Статьи

На засіданні колегії Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду 1 жовтня 2008 р. було розглянуто питання про обставини та причини аварії, що сталася 10.09.2008 р. у кар’єрі рудоуправління ВАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат», і стан промислової безпеки та охорони праці на комбінаті.
10 вересня 2008 р. о 12 год у кар’єрі під час аварії загинуло троє працівників, ще троє отримали травми різного ступеня тяжкості. Для розслідування обставин та причин цього групового нещасного випадку за дорученням Комітету було створено комісію під головуванням начальника Криворізького гірничопромислового територіального управління О. Чередніченка. За попереднім висновком комісії, аварія сталася через незадовільний технічний стан вантажної автодрезини, а також порушення працівниками комбінату трудової і виробничої дисципліни. Під час руху по залізничній колії автодрезина, в якій перебували 10 працівників рудоуправління, зіткнулась з електровозом. Комісія отримала висновки медичної експертизи про те, що водій автодрезини та гірничий майстер комбінату під час аварії перебували у стані сильного алкогольного сп’яніння (наявність алкоголю у крові загиблих перевищувала 2 ‰).
Протягом останнього місяця у ВАТ «Південний ГЗК» це вже другий груповий нещасний випадок зі смертельними наслідками. Тому Комітетом було прийнято рішення про введення особливого режиму державного нагляду на виробництвах комбінату. Відповідно до розробленого графіка, починаючи з 13 вересня 2008 р. державні інспектори Криворізького гірничопромислового теруправління цілодобово здійснюють позапланові оперативні перевірки стану промислової безпеки та охорони праці на підприємстві. Під час їх проведення були виявлені грубі порушення посадовими особами, іншими працівниками підприємства вимог нормативних актів з промислової безпеки та охорони праці. Через незадовільний технічний стан призупинено експлуатацію залізничного транспорту у кар’єрі, заборонено роботу рудозбагачувальної фабрики та цеху агломерації. 115 працівників підприємства притягнено до адміністративної відповідальності.
На комбінаті не виконується програма технічного переоснащення виробництв на 2008 рік. Керівництвом не здійснюються заходи щодо оновлення гірничого і транспортного устаткування, проведення капітальних ремонтів устаткування, машин і механізмів. Зношення основних виробничих фондів становить понад 72% і щорічно збільшується. На комбінаті експлуатується 23 електровози (68% від загальної кількості), 6 тепловозів (43%) та 217 думпкарів (54%), які відпрацювали нормативний термін і потребують капітальних ремонтів.
Заслухавши та обговоривши інформацію начальника Криворізького гірничопромислового територіального управління О. Чередніченка і звіт голови правління ВАТ «Південний ГЗК», колегія відзначила низьку трудову та виробничу дисципліну на комбінаті, а також недостатню ефективність наглядової діяльності Дніпропетровської державної гірничотехнічної інспекції у гірничодобувній промисловості.
З метою запобігання аваріям і виробничому травматизму, посилення ефективності державного нагляду за станом промислової безпеки та охорони праці на виробництвах ВАТ «Південний ГЗК» колегія вирішила:
визнати роботу керівництва ВАТ «Південний ГЗК» з питань охорони праці та промислової безпеки на виробництвах комбінату незадовільною;
направити рішення колегії Держгірпромнагляду наглядовій раді товариства. Пропонувати наглядовій раді розглянути питання щодо відповідності посаді голови правління комбінату С. Барабанова;
за послаблення контролю за здійсненням державного нагляду на підприємствах гірничорудної промисловості попередити начальника Криворізького гірничопромислового територіального управління про його персональну відповідальність за ефективність роботи теруправління.
Наступним на засіданні колегії Держгірпромнагляду було розглянуто питання «Про попередні результати технічного розслідування аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті, що сталася 23 вересня 2008 р. у житловому будинку №109 по вул. Самбірській у м. Дрогобич Львівської області».
О 20 год у багатоквартирному житловому будинку стався вибух газоповітряної суміші, внаслідок чого одна мешканка загинула, а шестеро отримали травми. Частково зруйновано 9 квартир житлового будинку. Вибух стався внаслідок витоку газу з системи газопостачання квартири житлового будинку через негерметичність гумотканинного рукава підключення побутової газової плити.
До виникнення аварійної ситуації призвело:
самовільне виконання робіт власником квартири з під’єднання побутової газової плити до системи газопостачання будинку;
застосування для під’єднання побутової газової плити гумотканинних рукавів, призначених для водопровідної системи;
порушення вимог безпеки щодо прокладання гумотканинного рукава для під’єднання побутової газової плити;
неперекриття власником квартири газового крана на газопроводі після припинення експлуатації плити.
Остаточний висновок може бути наданий після розгляду проектної та експлуатаційно-технічної документації Дрогобицького УЕГГ ВАТ «Львівгаз» (документацію вилучено прокуратурою).
Заслухавши та обговоривши інформацію начальника територіального управління Держгірпромнагляду по Львівській області В. Шайтана та начальника Західної міжрегіональної інспекції державного нагляду на виробництвах нафтогазового комплексу І. Ковалика, колегія визнала роботу посадових осіб ВАТ «Львівгаз» з дотримання вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці щодо забезпечення безпечного газопостачання споживачів природним газом незадовільною.
З метою запобігання аваріям і посилення ефективності державного нагляду за станом промислової безпеки колегія, зокрема, вирішила доручити начальникам територіальних управлінь передбачити планами роботи на перший квартал 2009 р. проведення комплексних перевірок спеціалізованих підприємств газового господарства. Особливу увагу звернути на: дієздатність АДС; комплектацію штатів служб; дотримання вимог Типових норм часу на технічне обслуговування та ремонт систем газопостачання природним і зрідженим газом міст, селищ і населених пунктів України; технічне обслуговування внутрішньобудинкового газового обладнання та дотримання встановленої періодичності його проведення; пропаганду безпечного користування газом з боку підприємств газового господарства; забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту.
Начальники територіальних управлінь також повинні вжити заходів щодо посилення нагляду за здійсненням спеціалізованими підприємствами газового господарства перевірок інтенсивності запаху газу в системах газопостачання міст і населених пунктів, що стосувалися встановлення пунктів контролю і періодичності відбору проб залежно від систем газопостачання і витрат газу.
На засіданні колегії також розглядалися результати аудиту, що був проведений контрольною групою Рахункової палати в період з 2 липня по 15 серпня поточного року. Метою аудиту було встановлення ефективності використання коштів Державного бюджету України, передбачених Держгірпромнагляду для виконання його функцій.
Позицію фахівців Рахункової палати висловив директор департаменту І. Заремба. Відбувся відвертий діалог, під час якого сторони охарактеризували фактичний стан справ щодо забезпечення Комітетом реалізації державної політики у сфері промислової безпеки та охорони праці. Керівництво Держгірпромнагляду взяло до відома зауваження та рекомендації аудиторів.
На засіданні було прийнято рішення про необхідність спільного вдосконалення критеріїв оцінки наглядової діяльності в галузі охорони праці та промислової безпеки.



До списку