Статьи

Під час зведення конструкцій за технологією монолітно-каркасного будівництва бетонні роботи визначають темп будівництва, а опалубні системи – їхню трудомісткість.

З метою зменшення рівня виробничого травматизму під час зведення будівель з монолітного залізобетону потрібна детальна розробка технічної документації з питань безпечних умов праці.

(В повному обсязі матеріал читайте в журналі №12 2009р.)

Технологія зведення будівель з монолітного залізобетону з використанням опалубних систем набула широкого розвитку в Україні. Опалубна система (опалубка) – тимчасова допоміжна конструкція для забезпечення форми, розмірів і положення в просторі монолітної конструкції, що зводиться. До складу опалубки входять: формоутворювальні елементи, що забезпечують конфігурацію, розміри та якість поверхні монолітної конструкції; елементи кріплення для підтримання опалубних форм; засоби підмощування (навісні площадки, риштовання) для розміщення працюючих. У формоутворювальні елементи укладають бетонну суміш, де вона твердне до досягнення потрібної міцності. Після цього опалубку розбирають (за винятком незнімної опалубки). Опалубні системи дають можливість зводити будівельні конструкції будь-якої конфігурації, розміру та призначення, вони є устаткуванням багаторазового використання. Монолітний залізобетон забезпечує вогнетривкість конструкцій, підвищує їхню жорсткість і задовольняє вимоги індустріального цілорічного виконання бетонних робіт.

Нормативно-правова база

Порядок експлуатації будівельної опалубки визначає ГОСТ 23477–79 «Опалубка разборно-переставная мелкощитовая инвентарная для возведения монолитных бетонных и железобетонных конструкций. Технические усло-вия», який поширюється на опалубку розбірно-переставну дрібнощитову інвентарну універсального призначення, до складу якої входять окремі елементи масою не менше 50 кг, щити, підтримувальні елементи та елементи кріплення. В нормативно-правовому полі існують Інструктивні вказівки з безпечних методів ведення опалубних робіт у гідромеханічному і енергетичному будівництві (НАОП 1.1.10-6.08-82) і ДСТУ Б Д.2.2-1:2008 «Ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи. Бетонні та залізобетонні конструкції монолітні. Збирання і розбирання опалубки».

Практично кожний нормативний документ, пов'язаний з будівництвом, містить вимоги безпеки під час виконання опалубно-бетонних робіт. До таких нормативних документів належать, насамперед, Правила безпечного виконання робіт при спорудженні об’єктів з монолітного бетону та залізобетону (НПАОП 45.2-1.11-97), Правила охорони праці при ремонті і реконструкції об’єктів житлово-комунального господарства (НПАОП 45.2-1.02-90), Правила охорони праці при будівництві, ремонті та утриманні автомобільних доріг і на інших об’єктах дорожнього господарства (НПАОП 63.21-1.01-96), Правила безпеки під час проведення робіт з будівництва мостів (НПАОП 45.21-1.03-98).

У нормативному документі Міжнародної організації праці – Конвенції про безпеку та гігієну праці у будівництві 167 (1988) ст. 22 встановлюються такі вимоги під час роботи з опалубкою: збирання конструкційних каркасів їхніх компонентів, опалубки, кріплень до неї та інших кріплень виконується тільки під наглядом компетентної особи; з метою захисту працівників від небезпеки, пов'язаної з тимчасовою неміцністю або нестійкістю конструкції, треба вживати належних запобіжних заходів; опалубка, кріплення до неї та інші кріплення повинні мати таку конструкцію, виготовлятися таким чином і утримуватися в такому стані, щоб вони цілком витримували всі навантаження, яких можуть зазнавати.

Необхідно відзначити, що нововведений нормативний документ Держбуду ДБН В.1.2-12:2008 «Будівництво в умовах ущільненої забудови. Вимоги безпеки» не містить жодних конкретних вимог щодо експлуатації опалубних систем в умовах щільної забудови, а лише передбачає розробку додаткового проекту системи моніторингу об’єкта будівництва, прилеглої забудови та території.

Види опалубних систем та їх елементи

Дані про види опалубних систем за конструктивними особливостями та характеристика сфери їх використання наведено у вигляді блок-схеми в додатку.

Відповідно до ГОСТ 23478–79 «Опалубка для возведения монолитных бетонных и железобетонных конструкций. Класификация и общие технические требования» опалубку розрізняють за такими ознаками

Микола Федоренко, головний державний інспектор Київської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у будівництві



До списку