Новини

423 порушення вимог законодавчих та нормативних актів з охорони праці та промислової безпеки виявлено фахівцями Криворізького гірничопромислового теруправління по завершенню планової всебічної перевірки Гірничого департаменту ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Накладено 52 адміністративних стягнення на інженерно-технічних працівників департаменту, на 3 працівників направлено матеріали керівнику підприємства щодо відповідності займаним посадам. У 59 випадках було рекомендовано негайно зупинити виробництво, устаткування та обладнання підвищеної небезпеки, які могли б спричинити травмування працівників.

Даний аналіз було зроблено на розширеному засіданні учасників всебічної перевірки та перших керівників і керівників структурних підрозділів Гірничого департаменту на чолі с заступником начальника Криворізького гірничопромислового теруправління Сергієм Дроздом.

Начальник державної інспекції нагляду у гірничодобувній промисловості Борис Останков, детально зупинився на основних порушеннях виробничого процесу, зокрема на тих, які несуть загрозу безпеці працівників.

Так, обговорюючи порушення безпеки під час ведення гірничих робіт на кар'єрах, торкнулись порушень параметрів робочих майданчиків, берм безпеки та транспортних берм, їх не відповідність проекту. Не в повному обсязі виконуються вимоги правил під час експлуатації електрофікованих гірничих машин. З порушеннями здійснюється експлуатація та монтаж електроустаткування в кар'єрах підприємства.

Нестаток людей та обмежене виконання ремонтів сприяють низькому технічному стану засобів залізничного транспорту. Значна частина залізничного рухомого складу Гірничого департаменту, відпрацювала свій нормативний термін експлуатації, що вимагає посиленого контролю за безпекою його експлуатації. Допускається експлуатація несправних локомотивів та вагонів. Потребує приведення до ладу територія залізничних станцій.

Ряд недоліків виявлено під час перевірок експлуатації та ремонтів великовантажних кар'єрних самоскидів. Має місце випуск на лінію автомобілів з несправними вузлами та агрегатами. Несвоєчасно та не в повному обсязі ремонтуються та обслуговуються автосамоскиди БілАЗ. Ремонтна служба гірничо транспортного цеху необґрунтовано скорочена.

Аналізуючи роботу дробильно-збагачувальних фабрик (їх в департаменті три) здебільшого зауваження стосувались стану будівль та споруд, які мають у своєму складі конструкції віднесені до III категорії технічного стану. На підприємстві трапляються випадки падіння (руйнування) частин будівель. Зважаючи на це, Криворізьке теруправління має намір направити до суду позовну заяву щодо вирішення даного питання. Як позитив слід відмітити що адміністрацією проведено велику роботу з ремонту та оновлення огороджень стрічкових конвеєрів, засобів блокіровки та сигналізації. Разом з тим не в повному обсязі забезпечено освітлення робочих місць, нестабільно працюють засоби аспірації та вентиляції.

Грубі порушення, які створюють загрозу виробничому персоналу, допускаються працівниками підрядних організацій, контроль за якими з боку посадових осіб підприємства є вкрай недостатнім.

Загальною проблемою є недостатність необхідної кількості працівників в тому числі електротехнічного та електротехнологічного персоналу, чим не забезпечено безпечне виконання робіт, та своєчасне обслуговування виробничого устаткування.




До списку новинВпередНазад