Статьи

Ці слова відомих людей України — аж ніяк не традиційна повинність, приурочена до 60-річчя ВАТ «Електромашинобудівний завод «Фірма СЕЛМА». Це підприємство, чия діяльність відзначена багатьма загальнонаціональними та міжнародними дипломами, призами, почесними знаками, випускає зварювальну техніку більш як 100 найменувань: трансформатори, випрямлячі, зварювальні напівавтомати й автомати, несучі конструкції для механізації зварювання та різання, установки для повітряно-плазмового різання, машини для точкового зварювання, обладнання для механічної підготовки кромок під зварювання тощо. Поставки продукції за межі України становлять 70% від загального обсягу її виробництва.

Витоки нинішнього визнання підприємства варто шукати в далекому 1946 р., коли на базі сімферопольських майстерень з ремонту електропобутових приладів було засновано завод. Друге його народження припадає на 70-ті роки минулого століття й зумовлено встановленням міцних творчих зв’язків з Інститутом електрозварювання імені Є. О. Патона НАН України і Всесоюзним НДІ електрозварювального устаткування. Особлива віха в долі заводу — 1987 рік, що ознаменував співробітництво з Міжгалузевим науково-технічним комплексом «Лазерні технології» і поклав початок впровадженню комп’ютерної техніки, сучасних технологій. Цього ж року підприємство почало співробітничати з найбільшими світовими виробниками електрозварювального устаткування — шведським концерном ЕSАВ і фінською фірмою KEMPPI.
Чому необхідний цей екскурс в історію становлення і розквіту «СЕЛМИ»? Тому що коли йдеш світлими залами цехів підприємства, наповненими чудовою сучасною технікою, де працює вимуштруваний персонал, то розумієш — це результат не одного року, а багаторічної цілеспрямованої та планомірної роботи. Левова її частка лежить на плечах генерального директора, академіка Інженерної Академії України Г. Павленка.
— Чи потрібно говорити про те, що без сучасного обладнання і гнучких технологій не досягти високої якості продукції та її конкурентоспроможності? Тому ми продумано провели технічне переозброєння. Підкреслю, що в його основі лежить впровадження техніки — як високопродуктивної, ресурсозберігаючої, так і такої, що гарантує максимальну безпеку праці. Це наша внутрішньофірмівська і моя особиста позиція. Тому що кожен відповідальний керівник усвідомлює безцінність людського життя і робить усе від нього залежне, щоб зберегти його.
За останні чотири роки за середньорічної облікової чисельності працюючих 777 осіб ми вклали в технічне переозброєння підприємства близько 8 млн. грн. Одна з головних цілей цих нововведень — вивільнення людини з технологічного процесу. Без цього, вважаю, не можна добитися високого рівня промислової безпеки. Адже саме людський фактор був і є основною передумовою виробничого травматизму, аварійних ситуацій, браку. Тому сьогодні на фірмі немає жодної виробничої дільниці, де б ручні, трудомісткі операції не замінила б багатофункціональна техніка, завдяки якій знижуються виробничі ризики, фактори шкідливості, травматизму, підвищується культура виробництва. Взяти, наприклад, дільницю штампування. Заводські ветерани пам’ятають, що раніше її порівнювали чи не з пеклом. Саме тут фіксувалася найбільша кількість травм. Сьогодні для обробки металевого листа ми використовуємо унікальну й сучасну технологію німецької фірми TRUMPF. За допомогою штампувальних комплексів з програмним керуванням провадиться вирубка, висікання та формування деталей різних конфігурацій. Ці верстати забезпечують можливість введення даних при графічному програмуванні в діалоговому режимі. Крім того, на цих верстатах уперше були здійснені заходи щодо попередження обслуговуючого персоналу про випадкове його перебування в небезпечній зоні. Завдання працівника зводиться в основному до спостереження за справною роботою техніки.
Чи звернімося, наприклад, до складального цеху. Його обладнано сучасним комплексом розпаювання та промивання друкованих плат, автоматизованою лінією просочування силових обмотувальних вузлів зварювальних трансформаторів, електричних котушок і дроселів лаком класу нагрівостійкості Н у вакуумній барокамері. Для фарбування корпусів електрозварювального устаткування використовується сучасна лінія фарбування порошковим напилюванням. Наскільки покращилися умови праці людей, можна судити з того факту, що постійні перевірки СЕС фіксують нормальне виробниче середовище. Крім того, що ліквідовано шкідливий фактор виробництва, зведено до мінімуму можливість розбризкування, загоряння фарби тощо.
