Статьи

У публікації «З боку сільської ради претензій немає...», надрукованій в журналі «Охорона праці» (№ 3, 2007 р.), йшлося про аварію з людськими жертвами, що сталась внаслідок вибуху парового котла в ковбасному цеху одного з приватних підприємств Хмельниччини. Нагадаємо читачам, що зазначене виробництво функціонувало без відповідної проектної документації, а котельне устаткування експлуатувалося з грубими порушеннями вимог нормативно-правових актів з охорони праці. З моменту трагедії пройшло вже чимало часу. Чи все зроблено для того, щоб у майбутньому цього більше не трапилось?

Логічно було б сподіватись, що після такого нещастя, звістка про яке облетіла не тільки Поділля, а й інші регіони України, розробці проекту реконструкції об’єкта буде приділено максимум уваги з тим, щоб створити там здорові й безпечні умови праці. Але цього поки що, на превеликий жаль, не сталось. Чи то проектно-кошторисне бюро агрофірми «Проскурів», яке взялось за цю справу, не зворушила людська біда, чи то проектантам не вистачило тями, аби своїми рішеннями убезпечити працю персоналу,— сказати важко. Ясно лише одне: під час розробки проектної документації її авторами були допущені такі «ляпи», що, як кажуть, хоч стій, хоч падай. Досить сказати, що в пояснювальній записці не запропоноваImage00080.jpgні заходи щодо захисту персоналу від дії небезпечних і шкідливих виробничих факторів, не передбачений відповідний розділ, де мала б бути подана характеристика котельного устаткування, технічні рішення щодо його безпечної експлуатації, сигналізації у разі виникнення передаварійної ситуації. Проектом не передбачена наявність контрольно-вимірювальних приладів на котлах, а на живильному трубопроводі — зворотного клапану та ін. Автори не вважали за необхідне запропонувати введення в штат відповідальної особи (з числа інженерно-технічних працівників), яка б переймалася утриманням у справному стані котла, здійснювала б контроль за його безпечною експлуатацією, за діями обслуговуючого персоналу цього об’єкта.
Якщо вести мову про упущення під час проектування процесу виготовлення ковбасних виробів, то їх тут допущено не менше (всього — понад 40). Не важко спрогнозувати розвиток подій, якби приватний підприємець втілив у життя проектні рішення, адже їх автори мало що запропонували для того, щоб уберегти людей від біди, хоча небезпечних та шкідливих факторів на такому виробництві хоч відбавляй. Слава Богу, що наляканий наслідками нещодавньої трагедії роботодавець передав проект на експертизу до ДП «Подільський експертно-технічний центр». Фахівцям цього підприємства, а саме технічним експертам С. Андріянову, Г. Погосову, Ю. Шевченку та П. Клімову повинні будуть завдячувати найняті приватним підприємцем працівники за створення належних умов праці, якщо, звичайно, всі зауваження експертів ДП будуть враховані проектантами, а роботодавець під час проведення реконструкції об’єкта дотримається доопрацьованих проектних рішень і забезпечить якісне виконання будівельно-монтажних робіт.


В. ІСОПІЛЬ,

На знімку:
технічні експерти Ю. Шевченко,
П. Клімов і С. Андріянов (зліва направо) проводять експертизу проекту.

Фото автора



До списку