Статьи

Голові правління ВАТ ЗМК «Запоріжсталь» В. А. Сацькому

Шановний Віталію Антоновичу!
Сердечно прошу Вас прийняти молодого спеціаліста у славний колектив запоріжсталівців. Т. Москаленко — інвалід ІІ групи. Переніс 18 операцій, зокрема ампутацію ноги, але знайшов у собі силу, волю, мужність і закінчив економічний факультет Запорізького державного національного університету. Впевнений, своїми знаннями, ініціативою, працелюбством ця зранена долею людина виправдає Ваше позитивне рішення щодо його працевлаштування.
Завчасно Вам вдячний.
Управляючий Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів
В. Прокоф’єв

Забігаючи наперед, скажемо: прохання не кануло в Лету. Т. Москаленко став працівником ВАТ «Запоріжсталь». Цей випадок — один з багатьох, за яким стоїть принциповий підхід В. Прокоф’єва й очолюваного ним колективу до проблеми інвалідів. У чому він полягає? Чим мотивований? Яку переслідує мету? Про це Володимир Павлович розповів нашому власному кореспондентові Надії БЕЗУГЛІЙ.

Чужого горя не буває

Бути потрібним сім’ї, суспільству —життєва потреба людини. В інваліда вона часом загострена до краю. Особливо у того, хто ще вчора стояв за верстатом, рубав вугілля чи водив автомобіль, а сьогодні… Тому соціальна реабілітація інваліда й повернення його до роботи — одне з головних завдань відділення Фонду. Нині під його опікою 89 640 осіб, з яких 3200 — інваліди внаслідок трудового каліцтва. За даними МСЕК, 22 400 з них мають право займатися трудовою діяльністю. Статистика показує: армія потенційних працівників щорічно поповнюється на 800—900 осіб. Це свідчить, принаймні, про два важливих фактори. По-перше, в області належно організовано реабілітацію інвалідів, а по-друге, встановився нормальний діалог з роботодавцями, яких у регіоні немало. Так, за даними управління статистики, в області налічується 5485 підприємств та установ, що повинні виконувати вимоги ст. 19 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». 4200 у 2006 р. вже виконали норматив з працевлаштування інвалідів. З них 16 508 осіб були зайняті на виробництві повний рік, а ще 2000 переходили з підприємства на підприємство у пошуках вигіднішої роботи. До речі, це найвищий показник по Україні щодо працевлаштування цієї категорії громадян.
Не останню роль у цьому процесі відіграє у цілому справедлива оплата праці інвалідів. Насамперед це стосується потужних підприємств. Скажімо, у ВАТ «Запоріжсталь» зарплата інваліда-робітника, який працює від виробітку, всього на 150—200 грн. менша, ніж у його здорового колеги. Така ж градація і у ВАТ «Мотор Січ», «Дніпроспецсталь».
З миру по нитці …

