Статьи

Щоб піч добре виконувала свою опалювальну функцію, а приміщення було захищене від вогню, іскор та диму, топка повинна бути обладнана дверцятами. Сьогодні дверці для печі представлені суцільними (глухими) зразками та моделями, які обладнані прозорою вставкою з вогнестійкого скла. Варіанти зі склом до порівняно недавніх пір випускалися тільки для камінів, але зараз можна встановити таку фурнітуру й на піч. Такі аксесуари відзначаються численними перевагами:

  • Відкритий огляд вогню. Це має не тільки естетичне, а й практичне значення: те, що дрова чи інше паливо вже догоряє, і потрібно його докласти, помітно відразу, без необхідності у відчиненні стулок.
  • Надійність та міцність. Чавунна рамка та стійке до високих температур скло довго служать, не розтріскуючись під впливом умов експлуатації.
  • Відносно мала вага. Завдяки цьому знижується навантаження на опалювальну конструкцію, зручніше встановлювати дверцята та користуватися ними.

Та слід зважати, що скляні дверцята для печі потребують ретельного догляду. Щоб екран залишався прозорим, його слід регулярно мити після повного охолодження дверцят мильним розчином або спеціальними засобами. При закладці палива треба старатися, аби поліна не контактували зі склом, забруднюючи його. Для збереження чистоти найкраще підбирати дрова твердих, не смолистих порід – завдяки цьому кіптява та бруд будуть менше осідати на поверхні. Також дрова мають бути добре просушеними.

Суцільні чавунні дверцята: традиційне рішення, перевірене часом

Чавуну притаманна висока стійкість до впливу високих температур, контакту з вогнем та продуктами горіння, а також хороша тепломісткість. Саме з цих причин чавунне литво уже впродовж століть не втрачає попиту у пічній справі.

Термін експлуатації суцільнометалевих моделей сягає кількох десятків років. Чавун здатен набирати тепло й поступово виділяти його у простір, тому дверцята з нього сприяють підвищенню ефективності обігріву. Для зручності користування стулки обладнані ручкою з матеріалу, який не нагрівається.

Для виготовлення пічної фурнітури застосовують сірий чавун, що маркується абревіатурою СЧ. Такий сплав поєднує у собі міцність, надійність та достатню пластичність для надання заданої конфігурації. Виробам надається різноманітна форма та дизайн. Можна підібрати як варіанти стриманого оформлення, так і з литими візерунками, декоративними рельєфними зображеннями та написами.

Щодо мінусів – це порівняно велика вага. Тому слід подбати, щоб петлі витримували масу аксесуарів. Також, аби контролювати вогонь у топці, перевіряти, чи не потрібно закласти ще одну порцію палива, знадобиться час від часу відчиняти дверцята, оскільки вони повністю закривають огляд.

Вид палива, яке зазвичай застосовується: чинник, який слід враховувати, вибираючи дверцята до грубки

У топку можуть закладатися різні види палива – власник оселі вибирає той, який найбільш вигідний. Температура горіння кожного з них відрізняється, а отже, й температурне навантаження на дверці. Відповідно, якщо як паливний матеріал використовується вугілля та/або кокс, краще надати перевагу глухим моделям: вони здатні витримувати значний нагрів, не пошкоджуючись. Дверцята з вогнетривким склом підійдуть, якщо в печі спалюють дрова, тріски, хмиз, а також деревні брикети – в такому разі можна бути впевненим, що прозорий екран надовго збереже цілісність. Крім цього, кокс і вугілля можуть сильно забруднювати скло, і довелося б часто докладати зусиль для його очищення.



До списку