Статьи

Image00101.jpg Нелегкі завдання забезпечення соціального захисту потерпілих на виробництві покладені на службу страхових експертів з охорони праці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Кожний регіон набуває свого досвіду у цій справі. Який він на Кіровоградщині, розповідає головний страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду у Кіровоградській області О. АЛЕКСЕЄНКО.

Страхові експерти робочих органів виконавчої дирекції Фонду у Кіровоградській області надають всебічну допомогу підприємствам з організації належної роботи з охорони праці та профілактики нещасних випадків на виробництві. Так, представники відділень Фонду разом з органами місцевої виконавчої влади, нагляду за охороною праці, з санітарно-епідеміологічною та пожежною службами систематично організовують і проводять наради, семінари, круглі столи, учасниками яких є посадові особи підприємств. Постійно розповсюджуються зразки документів з розслідування нещасних випадків, інші нормативні документи з охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання як у друкованому, так і в електронному вигляді.
Працівники робочих органів Фонду надають необхідні консультації підприємствам під час розслідування нещасних випадків, перевірки стану охорони праці, в процесі здачі страхувальниками звітів тощо. Треба підкреслити, що на сьогодні у Кіровоградській області забезпечено 100%-ну участь страхових експертів у роботі комісій з розслідування нещасних випадків.
З метою пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці робочі органи Фонду організовують публікації у районній та обласній пресі, виступи по місцевому радіо, телебаченню. Крім того, вони беруть участь у навчанні, підвищенні рівня знань спеціалістів з охорони праці та керівників підприємств, де постійно розповідають про основні завдання соціального страхування, право потерпілих на матеріальне відшкодування шкоди внаслідок отриманої травми чи профзахворювання та на медичну реабілітацію у медичних спецзакладах за кошти Фонду. У 2002—2005 рр. профінансовано навчання 405 осіб зазначених вище категорій слухачів на суму 59,7 тис. грн.
Ефективній роботі служби страхових експертів сприяє належне ставлення до неї у самих структурах Фонду. Так, страхові експерти області повністю забезпечені нормативними актами (в електронному вигляді) з охорони праці, загальнообов’язкового соціального страхування та іншими актами, що стосуються виконання страховими експертами статутних завдань. З ними проведено заняття з питань автоматизації процесу зведення даних з виробничого травматизму та профзахворювань.
Робочі органи Фонду разом з теруправліннням Держгірпромнагляду розглянули питання щодо проведення спільних перевірок стану охорони праці на підприємствах області, спільної роботи у плані притягнення до відповідальності осіб, які систематично порушують працеохоронне законодавство, та заборони експлуатації обладнання, що не відповідає вимогам безпеки.
На базі Кіровоградського національного технічного університету страхові експерти з охорони праці пройшли теоретично-практичний тренінг з питань перевірки стану охорони праці та профілактичної роботи на підприємстві.
Дає свій позитивний результат і обмін досвідом між страховими експертами всіх робочих органів Фонду області.
Разом з тим слід сказати про камені спотикання, що виникають у нашій роботі внаслідок неузгодження між деякими законодавчими актами. Так, останнім часом почастішали випадки розслідування профзахворювань, коли підприємства, де працювали потерпілі, ліквідовані, а правонаступники їх відсутні. А тим часом зі спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів, які мають право встановлювати професійний характер захворювання, на адресу робочих органів Фонду надійшли повідомлення про профзахворювання за формою П-3 на кількох потерпілих. За ними санепідслужба склала інформаційні довідки щодо умов праці. Далі необхідно провести розслідування причин професійного захворювання. Але відповідно до вимог п. 76 Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві його мусить виконувати роботодавець, який організовує та призначає відповідну комісію. Зрозуміло, що у випадку ліквідації підприємства та відсутності його правонаступника про таку комісію немає й мови. А відтак нічого й говорити про проведення відповідного розслідування по кожному з потерпілих та складання актів за формою П-4. Це у свою чергу не дає права робочим органам Фонду розглянути питання про можливість призначення потерпілим виплат.
Керуючись такими обставинами, управління виконавчої дирекції Фонду у Кіровоградській області звернулося до виконавчої дирекції Фонду України за роз’ясненням: яка організація чи установа може у даному випадку призначити комісію з розслідування профзахворювання? На думку нашої установи, у подібних випадках розслідування повинен організовувати орган виконавчої влади, де було зареєстроване підприємство. Цю пропозицію було подано до Кабінету Міністрів, Мінпраці, МНС для внесення змін до Порядку. Хотілося б, щоб ця проблема була вирішена у прискореному порядку.
Візьмемо іншу проблему. Я маю на увазі ситуації, коли підприємства чи фізичні особи — суб’єкти господарської діяльності замість трудового договору з працівниками укладають договори підряду, а то й взагалі наймають людей без будь-якого оформлення трудових відносин, тим самим залишаючи працівника соціально незахищеним. Коли такий працівник травмується чи отримує профзахворювання на виробництві, то відповідно до чинного законодавства він не має права на страхові виплати з Фонду. Буває, що нещасний випадок з потерпілим датується, скажімо, 10 листопада, а трудовий договір з ним підприємець укладає 9 листопада. Начебто документально все правильно, але ми з практики знаємо, що нерідко ця ситуація цілком штучна. І працює проти людини, проти Фонду, а значить і проти державної соціальної політики. Бо при цьому працівник втрачає пенсійний стаж, а Фонд не отримує відповідних внесків. Взагалі свавілля роботодавця породжує додаткові проблеми соціального захисту працівника, не кажучи про мороку з оформленням документів на отримання потерпілим страхових виплат від Фонду.

Фото Л. БЕЗУГЛОГО



До списку