Новини

Керівництво територіального управління Держгірпромнагляду у Запорізькій області взяло участь у семінарі-нараді, присвяченій безпечному веденню робіт під час жнив. У заході також взяли участь представники райдержадміністрацій, департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації, керівники сільськогосподарських підприємств.

Під час наради зазначалося, що незважаючи на стале зниження рівня виробничого травматизму, сільськогосподарські роботи залишаються одними з найбільш травмонебезпечних.

Відповідно до аналізу травматизму, проведеного за останні чотири роки, на підприємствах агропромислового комплексу спостерігається сезонний характер виникнення нещасних випадків. Так у січні-березні протягом 4 років сталося від 11 до 13 нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом. У квітні-жовтні — від 15 до 20 нещасних випадків, у листопаді-грудні — по 13 нещасних випадків. Тобто, рівень травматизму збільшується в квітні, що припадає на період проведення весняно-польових робіт, а максимальний рівень травматизму припадає на липень та жовтень.

При цьому кожен шостий випадок стається під час ДТП, кожен п'ятий — внаслідок падіння потерпілого, кожен четвертий (25 %) — внаслідок дії предметів, що рухаються, обертаються.

Аналіз травматизму засвідчив, що 80 % нещасних випадків стаються через організаційні причини. Зокрема, невиконання посадових обов'язків, не виконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення трудової та виробничої дисципліни, недоліки під час навчання безпечним прийомам праці, відсутність або недостатній контроль з боку посадових осіб за дотриманням трудової та виробничої дисципліни під час проведення робіт.

Під час наради керівництво теруправління нагадало про основні вимоги та заходи, реалізація яких допоможе запобігти нещасним випадкам під час збирання врожаю. А саме: забезпечити дієвий контроль посадових осіб підприємства за дотриманням працівниками правил безпеки під час виконання робіт; здійснювати контроль за випуском на лінію технічно справної техніки та машин; не допускати до виконання робіт працівників в стані алкогольного сп'яніння, з ознаками хвороби, у стомленому стані; дотримуватись режиму праці та відпочинку; для водіїв та машиністів обов'язково проводити передрейсовий медичний огляд з відміткою у шляховому листі та журналі реєстрації; у разі створення механізованих загонів, ланок призначати старшого відповідального працівника; переміщення зернозбиральної техніки здійснювати згідно з розробленими схемами руху по території; стоянку агрегатів організовувати в спеціально обладнаних місцях, організувати місця відпочинку механізаторів, забезпечити ці місця засобами особистої гігієни, питною водою; забезпечити працівників спеціальним одягом, взуттям, засобами індивідуального захисту та організувати дієвий контроль за їх застосуванням; забезпечити працівників справним слюсарним інструментом, ремонтні роботи виконувати згідно з технологічними картами, особливу увагу приділяти вимогам безпеки під час ремонту техніки у польових умовах.

Держгірпромнагляд закликає працівників, що працюватимуть на жнивному полі, берегти власне життя та здоров'я, а також життя і здоров'я оточуючих. Пам'ятайте, що безпечне проведення робіт під час жнив можливе за умови виконання вимог чинного законодавства про охорону праці та належної організації робіт.




До списку новинВпередНазад