функцій і завдань держави.

Пригадаємо історію, яка сягає часів княжої Русі. Однак, як окремий інститут національної держави державна служба у її нинішньому розумінні — статус державних службовців, урегульований законом, з'явилась у часи Української держави гетьмана Павла Скоропадського.

Саме з метою побудови державного апарату тоді було прийнято та значною мірою впроваджено цілу низку системних законів, які уперше в історії України на законодавчому рівні закріпили основу цього інституту влади.

Чільне місце тут займає Закон про урочисту обітницю урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській державі. Отже, у ті далекі часи було закладено один з головних механізмів, який став невід'ємним атрибутом вступу на державну службу, — складання присяги.

Законом про нормальний розпис утримання службовців в центральних урядових установах цивільних відомств від 26 червня 1918 року в Українській державі було фактично запроваджено аналог нинішньої системи категорій посад та рангів державних службовців — систему класів посад та рангів пенсії урядовців, а також схему посадових окладів.

Однією досить важливою рисою тогочасної державної служби став Закон про порядок призначення на урядову службу, ухвалений гетьманом 24 липня 1918 року. У чомусь ця система нагадує нинішню: порядок призначення урядовця залежав від класу посади, причому кандидатури для призначення гетьманом на вищі посади державних службовців (заступники міністрів, директори департаментів) попередньо узгоджувалися з Радою Міністрів.

Разом з тим, гетьманові Скоропадському так і не вдалося завершити розпочату реформу важливої сфери людської діяльності.

У сучасному розумінні державні службовці — це менеджери і експерти, які професійно працюють в органах влади і беруть участь у вироблені, реалізації та оцінці ефективності здійснення політики. Від рівня їх професіоналізму, прозорості дій залежить ступінь задоволення законних інтересів громадян, авторитет держави, сталий розвиток країни та її конкурентоспроможність на міжнародній арені.


Довідково:
20 грудня 2002 року 57-ма Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію 57/277, що проголосила 23 червня Днем державної служби ООН, який відзначатиметься щороку. ООН закликала держави-члени організовувати в цей день спеціальні заходи, що висвітлюють внесок державної служби в процес розвитку країни.


Теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області вітає всіх державних службовців із професійним святом — Днем державної служби. Бажає міцного здоров'я, невичерпної енергії, добра, щастя та задоволення від почесної праці.



До списку новинВпередНазад