Статьи

Image00108.jpgНа Тернопільщині непоодинокими є випадки травмування столярів на виробництві. Більшість з них стають можливими внаслідок грубих порушень інструкції з експлуатації деревообробних верстатів, які в свою чергу можливі через незадовільний контроль за додержанням нормативно-правових актів з охорони праці з боку безпосередніх керівників виробництва — майстрів і відсутність належного контролю з боку адміністрації.


У червні цього року в столярному цеху ТОВ «Галичанка», що в с. Ягільниця Чортківського району, під час роботи на круглопиляльному верстаті був травмований 58-річний столяр Б. Чарнош із солідним трудовим стажем — 30 років. Того дня столярі Б. Чарнош та Р. Смагула здійснювали повздовжню обрізку дощок довжиною 3 м і товщиною 35 мм. Б. Чарнош подавав дошки у верстат, а Р. Смагула з іншого боку їх приймав. Після обрізання першої дошки столяр Б. Чарнош вирішив застосувати «раціоналізацію»: підняв і за допомогою мотузки зафіксував у верхньому неробочому положенні зубчастий запобіжний упор і захисний пристрій на захисному огородженні пилки.
Результат такої «раціоналізації» не змусив на себе довго чекати: вже під час обрізання другої дошки (приблизно до половини) її викинуло з верстата. Дошка «поцілила» Б. Чарноша в живіт, внаслідок сильного удару той упав на підлогу. Закрита травма живота з розривом шлунку та підшлункової залози призвели до сильної внутрішньої кровотечі. На жаль, хірургічна операція не врятувала Б. Чарношу життя.
Комісія під час розслідування цього нещасного випадку виявила на захисному огородженні пилки слід від тривалого тертя об нього зубчастого запобіжника (коли той був у верхньому неробочому положенні). Це дало підставу стверджувати, що столяр-«раціоналізатор» неодноразово блокував зубчастий запобіжний упор і захисний пристрій на захисному огородженні пилки. І врешті-решт, незважаючи на солідний життєвий та трудовий досвід, таке порушення технології завершилось фатально.
Комісія, очолювана головним державним інспектором відділу організації державного нагляду теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області М. Бойком, серед основних причин цього нещасного випадку назвала також відсутність системи управління охороною праці на підприємстві. З’ясувалося, що у ТОВ «Галичанка» немає посадової особи, відповідальної за вирішення конкретних питань охорони праці. А тому ніхто не контролював додержання працівниками вимог охорони праці на виробництві.
Обставини і причини цього нещасного випадку обговорено на загальних зборах колективу товариства та виконано ряд заходів щодо запобігання подібним порушенням промислової безпеки: проведено позаплановий інструктаж з питань охорони праці з усіма робітниками підприємства; заборонено експлуатацію верстатів та іншого обладнання без запобіжних і захисних пристроїв; призначено посадову особу, відповідальну за організацію роботи з охорони праці.
Можливо, якби ці конкретні заходи були втілені в життя раніше, то вдалося б зберегти для родини, для підприємства, для суспільства людське життя.
Смерть людини — явище скорботне. А якщо вона настала внаслідок необачності, легковажності працівника та з причин незадовільного керівництва роботами з боку адміністративно-технічного персоналу підприємства, то миритися з цим не потрібно. Необхідно суворо додержувати вимог правил безпеки. І виконавцям робіт, і керівникам.

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області



До списку