Новини

У рамках візиту в Україну відбулася зустріч турецької делегації з керівництвом Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України. Від турецької сторони участь у зустрічі взяли представники міністерства енергетики та природних ресурсів Туреччини, Турецької вугільної промисловості, головного управління природних ресурсів, Інституту газу та начальники відділів охорони праці підприємств.

Метою візиту турецьких гостей є розвиток та поглиблення співробітництва з Україною, вивчення досвіду наглядової діяльності Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України.

Приймав делегацію з Туреччини Голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва, який детально розповів про структуру, основні функції, пріоритетні напрями діяльності Служби, стан травматизму в Україні.

Зважаючи на масштабну аварію на одній з турецьких шахт, внаслідок якої загинуло понад 200 гірників, особливу увагу було приділено функціонуванню в Україні Центру комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості у Луганську, який створено для забезпечення постійного моніторингу безпеки ведення гірничих робіт і запобігання небезпечним ситуаціям.

Як зазначив Олександр Хохотва, на сьогодні Центр об'єднує в єдиний інформаційний простір 37 вугільних підприємств, обладнаних системами УТАС. Надалі планується розширення Центру шляхом включення в систему всіх вугільних шахт України незалежно від форм власності.

Комп'ютеризована система Центру базується на основі уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами та технологічними комплексами УТАС, розробником якої є ДП «Петровський завод вугільного машинобудування» (м. Донецьк).

Завдяки системі Центру з'явилась можливість більш ефективно контролювати стан шахтної атмосфери і гірничошахтного устаткування та запобігати виникненню небезпечних ситуацій, у тому числі шляхом автоматизованого їх прогнозування. Наразі завдяки автоматизованій системі УТАС унеможливлено понад 12 тисяч аварій та позаштатних ситуацій.

Турецькі гості з великою зацікавленістю обговорювали специфіку роботи як Центру зокрема, так і Служби загалом, оскільки в Туреччині немає аналогічної державної структури. Наостанок Олександр Хохотва запросив турецьких колег відвідати Центр комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості у Луганську після стабілізації ситуації в Україні.




До списку новинВпередНазад