Статьи

Вінілові покриття для підлоги, настільки популярні в дизайні останні кілька років, насправді з'явилися набагато раніше. Першу плитку ПВХ для підлоги було вироблено ще в 30-х роках минулого століття. Щоправда, вона мало нагадувала сучасні аналоги і використовувалася в основному в промислових цехах і торгових залах магазинів. Сучасний вініл вирізняється найширшою колірною гамою, різноманітністю форм і високим рівнем міцності. Ознайомитися можна за посиланням: https://kimnata.ua/vinilovye-pokrytiya/.

Структура вінілового покриття:

  • Верхній поліуретановий шар забезпечує захист від ультрафіолету.
  • Прозорий шар міцного ПВХ виконує захисну роль, уберігаючи підлогу від стирання.
  • Кольоровий шар із нанесеним друкованим зображенням.
  • Основа — полівінілхлорид із додаванням мінеральної крихти.
  • Завершальний шар — підкладка — присутній не у всіх виробників.

Вініл можна придбати в трьох видах:

  1. Квадратна вінілова плитка (замкова і беззамкова) має типорозміри 300-600 мм.
  2. Прямокутна імітація ламінату (паркетної дошки) має схожі з аналогом розміри — 180х920 мм, 100х920 мм.
  3. Рулонний матеріал 2000х25000 мм.

Стандартна товщина варіюється від 1,5 до 3,5 мм, деякі виробники випускають вініловий ламінат більшої товщини.

Типи (класи) плитки ПВХ

Вартість вінілового покриття безпосередньо залежить від класу зносостійкості, що визначає характеристики міцності:

  • Побутова плитка (23-31 клас) найчастіше використовується в оздобленні квартир і будинків. Має мінімальну товщину і велику різноманітність видів. Термін експлуатації — в середньому 5-6 років.
  • Комерційна плитка (32-42 клас) підходить для офісів і приміщень з високою прохідністю. Товстий захисний шар, стійкий до стирання, забезпечує тривалий термін служби — від 10 до 15 років. Має антистатичні властивості.
  • Спецпокриття 43 класу призначається для підлог із підвищеним механічним навантаженням (у цехах, спортивних комплексах, гаражах тощо).

Важливо: чим вищий клас зносостійкості, тим вища вартість покриття. Однак якщо ви вибираєте плитку для побутових приміщень, не варто переплачувати за комерційні колекції. Ресурсу стирання побутової плитки цілком достатньо.

Плюси і мінуси вінілових підлог

Покупці відзначають такі позитивні моменти використання плитки ПВХ:

  • Варіативність дизайну — плитку з різних колекцій можна комбінувати.
  • Простота і дешевизна експлуатації — покриття не вимагає особливого догляду.
  • Невелика вага матеріалу — близько 3-5 кг.
  • Водонепроникність і, як наслідок, можливість використання у ванній кімнаті, спальні та на кухні.
  • Міцність і стійкість до появи плям — ці якості характерні для багатошарової плитки.
  • Зручність монтажу — можна вибрати плитку з клейкою основою, плитку з посадкою на спеціальний розчин, плитку із замковими з'єднаннями.

Важливо! Вибираючи вінілове покриття, уточніть, чи є у нього захисний шар. Однорідна і композитна плитка без додаткового захисту швидко брудниться — у міру експлуатації може знадобитися додаткове шліфування і демонтаж окремих частин.

Серед недоліків вінілу можна відзначити:

  • Виділення летких органічних речовин — хімічні випаровування, що з'являються після установки, можуть викликати респіраторні захворювання та/або алергічні реакції. Щоб не нашкодити здоров'ю, не варто купувати вінілове покриття сумнівного виробництва. У продавця обов'язково має бути гігієнічний сертифікат на продукцію.
  • Неможливість вторинної переробки — старі вінілові підлоги не піддаються біологічному розкладанню і вкрай рідко використовуються в подальшому виробництві.
  • Пошкодження — поверхню перед укладанням потрібно ретельно очистити, оскільки навіть дрібні частинки, що потрапили під покриття, з часом можуть спричинити розриви та тріщини.
  • Хімічне утворення плям — вініл не переносить сусідства з гумою, вступаючи з нею в хімічну реакцію, він може знебарвитися.
  • Пожовтіння — проблема низькоякісного покриття, не забезпеченого захисним шаром.
  • Пожежонебезпека і токсичність під час горіння — вініл не підходить для приміщень, де можливий прямий контакт із вогнем.

