Статьи

Image00101.jpgІсторія пожежної охорони Дніпровського району м. Києва тісно пов’язана з розвитком Дарниці. А розпочалася вона у 1900 р. зі створення на лівому березі Дніпра невеличкої пожежної команди для захисту від вогню кількох слобідок. Сьогодні у складі Дарниці — три міські райони. Дніпровський район — це великий житловий і промисловий комплекс. Здійснювати його захист від вогню та надзвичайних ситуацій покликане Дніпровське районне управління ГУ МНС України в м. Києві. До його складу входять дві пожежні частини: 13-СДПЧ та 16-ПДПЧ, на озброєнні яких 16 одиниць пожежної техніки, серед них 9 автоцистерн АЦ-40, автомобілі — порошковий АП-5 і пінного пожежогасіння АППГ-8, автодрабини АД-50 «Магірус» і АД-30. Є автомобіль першої допомоги АПД-2 та ін. Загальна чисельність працівників в управлінні — 204 особи.

Постійна готовність чергових караулів до боротьби з пожежами, надзвичайними ситуаціями, рятування людей і майна, здійснення підготовки особового складу тощо покладається на караульну службу. Пожежні інспектори проводять профілактичну роботу серед населення, на підприємствах, в організаціях і відомствах.
Незважаючи на труднощі сьогодення (застаріла матеріальна частина, проблеми з укомплектуванням караулів особовим складом, недостатнє фінансування), керівництву вдається упоратися з покладеними на управління функціями. Наявний парк пожежної техніки підтримується у належному стані, автотранспортні засоби успішно проходять щорічні технічні огляди, навчальна база, приміщення та будівлі пожежних частин також підтримуються у справному стані. Караули за сигналом тривоги своєчасно виїжджають на пожежі, інші надзвичайні ситуації і професійно виконують свої обов’язки. Про обсяги роботи підрозділу свідчать статистичні дані: у 2006 р. по тривозі було здійснено 1966 виїздів, з них 905 — на гасіння пожеж і ліквідацію надзвичайних ситуацій.
Успіх у діяльності пожежних частин великою мірою залежить від підготовки особового складу. Цим питанням в управлінні приділяється велика увага. Вся система теоретичного та практичного навчання спрямована не лише на підвищення рівня бойової підготовки, практичних дій у надзвичайних ситуаціях, а й на забезпечення безпеки всього особового складу.
Навчання рядового складу підрозділу проводиться впродовж року, перевірка знань з охорони праці — у травні. Водії, прийняті на службу, впродовж перших трьох місяців проходять навчання у навчальному центрі ГУ МНС України в м. Києві, а один раз на п’ять років направляються для підвищення кваліфікації у Вінницьке вище професійне училище цивільного захисту. Щорічно додатково проходять навчання з Правил дорожнього руху, щоденно перед чергуванням — медогляд та інструктаж з питань охорони праці й пожежної безпеки. Молоді пожежні перед призначенням на посади також проходять тримісячну початкову підготовку в навчальному центрі ГУ.
Особлива увага приділяється підготовці бійців газодимозахисної служби (ГДЗС), створеної відповідно до наказу МВС України від 02.12.94 р. № 657. На пожежах цій службі роботи вистачає. Наприклад, у 2006 р. гасіння пожеж з використанням ланок ГДЗС проводилось 236 разів, загальний час роботи склав понад 100 год. Усі теоретичні та практичImage00006.jpgні заняття з бойової та службової підготовки особового складу ГДЗС, у т. ч. з використанням протигазів РА-92 «Дрегер», проводились на свіжому повітрі 96 разів. Тож не випадково у конкурсі на кращий пожежно-рятувальний підрозділ Київського гарнізону команда ГДЗС 13-СДПЧ посіла перше загальнокомандне місце у змаганнях на виконання вправ у димовій камері.
Досягненню високого рівня бойової підготовки сприяють тренування та участь у спартакіадах. У 2006 р. збірна команда Дніпровського райуправління посіла перше місце у змаганні з міні-футболу, сьоме місце — по кросу, четверте — у лижній естафеті.
