Новини

Сьогодні, 20 червня 2014 року, на шахті «Каліновська-Восточна» ДП «Макіїввугілля» (м. Макіївка) державна комісія прийняла в експлуатацію уніфіковану телекомунікаційну систему диспетчерського контролю і автоматизованого керування гірничими машинами та технологічними комплексами (УТАС), яка працюватиме у керуючому режимі.

Очолив комісію Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва, також у заході взяли участь фахівці теруправління Держгірпромнагляду у Донецькій області, ДП «Донецький ЕТЦ», представники шахти, ДП «Петровський завод вугільного машинобудування», ПАТ «НДІГМ ім. М.М. Федорова» та інших галузевих інститутів.

Системи УТАС дозволяють розпізнавати й прогнозувати можливість виникнення передаварійних і аварійних ситуацій на початкових стадіях, що зводить до мінімуму так званий людський фактор та сприяє зниженню рівня виробничого травматизму на шахтах. Важливо те, що система УТАС на шахті «Каліновська-Восточна» отримала статус керуючої, тобто, вона не просто інформуватиме про небезпечні процеси, а й автоматично відключатиме електроенергію на потенційно небезпечній дільниці. А контроль за роботою УТАС буде здійснюватись у Центрі комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості, який створено у червні минулого року у Луганську.

На сьогодні системами УТАС обладнані 27 вугільних підприємств піднаглядових територіальному управлінню Держгірпромнагляду у Донецькій області.




До списку новинВпередНазад