Статьи

Для подання на ринок окремої категорії товарів необхідно засвідчити їхню безпеку та відповідність усім актуальним нормам та стандартам якості. Саме для цього оформлюється декларація відповідності продукції технічним регламентам, які діють на території України. Її необхідно отримати як вітчизняним виробникам, так і постачальникам та імпортерам, які ввозять товари з інших країн.

Давайте ретельно розглянемо, як створюють декларацію про відповідність і з яких етапів складається процедура.

Навіщо отримувати декларацію про відповідність технічним регламентам 

Чи всім товарам, які поступають сьогодні на український ринок, необхідне отримання декларації про відповідність? Насправді ні – такий документ став аналогом застарілій системі сертифікації товарів. Адже дозволяє ґрунтовніше підтвердити їхню безпеку та відповідність заданим технічним показникам та актуальним стандартам якості. 

Лише після отримання декларації можливо вивести товар на ринок та зареєструвати його. Наявність цього документу демонструє те, що:

  • продукція є абсолютно безпечною, не виділяє токсичних речовин;
  • товари відповідають описаним характеристикам, а отже, зможуть впоратися з поставленою перед ними задачею.

Наявність декларації про відповідність технічним регламентам є актуальною для електроприладів, побутової хімії, дитячих товарів, засобів індивідуального захисту, різноманітних технічних обладнань, устаткувань та механізмів, медичної продукції тощо. 

Поетапне створення декларації про відповідність

Технічний регламент працює для найрізноманітніших категорій. І в кожній з цих категорій є окремі вимоги для того, щоб дозволити вивести товар на ринок. Але спочатку потрібно пройти всі перевірки та підтвердити відповідність продукції, залучивши до цього фахових спеціалістів.

Якщо говорити безпосередньо про отримання декларації відповідності, цей процес складається з кількох послідовних етапів

  1. Створення переліку товарів, для яких потрібна декларація про відповідність. Варто упевнитися у тому, що конкретно ваша продукція потребує цього документу.
  2. Створення усієї необхідної технічної документації. Необхідно надати детальний опис продукції, її заводських характеристик. Для обладнання та устаткування – також надати креслення.
  3. Етап проведення перевірки. Полягає у вивченні усіх наданих документів, а також у деяких випадках (для побутової хімії чи дитячих товарів) – проведення випробувань.
  4. Визначення модуля оцінки відповідності технічним регламентам, згідно з якого буде відбуватись складання декларації.

Виробники або постачальники не можуть самі без супроводу провести перевірку товарів та оформити декларацію. Необхідно звертатися до профільних фахівців, які не лише оформлюють документацію, але й дають спеціалізовану підтримку та допомогу на кожному з перерахованих вищих етапів.



До списку