Підприємства, що не виконують норматив з працевлаштування інвалідів, беремо, так би мовити, в облогу, використовуючи судові позови, підключаючи прокуратуру, місцеву владу. Однак з реалізацією адміністративно-господарських санкцій є немало проблем. Хоча з початку року підприємства сплатили до Державного казначейства понад 12,85 млн. грн., все ж 500 з них заборгували понад 14 млн. грн. Загальна сума несплачених коштів за весь період діяльності відділення Фонду становить понад 25 млн. грн. Матеріали стосовно всіх без винятку недобросовісних роботодавців, які не працевлаштували інвалідів і не відрахували кошти у встановлені законодавством терміни, направляємо до Господарського суду.
Ми беремо участь у справах щодо банкрутства підприємств відповідно до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» і висуваємо вимоги щодо сум адміністративних санкцій, які підтверджені рішенням суду та виконавчими документами. І це принципово. Адже саме кошти, отримані в результаті застосування санкцій, є головним джерелом соціальної та професійної реабілітації інвалідів, зміцнення матеріально-технічної бази навчально-виробничих та лікувально-виробничих майстерень, підсобних господарств інтернатних установ. За рахунок цих коштів розвиваємо територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, допомагаємо клініці Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності. Крім того, технічно переоснащуємо підприємства громадських організацій інвалідів, зокрема, УТОГу та УТОСу, фінансуємо створення на робочих місцях інвалідів належних санітарно-гігієнічних умов. Тільки у грудні 2006 р. на ці заходи відділення нашого Фонду перерахувало понад 1 млн. грн. Як наслідок, вже у цьому році створено 9 робочих місць на запорізькому виробничому підприємстві «НЕОН» УТОГ, троє — на Мелітопольському навчально-виробничому підприємстві УТОС, ще троє — на підприємстві «Астри»… Загалом за п’ять місяців поточного року у Запорізькому регіоні для інвалідів створено 90 робочих місць. На кінець року цей показник становитиме 198.
Важливе значення в успішному працевлаштуванні інвалідів має діяльність центрів професійної реабілітації, що фінансуються Фондом, та співпраця з навчальними закладами. Вже у цьому році 53 їх підопічних влилися у трудові колективи області.
Загалом, що стосується системи реабілітації інвалідів, то вона в регіоні досить розгалужена. У мережі реабілітаційних установ — 22 заклади. Базовим серед них можна назвати Хортицький навчально-реабілітаційний центр, що має потужну матеріально-технічну базу, високопрофесійні кадри і новітні методичні розробки. Тільки за перший квартал цього року тут пройшли професійну реабілітацію 27 осіб з обмеженими можливостями. Мелітопольський муніципальний навчально-професійний, соціально-трудовий центр передбачає підготовку фахівців за 6 спеціальностями. У Запорізькому обласному центрі професійної реабілітації інвалідів нині проходять підготовку 32 інваліди. А торік ця установа підготувала 67 спеціалістів, усі вони працевлаштовані на підприємствах.

Один у полі не воїн

Щоб залучити до вирішення проблем інвалідів якомога ширше коло громадськості, науковців, чиновників, виробничників, відділення Фонду йде на співпрацю з органами влади, громадськими організаціями, підприємствами, які можуть і хочуть допомогти людині розправити крила. Укладено відповідну угоду про співробітництво між Запорізьким обласним центром зайнятості, головним управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації, Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів та Запорізьким обласним центром професійної реабілітації інвалідів щодо розвитку професійної реабілітації та зайнятості інвалідів. На базі міських та районних центрів зайнятості створено банк даних про осіб (нині їх понад 350), які бажають працювати, та банк даних про вільні місця (їх сьогодні понад 600), де може працевлаштуватися інвалід.
Налагоджено тісну співпрацю між нашим відділенням та обласними Товариством Червоного Хреста, Конгресом інвалідів, організаціями батьків дітей-інвалідів та інвалідів війни, УТОГ та УТОС, фондом «Милосердя». Крім того, при обласному відділенні Фонду створено громадську колегію, яка призначена для тіснішого залучення населення регіону до вирішення проблем інвалідів.
Зрозуміло, що 18 працівникам відділення Фонду важко впоратися з усіма проблемами, але високе почуття відповідальності кожного дає впевненість у позитивному вирішенні завдань, що стоять перед нами.

Наша довідка: За 13 років роботи на даній посаді В. Прокоф’єв особисто прийняв 15 640 відвідувачів, намагаючись у рамках своїх повноважень вирішити проблему того чи іншого інваліда. Те, що Указом Президента України В. Ющенка Володимиру Павловичу присвоєно почесне звання «Заслужений працівник соціальної сфери України»,— красномовне свідчення важливості роботи, яку виконує керований ним колектив, високої оцінки його особистого внеску у вирішення питань соціальної реабілітації інвалідів, оцінки праці працівників, які взяли на себе відповідальність за долю людей, що потребують допомоги.



До списку