Новини
Майже щороку на підприємствах АПК України травмується біля тисячі працівників, з них смертельно в межах ста. При цьому, згідно аналізу травматизму, кожний восьмий смертельний випадок стається у фермерських господарствах через порушення вимог безпеки, низьку кваліфікацію, відсутність контролю за організацією безпечного ведення робіт посадовими особами.

Крім того, кожен сьомий загиблий — це механізатор. Часто причинами цих випадків є експлуатація технічно несправних тракторів та порушення інструкцій з охорони праці.

Пригадаємо деякі нещасні випадки з працівниками сільськогосподарських та фермерських господарств, які сталися в Хмельницькій області впродовж останніх років.

Зокрема, минулого року у листопаді місяці стався нещасний випадок із смертельним наслідком з працівником Теофіпольської філії ПрАТ «Зернопродукт МХП». Під час проведення оранки поля у нічний час, тракториста підприємства 1982 р.н. було смертельно травмовано, внаслідок наїзду трактора.

В липні 2013 року смертельно травмувався комбайнер фермерского господарства «Михнівка» (Теофіпольський район). Згідно висновку судово-медичної експертизи причиною смерті постраждалого стала механічна асфіксія, внаслідок стиснення грудної клітки та живота частинами комбайна.

У травні 2012 року, механізатор ТОВ «Промінь Галичина» поїхав закачувати воду із ставу. Під час поїздки не справився з керуванням трактора та з'їхав з дороги в кювет, внаслідок перекидання транспортного засобу отримав тяжкі тілесні ушкодження.

У 2008 році два трактористи ФГ «Власник» Староконстянтинівського району дискували поле біля с. Миролюбне трактором Т-150К з важкою бороною БДТ. Один із механізаторів пішов відпочивати на соломі на краю поля. Пізніше його бороною при розвороті переїхав інший тракторист.

У цьому ж році стався нещасний випадок з трактористом ТОВ «Левада-2003» Шепетівського р-ну, який не справився з керуванням трактора МТЗ-80 з бочкою РЖТ-9, з'їхав в став та втопився.

У 2007 році тракторист СТОВ «Колос» с. Лагодинці Красилівського р-ну, при переїзді греблі не справився з управлінням трактора ЮМЗ-6, який перевернувся, внаслідок чого працівник загинув.

У 2006 році на крутому схилі, між с. Калинівка Білогірського району і с. Рідка Теофіпільського, при переміщені трактором МТЗ -82 дорогою до власного дому, вилетів з кабіни трактора механізатор товариства, отримавши при цьому смертельну травму.

У цьому ж році трагедія сталася в СТОВ «Михайлівське» Ярмоленецького району. Працівник перевозив солому приватній особі в іншому районі трактором МТЗ-80 з причепом 2ПТС-40. При спуску з косогору трактор перевернувся. Тракторист помер на місці пригоди.

Також з невідомих причин, під час обмолоту ячменю на полі ТзОВ «Хлібороб» Чемеровецького району с. Завадівка, комбайн СК-5 покотився назад і перевернувся в рів. Комбайнер загинув на місці події.


Для запобігання травматизму під час роботи на зернозбиральній техніці необхідно, щоб усі працівники були добре поінформовані про існуючі, небезпечні фактори, а саме:

• перекидання машин на нерівних ділянках поля, дороги, крутих схилах, а також з дамб та мостів;

• наїзд машин на людей, які відпочивають під машинами, на зернових валках та в інших не встановлених для відпочинку місцях;

• захват одягу, взуття, частини тіла людини неогородженими обертаючими робочими органами машин, механізмів або їх приводами;

• електричний струм від обірваних чи провисаючих ліній електропередач або блискавок;

• опіки при виникненні пожежі;

• падіння з скирт та інші.


З метою високої організації проведення зернозбиральних робіт в господарствах повинні бути розроблені комплексні заходи щодо усунення травмонебезпечних ризиків. Але, на жаль, окремі керівники нехтують такими заходами, як:

• забезпечення справного стану зернозбиральної та іншої техніки відповідно до вимог безпеки;

• своєчасне проведення інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки при виконанні робіт, здача протипожежного мінімуму;

• дотримання режиму робочого часу та відпочинку;

• забезпечення працівників спецодягом, засобами індивідуального захисту, медичними аптечками, місткостями для питної води;

• чітке розроблення маршруту руху зернозбиральної техніки;

• під час проведення скиртування після досягнення висоти скирти 2 м необхідно навколо неї настелити солому висотою 1 м та шириною 2 м для пом'якшення удару при падінні;

• у спеку для відтворення порушень водно-сольового режиму в організмі людей до питної води рекомендується додавати кухонну сіль з розрахунку 5 грам на 1 л води.



До списку новинВпередНазад