Статьи

У спеціалізованому комунальному підприємстві (СКП) «Харківзеленбуд» працює відносно невеликий колектив (близько 200 осіб). Проте саме їх жителі Харкова та його гості найчастіше бачать на вулицях, у парках і скверах під час виконання робіт з поточного утримання зелених насаджень і висаджування нових. До речі, багато які з них, наприклад, «Сад імені Т. Г. Шевченка», є справжньою окрасою першої столиці України і закріплені за підприємством на правах господарського ведення згідно з договором з управлінням комунального майна та приватизації Харківської міськради.

Не будемо зупинятися на тому, як зі своїми завданнями справляється сьогодні колектив «Харківзеленбуду». Однак поговорити про те, в яких умовах працюють його співробітники, які порушення чинних нормативно-правових актів з охорони праці тут є, видається цілком доцільним. Хоча б тому, що такі підприємства повинні перебувати під ретельною опікою органів місцевої влади. На жаль, результати комплексної перевірки підприємства, проведеної наглядовими органами в жовтні 2006 р., свідчать про інше.
Під час перевірки в адміністрації «Харківзеленбуду» неодноразово підкреслювали, що на підприємстві впродовж кількох останніх років не було випадків виробничого травматизму... Чому ж настільки суворими є співробітники наглядових органів, невже необхідно так прискіпливо фіксувати всі порушення і недоліки? Складалося враження, що окремі керівники та посадові особи не хотіли розуміти, чого від них добиваються. А добивалися взагалі-то найнеобхіднішого — виконання вимог Закону «Про охорону праці», тобто створення для працюючих безпечних, нешкідливих умов праці! А цього, хоч скільки не будь поблажливим, на підприємстві немає.
Зокрема, перевіряючими було встановлено, що функціонування СУОП у СКП «Харківзеленбуд» забезпечується не в повному обсязі, посадові інструкції спеціаліста з охорони праці та інших посадових осіб не містять повної інформації про їхні обов’язки та відповідальність стосовно питань охорони праці. Члени постійно діючої комісії підприємства з питань охорони праці, які пройшли навчання та перевірку знань у Харківській державній академії міського господарства (після неодноразових приписів державних інспекторів) у травні 2006 р., на час перевірки жодного разу не брали участі у навчанні та перевірці знань керівників підрозділів. Журнали реєстрації інструктажів з питань охорони праці у структурних підрозділах є, проте самі інструктажі проводяться або несвоєчасно, або не проводяться зовсім, як у випадку з працюючими за суміщеними професіями. Не на всі професії та види робіт є посадові інструкції з охорони праці. Не всі посадові особи підприємства мають посадові інструкції, а в тих, що є, немає питань з охорони праці.
Адміністрація, служба охорони праці підприємства не приділяють достатньої уваги проведенню робіт з підвищеною небезпекою. Перевіряючими виявлені випадки виконання робіт з підвищеною небезпекою, на які має видаватися наряд-допуск (роботи на висоті, зварювальні та вогневі роботи) без проведення інструктажу та оформлення наряду-допуску. Служба енергетика підприємства не забезпечена навченим персоналом. Згідно з наказом по підприємству, енергетик відповідає лише за укладання договорів, відповідальним за технічний стан та безпечну експлуатацію практично всіх об’єктів підвищеної небезпеки є головний механік, який не пройшов відповідної підготовки. У ході перевірки виявлено випадки допуску до робіт підвищеної небезпеки працівників, які не пройшли навчання (не підтвердили) і не мають груп з електробезпеки.
Вкрай незадовільно ведеться на підприємстві робота з визначення технічного стану будівель і споруд для забезпечення їх подальшої безпечної експлуатації. На жодну споруду, що експлуатується, не було пред’явлено паспорт. Перевіряючі однак виявили будівлі та споруди, що потребують негайного обстеження і, можливо, подальшого демонтажу (будівля адміністративного корпусу та боксу № 7 на дільниці механізації, будівлі на території дільниці з вирощування квіткової продукції). Ряд будівель та споруд мають візуальні ознаки аварійності — тріщини в цегляних кладках, осідання стін, замокання плит покриттів тощо.
Працівники підприємства не в повному обсязі забезпечені спецодягом, спецвзуттям, випробуваними у встановленому порядку запобіжними поясами, канатами, електрозахисними засобами та пристроями, знаками безпеки. Весь ручний електроінструмент не має інвентарних номерів, позначок з датою наступної перевірки. На підприємстві не налагоджено щоденний порядок видачі інструменту працівникам з поміткою в журналах.
Велику занепокоєність у наглядових органів викликає технічний стан об’єктів котлонагляду та підйомних споруд, які експлуатуються підприємством. Вантажний кран КТА-16, підйомники АГП-22.04 і ВС-22-01РГ не зареєстровані в органах Держгірпромнагляду, не призначені особи з числа тих, хто пройшов навчання, відповідальні за утримання в справному стані вантажопідіймальних кранів і підйомників, за безпечне провадження робіт та переміщення вантажів. До керування електроталями, кран-балками та до стропування вантажів допускаються працівники, які не пройшли спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Два водогрійних котли НДІСТУ, встановлені у котельній, що обслуговує дільницю з вирощування квіткової продукції, не мають паспортів, котельню не оснащено засобами пожежогасіння, на устаткуванні використовуються манометри (3 од.) без пломб і клейм про проведення повірки, на шкалах манометрів немає позначки гранично допустимого тиску.
Перевіркою встановлено, що на підприємстві не організований і не провадиться відомчий контроль за безпечною експлуатацією газового господарства, немає положення-інструкції про проведення відомчого контролю, не провадиться контрольний огляд газового господарства. Відсутній затверджений паспорт газового господарства підприємства.
Під час перевірки організації роботи автотранспорту підприємства було виявлено, що водії транспортних засобів перед виїздом на лінію не проходять щозмінні передрейсові медичні огляди, порушується порядок допуску до роботи водіїв (допуск до роботи без проведення інструктажів з безпеки і стажування). Балони з киснем і пропаном, які зберігаються у гаражах і в майстернях на дільниці механізації, складені з порушенням вимог (зберігаються разом, без встановлення у гнізда спеціальних стояків, без заглушок і ковпаків).
Чимало претензій у перевіряючих було до всіляких трапів, стелажів, переносних драбин. Усі вони є основними допоміжними засобами для працівників підприємства, і майже всі вони не випробувані, конструктивно не відповідають вимогам правил.
Усього ж у ході проведення комплексної перевірки СКП «Харківзеленбуд» співробітники наглядових органів видали 14 приписів (у кожному з них по 10 і більше пунктів) на усунення виявлених порушень нормативно-правових актів з охорони праці. Експлуатацію 29 одиниць устаткування, машин і механізмів у ході перевірки заборонено або призупинено. До адміністративної відповідальності притягнено всіх 6 посадових осіб інженерно-технічного персоналу підприємства.
Будемо сподіватися, що всі порушення, зазначені в акті комплексної перевірки підприємства, будуть у встановлені терміни і в повному обсязі усунені. Хотілося б, щоб на це звернули увагу і в органах місцевого самоврядування. Адже саме виконавчі комітети міських рад є реальною владою на місцях. Хто, як не вони, повинні впливати на втілення в життя основного принципу державної політики щодо реалізації конституційного права робітників на охорону життя і здоров’я у процесі трудової діяльності на своїй території. Якщо не на всій, то хоча б на тих підприємствах, що перебувають у комунальній власності.

М. ГОЛОВЕНКО, начальник Харківської ДІОП у соціально-культурній сфері, Вадим КОБЕЦЬ, наш власкор



До списку