Статьи

Питання підвищення рівня безпеки під час експлуатації систем газопостачання міст і населених пунктів і використання газу в побуті розглядалися 22—23 жовтня 2008 р. на республіканському семінарі-нараді у м. Миколаєві. У семінарі брали участь представники Держгірпромнагляду, НАК «Нафтогаз України», ДК «ГазУкраїна», Національної комісії з регулювання енергетики, Миколаївської облдержадміністрації, інспекцій теруправлінь Держгірпромнагляду, керівники обласних ВАТ з газопостачання, начальники ЕТЦ та інші провідні спеціалісти в галузі газопостачання.

2008-135_2.jpgЗаступник Голови Держгірпромнагляду О. Долматов наголосив, що стан справ у газопостачальних організаціях Комітет не задовольняє. Часу, відпущеного на забезпечення безпеки газотранспортних, газорозподільних систем, стає все менше, а проблем з’являється все більше. Через низьку заробітну плату досвідчені спеціалісти переходять у комерційні структури. Як свідчать останні події в країні, власники квартир, житлових будинків безвідповідально ставляться до своєї безпеки, безпеки своїх дітей та близьких, порушують правила користування газовими побутовими приладами. Не все гаразд й у транспортуванні газу. Коштів на ремонт, заміну газопроводів і устаткування виділяється недостатньо.
Нещодавно представники Держгірпромнагляду, керівники газопостачальних організацій, фахівці нафтогазового комплексу України ознайомлювалися з досвідом роботи унітарного підприємства «Вітебськгаз» (Білорусь) щодо забезпечення безпечної експлуатації систем газопостачання та підвищення рівня безпеки використання газу в побуті. Побачили представники нашої делегації належний системний підхід до технічного переоснащення і безпеку європейського рівня. Для кожного спеціалізованого підприємства газового господарства в Білорусі розроблено індивідуальну комплексну, довгострокову і багатоцільову програму технічного переоснащення і модернізації. 2008-136_1.jpgПрограмою передбачено комп’ютеризацію основних технологічних процесів, у тому числі моделювання, аналіз і розробку заходів у разі можливих аварій, роботи аварійно-диспетчерських служб. У Білорусі створено систему телеметричного контролю за роботою всіх ГРП, організовано й систему спостереження за роботою газонаповнювальних станцій. У кожному облгазі створено спеціально обладнаний полігон з навчальними класами, де проводиться навчання, відпрацьовуються всі питання безпечної експлуатації об’єктів газопостачання.
Багато чого цікавого побачили наші газовики у сусідній державі. Дещо запозичили і впровадили на своїх підприємствах миколаївські газовики. Саме тому семінар-нараду і було проведено на базі ВАТ «Миколаївгаз». Система газопостачання Миколаївської області мало чим відрізняється від аналогічних систем в інших областях України, і проблеми у них однакові — низький рівень технічного обслуговування устаткування та газових мереж, недостатня чисельність і кваліфікація обслуговуючого персоналу, наявність безгосподарних об’єктів газопостачання тощо.
Що стосується останньої проблеми, то її згадували на нараді досить часто. Якщо в Україні з 230 тис. км газопроводів системи газопостачання населених пунктів в експлуатації перебуває більш як 6 тис. км безгосподарних газопроводів, то у Миколаївській області — близько 2 тис. км. Про яку безпеку можна говорити, якщо ВАТ «Миколаївгаз» зняв з себе відповідальність за можливі аварії на них, надіславши відповідні листи до облдержадміністрації, прокуратури, обласного теруправління Держгірпромнагляду!? Звичайно, це не вирішує проблеми. Але, як повідомила перший заступник голови облдержадміністрації Н. Бракован, тільки у 2008 р. прийнято на баланс 415 км таких мереж, укладено 21 договір на обслуговування понад 100 км газопроводів, проведено інвентаризацію об’єктів газопостачання, заплановано відповідні заходи щодо виправлення ситуації.
Голова правління ВАТ «Миколаївгаз» С. Скиба розповів про проблеми підприємства та заходи, які вживаються щодо покращання безпеки виробництва. Крім вищезазначених проблем, найбільше турбує питання фінансування технічного переоснащення. Якщо інвестиційна програма «Вітебськгазу», який обслуговує 3 тис. км газопроводів, у 2007 р. становила 18 млн. доларів, то ВАТ «Миколаївгаз» мріє про хоча б 1 млн. грн. на місяць. А непроведення модернізації, в свою чергу, призводить до втрат газу, які по області становлять 7% (по «Вітебськгазу» — 0,1%). Сьогодні в області зареєстровано і працює близько 80 газомонтажних організацій. Для багатьох з них характерні неякісна робота, переманювання досвідчених працівників з підприємств ВАТ «Миколаївгаз», будівництво газопроводів без розробки технічних умов, відсутність контролю з боку відповідних наглядових органів.
У 2008 р. керівництво ВАТ «Миколаївгаз» впровадило систему телеметрії на газорозподільних пунктах області. Для початку було введено посаду начальника управління аварійно-диспетчерської служби ВАТ «Миколаївгаз», основною функцією якого є забезпечення контролю та перевірки роботи відповідних служб у підрозділах підприємства. За рахунок власних коштів кабінети кожної з 17 районних аварійно-диспетчерських служб були обладнані комп’ютерами з відповідним програмним забезпеченням і щонайменше один з основних ГРП у районі обладнано системою контролю тиску на вході і на виході, а також встановлені датчики відкривання дверей в ГРП. Вся інформація по мобільному зв’язку передається на монітор аварійно-диспетчерської служби району та області, де аналізується кожні 30 хв. У разі виникнення аварійної ситуації до місця події виїздить бригада.
Цього року на території області сталося кілька випадків зниження тиску на виході з ГРП. Завдяки даній системі аварійні бригади ліквідовували аварійну ситуацію вже тоді, коли тільки починали надходити телефонні дзвінки від споживачів газу до аварійної служби. Дію системи телеметрії на ГРП було продемонстровано і учасникам семінару-наради. Вже протягом однієї хвилини у центральній аварійно-диспетчерській службі було відомо, де і яка аварійна ситуація виникла.
Таким чином у Миколаївській області зроблено значний крок до забезпечення безпеки експлуатації об’єктів газопостачання. Діюча система ще потребує вдосконалення, але основне зроблено: встановлено комп’ютери, задіяно програми, налагоджено роботу служб, зв’язок і контроль. За належного фінансування буде встановлено телеметрію на всіх ГРП та розширено її можливості. Головне, що таке нововведення допоможе збереженню життя і здоров’я працівників нафтогазового комплексу, споживачів природного газу, а також — основних фондів. Крім того, згідно з новими Правилами експлуатації газових мереж і обладнання, ГРП, обладнані системою телеметрії за всіма параметрами, повинні обслуговуватись не один раз на 10 днів, а один раз на місяць, а це вже економія і часу, і грошей. Тому робота миколаївців повинна стати прикладом для інших газопостачальних організацій України.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор

На знімках:
семінар-нараду
відкриває заступник Голови
Держгірпромнагляду О. Долматов;
учасники семінару-наради
у залі засідань ВАТ «Миколаївгаз».

Фото автора



До списку