Статьи

Зелена карта Європа – перше, про що потрібно подумати, плануючи поїздку на авто за кордон. Без неї поїздка не просто може виявитися невдалою, а й з великою ймовірністю взагалі не відбудеться. Цей страховий документ, що гарантує відповідальність водія, є обов'язковим практично у всіх європейських країнах і деяких державах на інших континентах. Розглянемо, що являє собою Зелена карта, навіщо вона необхідна, як її отримати та інші тонкощі, які будуть корисні водіям під час поїздок за кордон.

Зелена карта – що за документ і навіщо?

Зелена карта є міжнародним страховим документом, що діє на території країн-учасниць Генеральної асамблеї системи автострахування. Призначення поліса – покриття шкоди авто, майну, здоров'ю або життю людей, які постраждали в ДТП, у разі, якщо застрахований водій буде відповідальним за подію. Загалом, Зелена карта Європа має ті самі орієнтири, що й українська автоцивілка (ОСЦПВ) – страхова компанія відшкодовує збитки, завдані застрахованим у неї водієм. Поліс є обов'язковим і знадобиться на весь час закордонної поїздки – від моменту перетину кордону, до повернення додому.

Як отримати Зелену карту на авто?

Отримати Зелену карту можна звернувшись до страхової контори. Однак навіщо витрачати час на пошуки, дорогу та оформлення, коли можна скористатися онлайн-сервісом оформлення страхових полісів і при цьому заощадити? За допомогою спеціальної платформи GreenTravel зелена карта реєструється лише за кілька хвилин, а вартість залежить тільки від основних чинників – тривалості поїздки, покриття та виду транспортного засобу. Для оформлення страховки в Європу достатньо лише перейти на платформу, вибрати вид страхування, вказати відповідні критерії, надати інформацію про себе й авто. Онлайн калькулятор відразу підрахує вартість поліса, яку можна буде також оплатити онлайн. За кілька хвилин Зелена карта в Європу буде сформована та відправлена на електронну пошту. Тож якщо ви збираєтеся на автомобілі в Європу, вимога про обов'язкове страхування не стане для вас проблемою.

Читайте також

обрати туристичну страховку

Зелена карта в Європі – гарант безпеки і не тільки

Придбання зеленої карти надає гарантію, що якщо застрахований стане за кордоном винуватцем ДТП, постраждалі зможуть отримати компенсацію, а сам він уникне значних фінансових витрат. Крім того, розглядаючи купівлю Зеленої карти варто знати, що:

  • Без наявності поліса перетин кордону на авто буде неможливим.
  • Відсутність чинного поліса може призвести до високого штрафу в розмірі 1000 євро та навіть позбавлення дозволу на керування транспортним засобом, арешту чи депортації.
  • Зелена карта має діяти впродовж усієї поїздки, тож якщо затрималися за кордоном, треба слідкувати за датою закінчення дії поліса та за потреби його продовжити/оформити заново. Зробити це можна, звісно, не повертаючись в Україну, а віддалено через страховий онлайн-сервіс.
  • Навіть якщо приїхати в іншу країну, залишити стояти авто і не їздити на ньому, номери можуть ідентифікувати поліція, водій все одно отримає штраф.
  • Теж саме стосується, якщо ви просто проїжджаєте країну з дією міжнародного страхування транзитом – потрібно мати поліс.
  • Сума виплат у разі настання страхового випадку залежить від розміру збитку і лімітів, встановлених конкретно в тій країні, в якій сталася ДТП. У деяких країнах передбачені ліміти для кожного окремо і всіх постраждалих та транспортних засобів.
  • Навіть при оформленій Зеленій карті є ймовірність отримати штраф, саме тому не забувайте мати при собі поліс.
  • Деяких водіїв бентежить використання електронного замість паперового поліса, проте варто знати, що Генеральною асамблеєю міжнародного автострахування обидва формати було прийнято як ті, що мають статус офіційних документів.
  • Власник поліса може розраховувати на цілодобову підтримку та допомогу страхової компанії, що особливо важливо перебуваючи в незнайомій країні.

Автоцивілка і зелена картка – у чому різниця?

У багатьох джерелах можна прочитати, що за фокусом дії зелена карта схожа на автоцивілку, у зв'язку з чим викликає плутанину у тих, хто вперше виїжджає на авто. Тому краще запам'ятати, що автоцивілка (ОСЦПВ) діє виключно на території України, а зелена карта – за її межами. Якщо оформляючи українську страховку багато хто може розраховувати на пільги або франшизи, що знижують ціну поліса, в міжнародному страхуванні такий порядок не використовується. Втім, деякі клієнтоорієнтовані компанії можуть запропонувати додаткові знижки, бонуси чи розширені можливості до поліса.

Говорячи про страховку не варто забувати, що і в кожній країні є своя автоцивілка. Якщо ви все-таки опинилися на кордоні без Зеленої карти, багато держав практикують використання місцевої автостраховки, яку можна оформити на місці. Однак потрібно бути готовим до того, що вартість іноземної автоцивілки може виявитися значно дорожчою, та й діяти буде виключно в тій країні, де її оформляли.

З приходом цифрових технологій та еволюцією страхової системи немає нічого простішого, ніж за кілька хвилин отримати страховку, аби безперешкодно виїхати на авто до іншої країни. Достатньо лише перейти на сайт, заповнити форму, оплатити і у вас вже буде готовий поліс. Зелена карта в Європі – найкращий супутник для будь-якої поїздки, вона гарантує безпеку, спокій та захист у дорозі, використовуйте найкращі можливості для своєї гарної пригоди!



До списку