Намагаємося взагалі прибрати з підприємства гальванічне виробництво, передавши його за кооперацією іншим вузькопрофільним підприємствам, що, до речі сказати, змусить наших суміжників також впритул займатися питаннями промислової безпеки.
Відходимо від дугового зварювання, допаювання в техпроцесах. Шукаємо і застосовуємо нові, екологічно чисті та зручні в роботі комплектуючі підприємств Німеччини, Угорщини, Італії, Китаю... Як керівник підприємства я хочу, щоб наших працівників надихала не лише гідна заробітна плата, а й розуміння того, що їхній інтелект, здоров’я, зрештою, життя були і залишаються вічними цінностями.
…Впритул питаннями охорони праці на фірмі займається служба охорони праці, очолювана заступником генерального директора з охорони праці та промислової безпеки Є. Щербиною. Незважаючи на зауваження, висловлені комісією в ході комплексної перевірки підприємства наприкінці минулого року, начальник Кримської держінспекції промислової безпеки та охорони праці в металургії, машинобудуванні, на транспорті, у зв’язку й енергетиці Н. Валєєва говорить: «Якби скрізь так піклувалися про людей, як на «СЕЛМІ»!
Щороку тут відраховують на охорону праці не менше 0,9% від суми реалізованої продукції, що становить в середньому більш як 700 тис. грн. У кожному колдоговорі, що укладається між дирекцією і трудовим колективом впродовж існування підприємства, передбачений пакет соціальної підтримки працюючих.
Усіх працівників фірми забезпечено фірмовим спецодягом, спецвзуттям, іншими ЗІЗ. На дільницях — комфортні санітарно-побутові приміщення. Є медичний пункт, забезпечений сучасним обладнанням, де працівникам підприємства надають послуги кращі лікарі Сімферополя. Усім бажаючим надаються путівки на заводську базу відпочинку, розташовану в районі Євпаторії.
Проведено атестацію робочих місць за умовами праці. Організовано попередній (під час прийому на роботу) і періодичний медогляди. Працівники, зайняті на роботах із шкідливими умовами праці, одержують безплатне профілактичне харчування, а ті, хто зайнятий на роботах підвищеної небезпеки, щороку проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.
Що стосується щоденної рутинної роботи, то у Є. Щербини до неї такий підхід:
— Два-три рази за день особисто обходжу виробничі дільниці та виявляю порушення. Раз на тиждень стан охорони праці перевіряє комісія, створена за наказом генерального директора й очолювана двома його заступниками. Георгій Васильович особисто обходить дільниці фірми, а потім на планірці аналізує стан справ з охороною праці. На підприємстві діє система штрафів та заохочень, розроблена відповідно до вимог міжнародних стандартів ISO 9001, що визначають безпеку праці як одну із складових якості продукції. Доречно тут зазначити, що сертифікат відповідності у 2001 р. вручив заводу академік Б. Патон.
Говорячи про досить високі параметри промислової безпеки «СЕЛМИ», варто загострити увагу ще на одному — високому ступені безпеки продукції, яка випускається підприємством, що у свою чергу створює прекрасні передумови для поліпшення промислової безпеки підприємств-споживачів.
Зрозуміло, немає ані можливості, ані необхідності характеризувати з цієї точки зору всі 100 найменувань продукції. Але про найбільш затребувані споживачами усе-таки варто сказати. Тут, як мовитися, карти в руку технічному директорові підприємства В. Сороці:
— Як патріот заводу я б сказав, що кожний наш виріб як пісня: досконалий і прекрасний за дизайном. Візьмемо конвектор зварювальний універсальний КСУ-320. Це виносне джерело низької напруги. Він забезпечує падаючу зовнішню вольт-амперну характеристику для ручного дугового зварювання покритими електродами і жорстку зовнішню вольт-амперну характеристику для напівавтоматичного дугового зварювання в середовищі захисних газів. Оскільки КСУ-320 живиться від напруги холостого ходу зварювального джерела, напруга на конвекторі є електробезпечною, що дає змогу захистити зварника від високої напруги під час роботи на висоті та на металевій поверхні. Крім того, встановивши багатопостове джерело з напругою холостого ходу не менш як 60 В, можна при розведенні токових шин підключатися в будь-якому необхідному для зварювання місці на відстані до 200 м від джерела. Таким чином, немає необхідності облаштовувати місце роботи зварника зайвим кабелем. До речі підкреслити, що переріз кабелю конвектора вдвічі менший від зазвичай використовуваного вітчизняними підприємствами. Ще одне: від одного джерела можуть працювати одночасно кілька зварників на струмі до 300 А. Взаємний вплив постів при цьому виключається. Маса КСУ-320 становить в середньому близько 10 кг, що дає змогу легко переміщувати його під час монтажних робіт. За цими й іншими параметрами — зручність, безпека, культура виробництва.
