Новини

Діяльність ПАТ «Закарпатгаз» щодо дотримання норм чинного законодавства про охорону праці та промислову безпеку стала предметом поглибленого розгляду на засіданні колегії територіального управління Держгірпромнагляду України у Закарпатській області.

Основною причиною винесення даного питання на розгляд колегії теруправління став факт численних порушень вимог законодавчих та нормативних актів з промислової безпеки та охорони праці, які регулярно виявляються державними інспекторами під час планових перевірок структурних підрозділів і філій ПАТ «Закарпатгазу».

Лише за два останні роки та перший квартал 2014 року фахівці теруправління виявили понад 1600 грубих порушень, більшість з яких негативним чином впливають на безпеку як експлуатації газопроводів, так і забезпечення блакитним паливом населення краю. Незважаючи на ряд позитивних змін і зрушень у роботі «Закарпатгазу» останнім часом, особливе занепокоєння учасників колегії викликали численні порушення, які допускаються газовиками під час експлуатації підземних газопроводів. Основні з них такі: недотримання графіків комплексного приладного обстеження (КПО) підземних газопроводів, відсутність висновків про можливість їхньої подальшої експлуатації; порушення строків обходів трас газопроводів; непроведення обов'язкових позачергових технічних обстежень після виявлення витоку газу тощо.

Аналіз зазначених та інших порушень, що регулярно повторюються, дає змогу стверджувати, що відповідних висновків після аварії з людськими жертвами, яка сталася 29 серпня 2011 року на вул. Анкудінова в Ужгороді, працівники підприємства так і не зробили. Тим більше, що і заходи, розроблені свого часу комісією для унеможливлення виникнення подібних аварій у майбутньому, газовики так і не втілили у життя.

На колегії також звернуто увагу на недоліки, які допускають працівники ПАТ «Закарпатгаз» під час технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, прорахунки у роботі аварійно-диспетчерських служб, некомпетентність робітників деяких підрозділів. Наголошено, головна проблема в тому, що на підприємстві належним чином не налагоджене функціонування системи управління охороною праці.

Після ґрунтовного обговорення члени колегії вирішили роботу ПАТ «Закарпатгаз» з питань охорони праці та промислової безпеки визнати недостатньою. Розроблено також низку заходів, спрямованих на покращення стану справ у цій галузі.




До списку новинВпередНазад