Статьи

Image00029.jpgОсінь — час збирати врожай, прийнято підбивати й попередні підсумки року, що минає. У листопаді працівники соціальної сфери відзначають своє професійне свято, підбивають підсумки зробленого, готуються до проведення заходів, присвячених Міжнародному дню інвалідів, що відзначається на початку грудня.
Відповідально готуються до проведення заходів, присвячених цим важливим подіям, і в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Сумській області.

Напередодні Дня працівника соціальної сфери в обласному управлінні відбулася розширена нарада, участь у якій взяли начальники та страхові експерти з охорони праці міських і районних відділень, інші відповідальні працівники цієї структури.
Виступаючи перед присутніми, начальник управління О. Бесага закликав до подальшої активізації діяльності всіх працівників підрозділів управління та їх робочих органів.
— Не можна бути байдужим до чужої біди! Ніякі виплати з відшкодування шкоди,— пояснює свою думку Олексій Васильович,— навіть надання легкових автомобілів інвалідам, не замінять потерпілим елементарної поваги, розуміння та співчуття їхньому лиху з боку уповноважених державою соціальних працівників, які повинні постійно спілкуватися з ними, виявляти про них турботу.
Працівники управління Фонду висловили стурбованість з приводу тривожної динаміки показників виробничого травматизму та професійних захворювань у регіоні. Щороку в Сумській області внаслідок одержаних травм на виробництві інвалідами стають понад 60 осіб, за 9 місяців 2007 р. уже зареєстровано 83 випадки професійних захворювань, що на 12 випадків більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Якщо на початок роботи обласного управління в області нараховувалося 3014 потерпілих на виробництві, а також членів родин загиблих, що мають право на відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю їхніх годувальників, то сьогодні у відділеннях Фонду — 5728 особистих справ потерпілих. З них 4469 осіб щомісяця одержують призначені страхові виплати.
Таким чином, з квітня 2001 р. по жовтень 2007 р. потерпілим на виробництві громадянам Сумщини було виплачено більш як 104 млн. грн. З них тільки на відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або в разі його смерті — 86,2 млн. грн. За 9 місяців 2007 р. за цією статтею витрат було виплачено 18,6 млн. грн. Станом на 1 жовтня 2007 р. на Сумщині у відділеннях Фонду перебуває на обліку 1980 інвалідів внаслідок трудового каліцтва.
Звісно, сьогодні в питаннях соціального забезпечення потерпілих на виробництві не все робиться так, як того хотілося б. І все-таки багато інвалідів рік, що минає, запам’ятають особливо — адже саме цього року, вперше за останні півтора десятиліття, за рахунок коштів Фонду їм було виділено 47 автомобілів марки «Славута», вручення ключів до яких проходило в теплій атмосфері, за участі керівників місцевих органів виконавчої влади. Виявлення турботи про людей з обмеженими можливостями дало змогу більше ніж наполовину зменшити список черговиків, що мали право на їх одержання. Близько 45% виділених автомобілів було розподілено серед інвалідів, які проживають у віддаленій сільській місцевості.
Безумовно, навіть один цей факт говорить багато про що. Але цього мало, щоб потерпілі на виробництві громадяни могли бути впевненими, що вони не залишаться сам на сам зі своєю бідою. Тому, підкреслив О. Бесага, кожен співробітник повинен щодня підтверджувати своє високе призначення — словом і ділом зміцнювати надію потерпілих працівників на відновлення здоров’я, на повернення до повноцінного життя.
Як і передбачено Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювань, які спричинили втрату працездатності», постійно надаються й інші види соціальної допомоги: забезпечення інвалідними колясками, протезно-ортопедичними виробами, слуховими апаратами, постільною та натільною білизною тощо. За 9 місяців поточного року обласне управління Фонду виділило 41 путівку для інвалідів на санаторно-курортне оздоровлення. Усього ж для медичної, професійної та соціальної реабілітації потерпілих на виробництві за цей час виділено понад 455 тис. грн.
Говорячи про цей аспект роботи, не можна не згадати й про певні складнощі, пов’язані з практикImage00028.jpgою проведення тендерів для закупівлі путівок. Не все тут, за словами начальника відділу відшкодування шкоди потерпілим та медичної реабілітації обласного управління Н. Негреби, продумано законодавчо. З одного боку, багато спеціалізованих санаторно-курортних закладів через складну і дорогу процедуру не подавали відповідних заявок на участь у тендерах. З іншого боку, централізований розподіл санаторно-курортних путівок через виконавчу дирекцію Фонду України не дає змоги в повному обсязі та, що не менш важливо, оперативно задовольняти потреби тих, хто потребує санаторно-курортного лікування. В результаті — немає можливості вчасно надавати законні соціальні послуги багатьом тим, хто їх потребує.
