Статьи

Вузлова меланома – це тип раку шкіри, який може імітувати доброякісні стани, включаючи пухирі та прищі. Це також одне із найбільш інвазивних видів онкологічних захворювань шкіри, оскільки утворення зазвичай росте під шкірою, де його не можна побачити. Щоб дізнатися більше про вузлову меланому, а також про те, як її діагностувати і лікувати, ми поговорили з фахівцями LISOD.

Що таке вузлова меланома?

Це підтип меланоми, на який щорічно припадає від 15% до 30% усіх нових випадків цього типу злоякісних новоутворень. Це другий за поширеністю тип меланоми, про типи меланом можна прочитати на сторінці сайту лікарні: https://www.lissod.com.ua/ua/about-cancer/cancer-types/melanoma/. Частіше зустрічається тільки меланома, що поширюється поверхнево. 

Який вигляд має вузлова меланома? 

Вузлові меланоми можуть нагадувати прищ, родимку, пухир, укус комах та інші поширені дефекти шкіри. Ось чому люди часто спочатку помилково приймають їх за речі, які не мають нічого спільного з раком.

Але слово «вузлова» насправді не означає, що це захворювання проявляється ознаками, які можна побачити неозброєним оком. Воно ґрунтується на патології захворювання і характері росту або на тому, який вигляд має під мікроскопом.

При цьому вузлові меланоми іноді можуть трохи нагадувати поліпи або маленькі грудочки шкіри, що звисають на ніжці. Хоча це досить незвично. У нормі вузлова меланома досить симетрична, з папулами, розташованими вище за прилеглу шкіру. Зазвичай вони бувають рожевими, коричневими, синіми або чорними.

Як діагностується вузлова меланома?

Цей тип пухлин має тенденцію привертати увагу людей, оскільки він швидко зростає. Іноді людям здається, що щось не так. Але вузлова меланома насправді не підкоряється правилам. Таким чином, це не завжди відповідає керівництву ABCDE (алгоритм огляду підозрілих утворень на шкірі), яке використовується для виявлення меланоми, наприклад, нерівні межі або певне забарвлення родимки. 

Інші злоякісні новоутворення мають тенденцію рости назовні вздовж шкіри, перш ніж вони проникнуть у шкіру. Вузлова меланома унікальна тим, що завжди має деякий ступінь інвазії в тканини під шкіру. Хоча цей тип раку може мати більш товстий вигляд, ніж інші, подібно до айсберга, у більшості випадків він все ж може бути прихований під поверхнею.

Як лікується вузлова меланома?

Лікування відбувається за тими ж протоколами, як і з іншими меланомами.   У разі ранньої діагностики операція може допомогти повністю подолати рак. Але вузлова меланома має тенденцію бути досить інвазивною, тому часто потрібне додаткове лікування, навіть на більш ранніх стадіях.

Коли це відбувається, лікарі шукають генетичні мутації та інші маркери, щоб побачити, чи може пацієнт отримати користь від таргетної терапії або імунотерапії. Після цього розглядаються доступні варіанти протипухлинної терапії.

Що необхідно знати про вузлову меланому? 

Вузлова меланома – це небезпечний і агресивний вид раку шкіри, який вимагає негайного медичного втручання. Ось що важливо знати:

  • Швидкий розвиток. Вона росте швидше, ніж інші види меланом, і може проникати глибоко в шкіру та інші тканини.
  • Ризик для життя. Без своєчасного лікування цей тип раку може метастазувати і поширюватися на інші частини тіла, що робить ранню діагностику критично важливою.
  • Не відкладайте візит до лікаря. Якщо ви помітили нові або змінені родимки чи ущільнення на шкірі, особливо ті, що швидко збільшуються або кровоточать, негайно зверніться до дерматолога або онколога.
  • Профілактика та огляд. Регулярні огляди шкіри, використання сонцезахисних засобів та уникнення надмірного впливу сонця можуть допомогти в ранньому виявленні та зниженні ризику розвитку вузлової меланоми.

Рання діагностика та лікування можуть істотно поліпшити прогноз і врятувати життя. Не забувайте, що самообстеження та своєчасне звернення по медичну допомогу є важливою складовою на шляху до запобігання розвитку злоякісних утворень на шкірі.



До списку