Статьи

Котел — пристрій недешевий, і його вихід із ладу навіть на невеликий час, особливо взимку, вкрай небажаний. Проте стабільність параметрів вітчизняної електричної мережі далека від ідеальної, особливо після початку війни. Тому важливо захистити чутливий електронний блок за допомогою стабілізатора напруги. Але далеко не будь-який СН впорається із цим завданням.Розглянемо, на які критерії під час його вибору звертати увагу.

Потужність

Одна з найважливіших характеристик, яка має бути не меншою за потужність котла. Потрібно брати до уваги пікову потужність помпи, яка зазвичай вказана в інструкції користувача (якщо загубили, параметр легко можна знайти в інтернеті, знаючи назву моделі котла).Важливо вибирати стабілізатор із запасом за потужністю, помноживши отриману цифру на коефіцієнт 1,3.

Діапазон вхідної напруги

Теж доволі важливий показник. Якщо є дві моделі з однаковою потужністю, завжди вибирайте ту, де цей діапазон ширший. І взагалі, якщо зі стабільністю електропостачання у вашому регіоні є проблеми, шукайте СН із якомога більшим діапазоном вхідної напруги.

Точність вихідної напруги

Як стверджують майстри-ремонтники, для газових котлів із їхньою ніжною електронікою відхилення від номінальної напруги не мають перевищувати 5%, і чим цей показник менший, тим краще.

Час відгуку

Цей параметр характеризує швидкість реагування стабілізатора на стрибки струму. Важливо, щоби СН спрацьовував якомога швидше. Для надійного захисту газового котла потрібно, аби час відгуку був в інтервалі від 20 до максимум 60 мс.

Розміри стабілізатора, зручність встановлення та під'єднання

Іноді з цим виникають труднощі, особливо якщо кухня має невеликі габарити. Потрібно не просто знайти місце для стабілізатора, але й щоби була можливість легкого під'єднання до котла, враховуючи довжину кабелю.

Вартість

Загалом вона залежить від усіх перелічених критеріїв, а також від додаткових функцій пристрою. Мається на увазі насамперед наявність функцій захисту від КЗ, перевантаження, виходу напруги за межі вхідного діапазону. Ви можете відфільтрувати ціни на стабілізатори напруги, вибравши відповідний параметр у каталозі інтернет-магазину Allo.ua (Призначення — «для котлів»).Пам'ятайте, що значні перепади напруги особливо небезпечні для імпортованих моделей газових котлів, оскільки виробники не приділяють належної уваги захисту електронного блоку, бо там аномалії потоків струму — це виняток. А для нас, на жаль, повсякденна реальність.Важливо також стежити за станом стабілізатора. Зазвичай його встановлюють — і забувають про пристрій: працює, то й добре. Більшість моделей реагує на стрибки напруги поклацуванням та/або зміною кольорів на панелі, тому важливо, щоби СН був на видному місці, а не схованим у шафу.



До списку