Новини

На обліку в територіальному управлінні Держгірпромнагляду в Тернопільській області перебуває 257 родовищ корисних копалин.

За п'ять місяців поточного року державними інспекторами теруправління проведено 33 перевірки суб'єктів, що експлуатують родовища корисних копалин щодо стану використання надр та експлуатації природних ресурсів області.

Перевірки у минулому і поточному роках свідчать, що загальний стан дотримання надрокористувачами області нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки незадовільний.

Зокрема, поклади цегельної сировини — суглинки незаконно видобувають у більшості районів області. І в кожному підприємстві немає основного законодавчого документа (спеціального дозволу) на право користування надрами, не здійснюється маркшрейдерське обслуговування гірничих робіт, передбаченого законодавством про надри.

Більшість підприємств, що видобувають підземні води, облік об'ємів видобутих підземних вод здійснюють не за показами водолічильників, як це передбачено законодавством про надри. Тож немає можливості перевірити достовірність видобутих підземних вод і як наслідок — забезпечити повну сплату податків за видобуті надра.

На території області незаконно видобуваються поклади пісків, суглинків, пісковиків без відповідних спеціальних дозволів на користування надрами.

На цьому наголосив заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду в області Володимир Паславський 11 червня ц.р. на нараді «Стан та проблеми надрокористування в області» за участю голови облдержадміністрації Олега Сиротюка.

У нараді взяли участь керівники правоохоронних органів області, голови райдержадміністрацій, районних рад, керівники районних установ та організацій СБУ, РВ УМВС, прокуратури, державних інспекцій з охорони навколишнього природного середовища, управління Держземагентства, управління Держгірпромнагляду, окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних установ та територіальних підрозділів.

Довідково.

Тернопільщина має значний природоресурсний потенціал, однак він не завжди використовується належним чином. Впродовж багатьох років однією з найактуальніших проблем для Тернопільщини є незаконне надрокористування. Через це область не отримує надходжень у державний бюджет, втрачаються робочі місця, розвивається тіньова економіка. Через нелегальне видобування корисних копалин лише на одному кар'єрі бюджет зазнає втрат понад 30 млн. грн.

Ефективне використання надр — запорука економічного зростання краю.

Тому зусилля фахівців теруправління Держгірпромнагляду щодо виконання суб'єктами надрокористувачів державних законодавчих актів у сфері регулювання гірничих відносин і співпраці з правоохоронними органами та органами місцевого самоврядування є надзвичайно важливими і актуальними.




До списку новинВпередНазад