Статьи

Обов’язково перевірте, чи є державна реєстрація права власності на земельну частку (пай). Згідно ст. 13 Закону України 899-IV Про порядок виділення в натурі земельних ділянок власникам паїв, всі земельні частки без державної реєстрації на ім’я власників або спадкоємців з 01.01.2025 р. визнаються такими, від яких власники відмовились. Невитребувана ділянка прирівнюється до безхазяйної, за рішенням місцевої ради передається у комунальну власність.

Експерти – землевпорядники компанії Київські Землі пояснюють – як не втратити цінний актив власникам та спадкоємцям паїв.

Що робити, якщо неможливо зареєструвати право власності на пай

Стандартний приклад: пай виділено, але ділянка не виділена в натурі, її місце розташування невідомо або земля вже зайнята іншими особами.

5 кроків до державної реєстрації права на пай:

  1. Подати на ім’я місцевої ради заяву про виділення земельної ділянки в натурі. До заяви додається документ, що підтверджує право власності на пай.
  2. Отримати відповідне рішення та дозвіл на розробку технічної документації, яка встановлює межі ділянки в натурі.
  3. Укласти договір із землевпорядником, що має сертифікат та зареєстрований у Реєстрі Держгеокадастру. Землевпорядник виїжджає на місцевість, визначає межі ділянки, створює технічну документацію.
  4. Землевпорядник передає документацію на погодження та реєстрацію ділянки у Державному земельному кадастрі (ДЗК). Ділянка отримує конкретні координати на місцевості, межі, кадастровий номер, Витяг з ДЗК.
  5. Правовстановлюючий документ та Витяг з ДЗК разом із паспортом та кодом власника подаються до ЦНАПу для державної реєстрації права власності.

Результат: власник має сформовану ділянку, що зареєстрована у Земельному кадастрі да Державному реєстрі речових прав (ДРРП). Спадкоємці проходять цю процедуру з додатковим етапом оформлення спадщини у нотаріуса.

Якщо земельна частка (пай) не має кадастрового номеру

Багато власників паїв мають сертифікати або державні акти старого зразку, без зазначення кадастрового номеру. Добре, якщо відомо розташування ділянки на «Схемі поділу земель комунальної власності». Власник має право без рішення сесій замовити у землевпорядника технічну документацію на встановлення меж ділянки. Потрібна консультація землевпорядника. Далі згідно п. п. 2-4 Алгоритму.

Якщо земельна ділянка, що була виділена як пай, має кадастровий номер

Землевпорядник на консультації перевіряє документацію; підтверджує відсутність помилок у Державному земельному кадастрі або допомагає виправити помилки ДЗК. Далі – державна реєстрація у ДРРП.

Кожен з етапів потребує повній готовності документів, відсутності помилок, часу. До 1 січня 2025 року треба встигнути зареєструвати в Державному реєстрі своє право на землю.



До списку