Вініловим підлогам властива висока естетичність — чітка геометрія, відсутність грубих швів і помітних стиків. Однак не варто звертати увагу тільки на зовнішній вигляд покриття, насамперед потрібно перевірити наявність усіх необхідних документів і уточнити склад.

Монтаж вінілових підлог своїми руками

Під загальною назвою вінілових підлог ховаються різні види їх виконання. Основні принципи монтажу приблизно однакові, а ось нюанси залежать від виду з'єднання і способу укладання.

Підготовчий етап:

  1. Адаптація покриття до температури приміщення — вініл має «відлежатися» в закритому пакуванні щонайменше добу, а якщо температура під час перевезення опускалася нижче +10 °С — щонайменше 48 годин.
  2. Підготовка основи — підлога має бути рівною, чистою і сухою. Поверхню ретельно очищають, за необхідності підмітають, миють і висушують. Бетонну стяжку рекомендується проґрунтувати для поліпшення адгезії.
  3. Розмітка підлоги необхідна в разі монтажу на клей — приміщення ділять на 4 сектори відносно центру, укладання починають із сектора, найбільш віддаленого від дверей. Робота ведеться від центру до кутів приміщення.

Температура в приміщенні не має бути нижчою за +15 °С (1-2 дні до укладання, під час виконання робіт і 1-2 дні після їх завершення). Якщо покриття укладається на систему «тепла підлога», обігрів має бути відключений за три доби до початку монтажу. Увімкнути його знову можна через тиждень після укладання.

Монтаж плитки

Спосіб укладання залежить від обраного типу покриття:

  1. Самоклейка плитка — позначаємо межі, приклавши плитку до підлоги. Акуратно знімаємо захисну плівку і кріпимо покриття до підлоги. Підрізування і підгін проводимо до видалення самоклейки.
  2. Клейове з'єднання — наносимо клей на бетонну стяжку на 15 хвилин, укладаємо плитку і фіксуємо її трамбувальним валиком. Надлишки по стінах можна обрізати канцелярським ножем.
  3. Замкове з'єднання — укладається за принципом ламінату.

Важливо! При будь-якому способі укладання робота проводиться «від себе» — укладальник просувається вперед по готовому покриттю.

Завершальний етап. Контроль

Якість укладання необхідно перевірити відразу після завершення монтажу. Зверніть увагу на кути і стики — вони не повинні стовбурчитися або виступати. На поверхні підлоги не повинно бути западин або опуклостей.

Сліди клею можна видалити намиленою або змоченою спиртовим розчином тканиною. Вимити підлогу повністю рекомендується після закінчення доби, ставити меблі — через 48 годин.

Догляд за вініловими підлогами

Вінілова підлога невибаглива у догляді — її можна підмітати, пилососити і протирати вологою ганчіркою. Для надання блиску підійдуть засоби, призначені для лінолеуму.

Не можна використовувати жорсткі промислові очисники й абразивні засоби. Рідини, що пролилися, необхідно відразу ж витирати.

Під час переміщення меблів рекомендується використовувати спеціальні захисні накладки на ніжки або настилати на підлогу фанерні щити.

Наважуючись на придбання новинки, потрібно враховувати всі плюси і мінуси. Чи виберете ви вініловий ламінат, чи надасте перевагу формату плитки, а може, й зовсім зробите вибір на користь рулонного матеріалу — у будь-якому разі така підлога за належного догляду довго тішитиме вас практичністю та яскравими фарбами.



До списку