Статьи

На території ВАТ «Миколаївцемент» (Львівська область), що входить до складу міжнародної компанії «Лафарж», працює багато підрядних організацій. Адміністрація товариства, в якому працюють 750 осіб, найбільше клопоту має саме з працівниками цих організацій. За словами заступника генерального директора з охорони праці, навколишнього середовища і пожежної безпеки заводу І. Ковальського, проблемою у взаємодії з ними є те, що переважна більшість працівників не має відповідної кваліфікації і вони не надто сумлінно ставляться до виконання своїх обов’язків. Підрядні організації — це переважно новостворені колективи, без належної технічної та фінансової бази. Тому на «Миколаївцементі» для їхніх працівників проводять не тільки вступний інструктаж, але й спеціальні тренінги, демонструють відеофільми, розповідають про ризики на виробництві. «Наше підприємство стало для підрядників своєрідним полігоном удосконалення,— каже Ігор Михайлович.— Ми не менше години витрачаємо на кожну організацію, щоб пояснити її працівникам, що означає той чи інший стандарт чи процедура».
Кожен новачок на «Миколаївцементі» отримує буклет, де зібрано відповідні стандарти компанії «Лафарж» та українського законодавства про охорону праці. Мета цієї книжечки — не тільки дати певні знання і пояснити, як безпечно виконувати ту чи іншу роботу, а й змінити менталітет працівника у ставленні до поведінки на території підприємства. Названі заходи дають відчутні результати — підрядники підтягуються до вимог замовника, покращують свою матеріально-технічну базу, закуповують необхідне обладнання, спецодяг і спецвзуття. До речі, стандарт «Лафаржу» вимагає, щоб кожен працівник на території компанії був у спецодязі, мав захисну каску, окуляри та черевики із захисним носком. На жаль, боротьба за дотримання стандартів з охорони праці та промислової безпеки, а іншими словами — за життя і здоров’я підрядників на території «Миколаївцементу» — процес нелегкий. Він потребує від працівників служби охорони праці міцних нервів, наполегливості та принциповості. Часто спілкування з підрядниками переходить у дискусію, а особливо впертих порушників доводиться штрафувати. Штрафні санкції за порушення стандартів «Миколаївцементу» передбачені у кожному контракті. Торік, наприклад, таких крайніх заходів було вжито до 18 підрядних організацій на загальну суму 46 тис. грн. Хоча зазвичай штрафам передують зауваження.
За 4 останніх роки ситуація з травматизмом на території «Миколаївцементу» суттєво покращилася. Загалом за період з 2004 р. тут сталося лише два нещасних випадки з працівниками «Миколаївцементу» і два випадки з працівниками підрядних організацій. Проте, незважаючи на значні позитивні зміни, на «Миколаївцементі» ще лишається немало проблем, які необхідно вирішувати.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор



До списку