Статьи

Соняшник — одна з найпопулярніших культур, яка росте на території України. Це також головна олійна культура, яка приносить фермерам хороший дохід. Рослина вважається вимогливою до догляду за собою. Тому необхідно пам'ятати про дотримання всіх необхідних умов для вирощування соняшника. Також потрібно знати про сучасні методи підвищення врожайності культури та застосовувати їх. Розглянемо ці методи.

 

Вибір сорту та гібриду

Важливий пункт при вирощуванні соняшнику, оскільки саме цей вибір вирішить подальший урожай. 

Мета EliSun-aЯкі сорти соняшнику існують:

  1. Прості. У сучасному аграрному секторі їх майже не використовують.
  2. Кондитерські (алмаз, ласунка, клаптик і т.д.). Їх сіють для отримання насіння і використання його в їжу в смаженому або сирому вигляді.
  3. Олійні (Рімісол, Форвард, Ясон і т.д.). Використовуються для одержання олії.
  4. Гібриди (Антей, Ян, Богдан тощо). 

 

Для того, щоб фермер за будь-яких умов міг отримати гарний урожай, селекціонери схрещують два чи більше різних сортів, у результаті чого виходить гібрид.

Гібриди займають окреме місце серед усіх перерахованих вище сортів. У більшості випадків гібриди підходять для будь-яких сфер використання, їх врожайність вища приблизно на 15%. А недолік у тому, що вони бувають лише однорічними.

При виборі гібридів соняшника важливо враховувати особливості регіону, в якому буде зростати культура, кліматичні умови, сівозміни, хвороби тощо.

 

Правила посіву

Посів важливо провести якісним насінням з високою схожістю та життєздатністю. Від якості насіння залежить інтенсивність розвитку рослин на початкових етапах. Для посіву використовують насіння зі схожістю не менше 85%. Важливо проводити посів генетично однорідним насінням, отриманим від надійних постачальників..

Оптимальні терміни посіву сучасних сортів і гібридів настають у той період, коли середньодобова температура на глибині посіву досягає 8-10 °C. Посів у цей термін дозволяє отримувати перші сходи через 9-12 днів. Якщо сіяти в ранні терміни, існує ймовірність, що період сходів буде розтягнутий і рослини будуть слабкими. Чим нижча температура, тим повільніше проростає насіння соняшнику.

Рівномірні сходи соняшника отримують при посіві у вологий шар ґрунту на глибину 3-4 см. Висів насіння у більш глибокі шари ґрунту (понад 6 см) призводить до зниження польової схожості.

 

Вибір технології вирощування соняшника

Існує три технології вирощування соняшника:

  1. Класична — важко боротися з бур'янами, необхідне застосування ґрунтових гербіцидів.
  2. Express — комплексна обробка після того, як з'явилися перші сходи.
  3. Clearfield — ефективний захист проти цілого спектру бур'янів, а також забезпечує захист від паразитів, що розвиваються на коренях соняшника.

 

Велику популярність здобула, звісно, ​​технологія Clearfield, оскільки дає високий урожай. Завдяки гарному нагляду за однорічними та дворічними бур'янами можна отримати максимум із кожного посіяного гектара.

 

Застосування фітостеролів

EliSun-aФітостероли — новий продукт, який тільки виходить на український ринок. Це французька розробка компанії Elicit Plant, яка дозволяє досягти приросту урожайності +3,2 ц/га. 

Така велика ефективність зумовлена наступним:

  1. Взагалі — фітостероли це речовини, які рослина виділяє при нестачі вологи, під час посухи чи недостатньому поливі. 
  2. Якщо застосувати фітостероли заздалегідь (на стадії розвитку рослин 6-10 листків (BBCH: 16-19)), до водного стресу, це допоможе рослині розвиватися швидше. 
  3. Випаровування вологи з поверхні листків стає меншим, рослина розвивається більш сильною. 
  4. Як результат — соняшник споживає на 20% менше води, ґрунтові ресурси не витрачаються. 

 

Профілактичне застосування фітостеролів дозволяє зберегти урожайність соняшника під час нестачі води. Причому всього однієї обробки достатньо, щоб стимулювати ріст коренів та досягти бажаного ефекту. 

Обприскування фітостеролами стимулює метаболізм рослин, що пришвидшує їх розвиток, ріст і допомагає адаптувати захисну систему до змін умов навколишнього середовища. Тобто підвищується стійкість соняшника до посухового клімату.

Варто окремо виділити інноваційний для нашого ринку продукт — EliSun-a. Це ефективне рішення для боротьби із водним стресом у соняшника та максимальне збільшення врожайності. Для досягнення тривалого ефекту потрібне одноразове застосування препарату.

 

Використання ефективних добрив

Під час вегетації соняшник не менше за інші рослини потребує якісного «харчування». Кожен елемент (N, P, K, S, Mg, Fe, Cu, B та інші) виконує певні фізіологічні функції. Спочатку соняшник не вимагає багато мінеральних речовин. У перший місяць вегетації на соняшник витрачається 15% азоту, 10% фосфору та 10% калію.



До списку