Організація роботи з охорони праці у підрозділі здійснюється згідно із Законом «Про охорону праці» та Правилами безпеки праці в державній пожежній охороні МВС України, які набрали чинності з 05.12.2000 р. Обов’язки в цій галузі в 13-СДПЧ і 16-ПДПЧ покладено на заступників начальників цих частин. Затверджено посадові інструкції керівного складу та інструкції з охорони праці за всіма видами професій працівників. Керівники управління і пожежних частин регулярно проходять навчання та перевірку знань у Головному навчально-методичному центрі Держгірпромнагляду. Всі види інструктажів з офіцерським складом підрозділу проводить заступник начальника районного управління В. Острянко, з особовим складом — начальники (заступники начальників) пожежних частин.
Чітка система триступеневого контролю за станом охорони праці на всіх рівнях дає змогу відслідковувати порушення безпеки праці, стану робочих місць, матеріальної частини. Перший ступінь здійснюють начальники караулів, другий — начальники пожежних частин О. Кивлюк і В. Боднар (двічі на місяць), третій — комісія під керівництвом начальника управління В. Андрушка.
У пожежних частинах проводиться робота з виконання Плану заходів щодо поліпшення стану охорони праці та запобігання нещасним випадкам серед особового складу в підрозділах Київського гарнізону, що затверджується на рік. Кожного місяця в районному управлінні затверджуються поточні організаційно-технічні заходи, спрямовані на забезпечення безпеки особового складу пожежних частин. У 2006 р. тільки на придбання засобів зв’язку та оргтехніки витрачено близько 47 тис. грн. Особовий склад у цілому задовImage00102.jpgільно забезпечується бойовим і захисним одягом, іншими ЗІЗ та спорядженням, а також всіма видами санітарно-побутового обслуговування на виробництві.
За показниками роботи з безпеки праці в 2006 р. районне управління зайняло серед підрозділів Київського гарнізону третє місце.
12.01.2007 р. керівництво Дніпровського районного управління підбило підсумки роботи підрозділу за 2006 р. Було вказано на деякі прорахунки в роботі окремих начальників караулів. На жаль, у звітному періоді був допущений один нещасний випадок на виробництві.
Звичайно, професія пожежного набагато небезпечніша від більшості професій працюючих на виробництві, тож у пожежних частинах не варто сподіватися на абсолютну відсутність травм. Однак керівництву підрозділу є над чим працювати. На це й наголосив начальник управління. Він відзначив кращих працівників пожежної охорони району. Це — начальники караулів В. Зиков та С. Отроха, командири відділень В. Булова, І. Ніколаєнко та В. Терещенко, начальник відділу служби В. Буняк, старший інспектор О. Лисенко. Головне управління МНС України в м. Києві нагородило кращих працівників підрозділу. Ними стали начальник відділення караулу 13-СДПЧ О. Сарнавський (Почесна грамота), заступник начальника 16-ПДПЧ М. Неживий (цінний подарунок). Відзнакою начальника Головного управління «За заслуги» нагороджено заступника начальника районного управління С. Коновала.
Будемо сподіватися, що цілеспрямована, напружена та героїчна праця колективу управління принесе свої плоди, стане запорукою успішного виконання покладених на нього суспільством і державою завдань. Побажаємо нашим пожежним-рятівникам виконувати службові обов’язки без нещасних випадків на виробництві та в побуті.

І. ЗЕЛЕНСЬКИЙ, науковий редактор ДП «Редакція журналу «Охорона праці»

На знімках:
інструктаж особового складу
першого відділення караулу № 4
13-СДПЧ перед проведенням
пожежно-тактичного навчання;
нагороди кращим працівниками
підрозділу вручив полковник внутрішньої служби ГУ МНС України в м. Києві
О. Левченко (ліворуч);
особовий склад управління
в актовому залі.

Фото автора та Д. МУХІНА



До списку