Дозволю собі зупинитися і на блоці зниження напруги холостого ходу зварювальних джерел живлення БНС-10, призначеному для підвищення електробезпечності електрозварювальних робіт під час ручного дугового зварювання на джерелах живлення з номінальним струмом до 500 А. Це досягається за рахунок зниження напруги на електроді до безпечного рівня після обриву зварювальної дуги. Крім того, у цьому пристрої передбачено систему дублювання заходів безпеки, завдя-ки чому будь-яка
можлива несправність аж ніяк не призводить до аварійної ситуації. Підкреслю, що блок розроблений і випускається в повній відповідності до вимог електробезпеки. Він успішно пройшов експертизу в експертній організації.
Цікавими в плані промислової безпеки є установки для повітряно-плазмового різання металу. Цей процес не потребує дорогих, технологічно небезпечних та екологічно шкідливих матеріалів, а здійснюється лише за допомогою електроенергії та стисненого повітря. Можна говорити про універсальні зварювальні мультисистеми, що застосовуються практично в усіх галузях ремонтних зварювальних технологій і можуть додатково комплектуватися виносним пультом керування для дистанційного регулювання зварювальних параметрів на відстані до 30 м, а також блоком зниження напруги для захисту зварника від ураження електричним струмом. І взагалі, вся продукція нашого підприємства позначена високим рівнем безпеки. Зрозуміло, це вимагає системного контролю якості продукції, що виключив би можливість недогляду, помилки чи елементарного головотяпства тощо з боку виконавця. Тим більше, що вироби «СЕЛМИ» застосовуються в травмонебезпечних галузях, на роботах підвищеної небезпеки.
— Справа не тільки у специфіці сфери використання нашої продукції. У світі зростає конкуренція, що призводить до посилення вимог, які висуваються споживачем до якості товарів і послуг. Звідси — розгалужена система контролю якості, що гарантує і високу ступінь безпеки продукції. Я маю на увазі контроль якості сировини, комплектуючих, стендові випробування вузлів і виробу в цілому, вибіркові випробування кожної партії продукції... Важливо підкреслити, що в основі системи контролю лежить персоніфікація результатів праці кожного виконавця. Справа ця клопітна, але дуже ефективна, бо спонукає людину до самоконтролю і до професійного удосконалення. Якщо ж трапляється брак, то встановлюємо причини і винних. Перші — усуваємо, а других залежно від того, що покаже тестування, або перенавчаємо, або переводимо на іншу дільницю.
До системи контролю входить і така практика: ми надаємо реальним і потенційним споживачам наше устаткування для випробування в умовах їх реального виробництва. Завдяки чому фірма поставляє на ринок дійсно конкурентоспроможний товар. Крім того, для вирішення проблем, пов’язаних з експлуатацією устаткування, на базі заводу організовано безплатні курси, де всі бажаючі можуть ознайомитися з технічними характеристиками устаткування, його функціями, сферами застосування, а також можливими характерними неполадками і методами їх усунення. Передбачено практичні заняття для зварників, щоб вони на ділі переконалися в якості й можливостях нашої продукції.
Як непрямі, але цілком ефективні елементи системного контролю я б назвав тематичні семінари та конференції з питань застосування електрозварювального устаткування, спеціалізовані міжнародні та регіональні виставки з машинобудування та металообробки, у яких ми неодмінно беремо участь.
…Перш ніж поставити крапку, не можна не підкреслити економічну вигідність позиції колективу фірми та його генерального директора Г. Павленка: середньорічний обсяг експорту продукції перевищує 52 млн. грн.; чистий прибуток коливається в межах 1,5—2 млн. грн., надходження до держбюджету становлять майже 8,7 млн. грн.

Надія БЕЗУГЛА,
наш власкор




До списку