Статьи

Image00070.jpgЗ переліку непридатних до безпечної експлуатації будівель та споруд Дніпропетровської області вилучено 97 об’єктів, на яких проведено ремонтні роботи або ліквідовано аварійний стан. Але ще 261 такий об’єкт залишається в аварійному стані. І більшість з них перебувають у цьому стані уже багато років.

Такі дані наводяться у минулорічному реєстрі аварійно-небезпечних будівель та споруд, який періодично надсилається до теруправління Держгірпромнагляду Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва Держбуду України. Враховуючи цю обставину, інспектори Держгірпромнагляду щороку під час перевірок виробничих об’єктів Дніпропетровщини приділяють особливу увагу стану виробничих будівель, споруд та інженерних мереж.
Останнім часом на вимоги державних інспекторів власниками було відремонтовано близько 60 непридатних до нормальної експлуатації будівель, 35 об’єктів виведено з аварійного стану. Зокрема, у ВАТ «Дніпровагонмаш» на вимогу інспекторів проведено обстеження спеціалізованою організацією будівлі та окремих конструкцій ковальського цеху, виконано роботи з підсилення залізобетонних колон.
Нерідко в ході перевірок інспекторам доводилось забороняти експлуатацію аварійних об’єктів. Так, у ВАТ «Дніпроважпапірмаш» імені Артема було заборонено перебування працівників у аварійно-небезпечних зонах ливарного цеху. На цьому ж підприємстві через аварійний стан підкранових балок заборонено експлуатацію восьми мостових кранів. За бездіяльність у забезпеченні надійності та безпечної експлуатації цих об’єктів штрафні санкції було застосовано до інженера з нагляду за безпечною експлуатацією будівель та споруд.
Серед підприємств, на яких останнім часом перевірявся стан виробничих будівель, споруд та інженерних мереж, також ВАТ «Криворізький турбінний завод «Констар», «Завод «Павлоградхіммаш», «Новоолександрівський цегельний завод», «Дніпроцемент», «Дніпростальконструкція» та інші. Загальними порушеннями на цих підприємствах залишаються несвоєчасне проведення технічних оглядів будівель та споруд комісіями підприємств і несвоєчасне виконання рекомендацій, які даються за результатами проведених обстежень цих об’єктів спеціалізованими організаціями.
Серйозність ситуації, що склалася на підприємствах Дніпропетровщини, підтверджують такі цифри: згідно з актами спеціальних розслідувань нещасних випадків у 2006 р. внаслідок незадовільного технічного стану виробничих будівель та споруд отримали травми 47 працівників, шестеро з яких від отриманих травм померли. При цьому впродовж останніх років кількість травмованих збільшувалась: у 2003 р. в області загинув один працівник, у 2004 р. — троє, в 2005 — четверо.Image00071.jpg
Значну небезпеку становлять також ті виробничі об’єкти, аварійний стан яких може становити загрозу не тільки працівникам, але й мешканцям навколишніх районів. З 2000 р., незважаючи на періодичні ремонти, погіршується технічний стан будівлі, в якій міститься хлораторна Кайдацької насосно-фільтрувальної станції підприємства «Дніпроводоканал». За цей час реконструкція даху та інші ремонтні роботи бажаного результату не принесли. Будівля продовжує руйнуватись і перебуває в аварійному стані. Склад, у якому зберігається 52 т хлору, підтоплюється водою, що потрапляє сюди через тріщину в резервуарі з водою. У той же час вимогами безпеки передбачено захист від атмосферних опадів навіть порожньої хлорної тари. Натомість шість контейнерів з хлором виявлені з ознаками корозії.
Уражаючим фактором у даному випадку є дія хлору як високотоксичної речовини. При зберіганні значної кількості хлору на складі та під час експлуатації хлораторних у наявних умовах у зоні можливого ураження можуть опинитися мешканці кількох районів та житлових масивів міста, працівники навколишніх підприємств, постраждають флора і фауна Дніпра тощо.
У результаті перевірки підприємства інспекторами Дніпропетровської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в хімічній, газовій промисловості та житлово-комунальному господарстві експлуатацію складу заборонено, приміщення опломбовано, видано припис про усунення порушень. Керівництво водоканалу негайно створило спеціальну комісію з фахівців, які ретельно розглянули приписи і дійшли висновку, що усунути виявлені порушення неможливо. Подібна технологія і обладнання, яке використовується для роботи з хлором, були актуальні 100 років тому і не розраховані на сучасні потужності (експлуатація Кайдацької насосно-фільтрувальної станції почалась ще у 1908 р.). Тому керівництво підприємства прийняло рішення про повну реконструкцію об’єкта споживання хлору, в результаті якої можливо ліквідувати три хлораторних, які є об’єктами підвищеної небезпеки.
Аби привернути увагу місцевої влади до гострої проблеми, керівники теруправління звернулися до громадськості і запросили побувати на об’єкті представників засобів масової інформації. А коментували ситуацію перші посадові особи — начальник управління А. Кожушко, начальник Дніпропетровської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в хімічній, газовій промисловості та житлово-комунальному господарстві М. Федій та керівник підприємства П. Корженко. Тоді ж голова постійної комісії з соціально-культурного розвитку, бюджету та фінансів міської ради І. Шайфутдінова запевнила громадян, що на проектування нового приміщення вже найближчим часом буде виділено 283 тис. грн.
Інформація пройшла відразу по чотирьох каналах телебачення та по радіо. Кілька днів мешканці міста жваво обговорювали її. А представники підприємства і міської влади знайшли неподалік майданчик під будівництво нового складу.
Державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області продовжують перевіряти стан виробничих будівель, споруд та інженерних мереж підприємств та установ регіону.

Т. МОРДИК, керівник прес-служби Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області

На знімках:
приміщення хлораторної Кайдацької насосно-фільтрувальної станції;
зустріч начальника теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області А. Кожушка з представниками засобів масової інформації.

Фото Л. Безуглого



До списку