Статьи

Image00096.jpg25 травня в Донецьку відбулося розширене виїзне засідання колегії Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. Розглянуто стан промислової безпеки на малих вуглевидобувних підприємствах недержавних форм власності, обставини та причини аварії, що сталася 09.05.2007 р. на ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська», а також додержання Закону «Про охорону праці» у ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат «Азовсталь». Колегія визнала роботу щодо створення безпечних умов праці на цих підприємствах незадовільною.

Питання про стан промислової безпеки, додержання законодавства про охорону праці на малих вуглевидобувних підприємствах недержавних форм власності розглядалося на колегії вперше. Як підкреслив Голова Держгірпромнагляду С. Сторчак, Комітет визначив одним із пріоритетних напрямів своєї роботи в 2007 р. посилення державного нагляду на таких підприємствах, і завдання, поставлене перед колегією,— визначити найефективніші форми взаємодії органів нагляду і власників, спрямовані на підвищення рівня безпеки.
Цьому сприятиме доручення Кабінету Міністрів України, дане міністерствам і відомствам, що стосується створення робочої групи для удосконалення нормативно-правової бази, яка визначає видачу ліцензій і дозволів на провадження робіт підвищеної небезпеки, у тому числі — видобуток вугілля.
У роботі колегії взяли участь перший заступник Міністра вугільної промисловості Ю. Зюков, заступник Голови Держгірпромнагляду О. Румежак, начальник управління вугільної промисловості Донецької облдержадміністрації А. Вовченко, начальники теруправлінь і гірничих округів, гірничотехнічних інспекцій, вчені, керівники вуглевидобувних підприємств.
Було зазначено, що нині гірські відводи одержали понад 100 підприємств, 87 з них мають дозвіл на ведення гірничих робіт і зареєстровані органами Держгірпромнагляду.
Статистика свідчить про вкрай незадовільний рівень промислової безпеки на малих вуглевидобувних підприємствах. Так, у 2006 р. на них загинули 70 гірників із 168, які отримали смертельні травми на шахтах України.
З початку 2007 р. у галузі вже втратили 54 шахтарів. Кожен п’ятий з них працював на малих підприємствах. За цей самий час коефіцієнт частоти смертельного травматизму на 1 млн. т видобутого вугілля становив 11,8.
Колегія визнала стан промислової безпеки на 8 малих приватних вуглевидобувних підприємствах незадовільним. А у ТОВ «Вуглесервіс» відкликано дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки.Image00095.jpg
Члени колегії зазначили, що Мінвуглепром не може залишатися осторонь проблем малих вуглевидобувних підприємств, і його посадові особи несуть відповідальність за стан промислової безпеки на цих підприємствах.
Не було підтримано пропозицію Мінвуглепрому про видачу дозволу приватним підприємствам на видобуток палива на шахтах, що закриваються. Це призвело б до погіршення умов праці та зниження рівня безпеки гірників.
С. Сторчак підкреслив, що Комітет не проти приватних інвесторів, і хотів би їхньої більш активної участі у видобуванні вугілля. «Наша принципова позиція: ми категорично проти того, щоб власник вів роботи на окремих ділянках шахтного поля. Хочеш видобувати вугілля — бери підприємство повністю і неси повну відповідальність за його розвиток і модернізацію... Приватизуючи шахту, власник має усвідомлювати, що він одержав не тільки джерело для отримання прибутків, але й узяв на себе повну відповідальність за підприємство, його розвиток і безпеку людей, які на ньому працюють».
Колегія розглянула причини та обставини аварії, що сталася 09.05.2007 р. на ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська». Під час вибуху метаноповітряної суміші тут у небезпечній зоні були захоплені 28 гірників. Троє з них загинули, 18 осіб було відправлено до лікарні для надання медичної допомоги, одна людина пізніше померла.
За попередніми даними, причиною трагедії став вибух у трубопроводі газовідсмоктувальної установки. Вибухонебезпечна суміш утворилася внаслідок непрогнозованого надходження метану з виробленого простору. А причиною запалювання стала іскра, що утворилася через поломку елементів бурового устаткування.
З початку 2007 р. на шахті «Краснолиманська» працівниками Держгірпромнагляду проведено 302 обстеження стану охорони праці та промислової безпеки. При цьому 141 раз заборонялося ведення гірничих робіт, експлуатація машин і механізмів, виймання вугілля, ведення підготовчих робіт. За допущені порушення до відповідальності було притягнено 96 осіб.
За висновком членів колегії, на шахті і сьогодні ще не досягнуто рівня промислової безпеки, що унеможливлював би аварії та групові нещасні випадки надалі. Виходячи з цього, колегія Держгірпромнагляду визнала роботу керівництва ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» зі створення безпечних умов праці незадовільною. Взято до відома повідомлення про те, що за фактом групового нещасного випадку порушено кримінальну справу. Керівництву Мінвуглепрому рекомендовано розглянути питання про відповідність займаній посаді генерального директора підприємства З. Пастернака.
Принциповим і вимогливим був розгляд питання про стан охорони праці та промислової безпеки у ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат «Азовсталь». Визнано, що система управління охороною праці на комбінаті не відповідає наявним вимогам. У створенні безпечних і здорових умов праці майже не беруть участі 4,5 тис. посадових осіб, фахівців — керівників виробничих підрозділів усіх рівнів. На порушення Закону «Про охорону праці» служба охорони праці комбінату підпорядкована не першому керівникові, а головному інженерові.
У ході комплексної перевірки на комбінаті було виявлено 848 порушень вимог нормативно-правових актів, призупинено роботу 76 об’єктів, до адміністративної відповідальності притягнено 66 посадових осіб. Значну частину порушень не усунено до цього часу. Виходячи з цього, колегія Держгірпромнагляду визнала роботу з охорони праці та промислової безпеки на комбінаті «Азовсталь» незадовільною.
…Три питання, розглянуті на колегії Держгірпромнагляду,— три державних іспити на безпеку. При цьому жоден із суб’єктів, які проходили перевірку, не одержав задовільної оцінки. Чи стане вона для керівників, які «провалилися» на іспиті і від яких залежать тисячі і тисячі людських життів, приводом для вжиття заходів? Чи стане рішення колегії Держгірпромнагляду уроком для інших?

О. КОМАРЕВСЬКА, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області та ДП «Донецький експертно-технічний центр»


На знімках:
засідання колегії
Держгірпромнагляду (президія);
у залі засідань.

Фото автора



До списку