Було наведено конкретний приклад. Нещодавно з кранівницею ВАТ «Сумське машинобудівне НВО імені Фрунзе» Н. Пасинок стався нещасний випадок. Внаслідок викиду розплавленого гару й пари у неї було обпалено понад 50% шкіряного покриву. Підприємство частково оплатило лікування потерпілої в лікарні швидкої допомоги. Проте їй було необхідне подальше лікування, причому невідкладно. Тільки завдяки особистій ініціативі керівництва обласного управління Фонду в максимально короткий термін було укладено одноразовий договір (ні про який тендер тут не могло бути й мови!) на придбання путівки в спеціалізований санаторій. Сьогодні потерпіла в супроводі медичного працівника Фонду проходить відповідний курс лікування. І такі випадки непоодинокі.
Тому, переконаний О. Бесага, існуючу сьогодні практику розподілу соціальних путівок, насамперед — інвалідам праці — варто удосконалити. І мова тут повинна йти не тільки про неординарні, екстрені випадки, коли саме життя потерпілого на виробництві висить, як кажуть, на волосинці, а про всіх громадян, що потерпіли під час виконання трудових обов’язків. Які можуть бути торги й аукціони, коли необхідно діяти рішуче, добиватися ефективної, призначеної лікарями-фахівцями форми медичної реабілітації! Задля людини, яка сумлінно працювала, приносячи користь суспільству, і часто не зі своєї вини одержала травму, важке каліцтво.
Для підтримання постійного зв’язку з потерпілими в управлінні та у відділеннях Фонду щомісяця проводяться дні відкритих дверей, у багатьох відділеннях ініціюються зустрічі з потерпілими та з членами їхніх родин, працюють прямі телефонні лінії. У більшості відділень є спеціальні приміщення, де до послуг потерпілих — невеликі бібліотечки з посібниками щодо соціального захисту й охорони праці.
З точки зору автора цих рядків особливої уваги заслуговує практика проведення в регіоні різних заходів напередодні та безпосередньо в перший тиждень грудня, коли відзначається Міжнародний день інвалідів. Усі проведені заходи мають ще одну важливу мету: привернути уваги громадськості, керівників підприємств і комерційних структур регіону до потреб інвалідів, до питань профілактики виробничого травматизму. Для цього місцеві засоби масової інформації проводять різні тематичні передачі, засідання круглих столів.
Керівники обласного управління Фонду, відділень на місцях ось уже третій рік поспіль пропонують страхувальникам надавати реальну допомогу всім, хто її потребує, у першу чергу — інвалідам.
Незмінно особлива увага під час проведення заходів, присвячених Міжнародному дню інвалідів, приділяється потерпілим, які позбавлені можливості пересуватися, не можуть самостійно добратися до місць проведення таких зустрічей. Тому представники Фонду і спонсорів відвідують їх удома. Посмішкою, добрим словом намагаються скрасити їхні будні, обов’язково надають матеріальну допомогу, вручають продукти харчування.
Сьогодні багато роботодавців-страхувальників Сумщини відгукнулися на цю ініціативу. Деякі виділяють великі фінансові кошти на благодійні цілі, закуповують для потерпілих на виробництві необхідні їм продукти харчування. Серед спонсорів особливо слід відзначити ТОВ «КБ «Владимирський», ВАТ «Сумський завод продтоварів», «Промспецмонтаж».
Висловлюючи подяку та вдячність спонсорам, працівники Фонду сподіваються на подальше взаємне співробітництво. Яке розпочавшись один раз, не може припинитися, оскільки виміряється не тільки розмірами наданої допомоги, а й тим щиросердним теплом, що пробуджує у змучених серцях інвалідів віру в добро, впевненість у тому, що вони не залишаться наодинці зі своїми проблемами.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор

На знімках:
начальник управління
виконавчої дирекції Фонду
в Сумській області О. Бесага;
начальник відділення Фонду
в м. Суми В. Харіна,
начальник відділу організації
профілактики нещасних випадків
та профзахворювань обласного
управління В. Єрмоленко,
заступник начальника обласного
управління М. Савченко,
начальник відділу відшкодування шкоди потерпілим обласного управління
Н. Негреба (зліва направо)
обговорюють план заходів,
присвячених Міжнародному
дню інвалідів.

Фото автора



До списку