Статьи

Image00011.jpgВ агропромисловому комплексі України, де налічується понад 100 тисяч підприємств сільсько-, рибо-, водо-, лісогосподарського виробництв, харчової та переробної промисловості, споживчої кооперації, державного резерву та підприємств сфери обслуговування, в яких зайнято 25% працюючих у країні, зберігається тенденція до зменшення кількості нещасних випадків. Так, протягом 2006 р. на цих підприємствах травмовано 2502 працівники (у попередньому році — 2908), у тому числі загинуло 198 працівників, що на 39 менше, ніж у 2005 р.
Зниження рівня травматизму відбувається не лише внаслідок здійснення профілактичних заходів посадовими особами підприємств, діяльності профспілок, галузевих управлінських структур, державних адміністрацій та органів нагляду за охороною праці, а також через зменшення обсягів виробництва та скорочення кількості працюючих.

Державними інспекторами з нагляду в АПК у 2006 р. проведено більше ніж 19 тис. перевірок, під час яких призупинялася робота понад 42 тис. об’єктів, машин та устаткування, які становили загрозу життю і здоров’ю працюючих. За допущені порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці 11,9 тис. працівників притягнено до адміністративної відповідальності, з них 4,2 тис. перших керівників підприємств.
Проведення цільових перевірок підприємств у ході підготовки і ведення напружених сезонних робіт (весняно-польових, збирання врожаю) та підприємств з переробки і зберігання зерна (перед заготівлею зерна), цукрозаводів ( перед сезоном переробки цукрових буряків) дало можливість максимально усунути виявлені порушення нормативних актів ще в період підготовки до виконання таких робіт та їх проведення і таким чином сприяло запобіганню випадкам травмування. Під час перевірок особлива увага приділялась організації безпечного виконання зернозбиральних робіт на сільськогосподарських підприємствах.
У минулому році були проведені цільові перевірки підприємств АПК щодо безпеки здійснення охоронних робіт та стану охорони праці на підприємствах лісового господарства. Узагальнені довідки за результатами перевірок направлялися для реагування в Мінагрополітики та Держкомлісгосп.
Державні інспектори брали участь у роботі мобільних груп швидкого реагування, до складу яких входили представники райдержадміністрацій, інспектори пожежного нагляду та Держтехнагляду.
Широко практикується проведення комплексних перевірок підприємств районів, у яких виріс рівень травматизму, з наступним розглядом матеріалів перевірок на розширених нарадах спільно з райдержадміністраціями. Це дає можливість привернути увагу до питань безпеки праці великої кількості керівників та спеціалістів підприємств, висвітлення характерних порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці в засобах масової інформації. Дві такі перевірки проведено за участі керівних працівників Держгірпромнагляду.
Представники Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці і гірничого нагляду і теруправлінь брали участь у приймальних випробуваннях та впровадженні у виробництво 41 одиниці технічних засобів, у тому числі зернозбирального комбайна Дон-1500КР, косарки КПН-2,1, жниварки ЖВН-6У, які відповідають кращим зарубіжним аналогам.
Минулого року зріс рівень загального травматизму на підприємствах АПК Житомирської, Одеської, Рівненської, Сумської, Черкаської та Чернівецької областей. Основними причинами нещасних випадків є порушення трудової і виробничої дисципліни та Правил дорожнього руху, недоліки в навчанні безпечних прийомів праці.
Допущено збільшення кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками на підприємствах АПК Вінницької (на 4 випадки), Дніпропетровської (на 3), Донецької, Черкаської та Чернівецької (на 2 у кожній), Івано-Франківській (на 1) областей.
Понад 60% нещасних випадків в АПК сталося в сільськогосподарському виробництві. Більшість нещасних випадків зі смертельними наслідками сталися під час дорожньо-транспортних пригод та падіння потерпілих — по 18%, наїзду транспортних засобів — 13%. Порівняно з 2005 р. найбільше зріс рівень травматизму зі смертельними наслідками через порушення трудової і виробничої дисципліни — з 16 до 32%.
Залишається високим рівень смертельного травматизму серед механізаторів — загинула 51 особа, більшість з них внаслідок наїзду транспортних засобів, перекидання техніки, захоплення рухомими елементами устаткування.
До найбільш травмонебезпечних категорій працівників належать водії автомобілів — загинуло 19 осіб, більшість з них — під час зіткнення транспортних засобів; сторожі і охоронники — 12 осіб загинуло внаслідок термічних опіків, отруєння чадним газом та убивств зловмисниками.
Внаслідок падіння, наїзду транспортних засобів та травмування тваринами загинуло 10 працівників тваринництва.
На підприємствах лісового господарства смертельно травмовано 19 працівників (більшість з них — деревом або його частинами під час спилювання).
Майже кожен четвертий потерпілий перебував у стані алкогольного сп’яніння.
Колективні договори повинні передбачати зацікавленість працівників підприємств у додержанні дисципліни праці та відповідальність порушників дисципліни, що, безперечно, сприятиме зменшенню кількості нещасних випадків.
У минулому році з 4,8 до 8,7% зріс рівень травматизму зі смертельними наслідками через недоліки у навчанні безпечних прийомів праці. Тому під час розслідування нещасних випадків повинні передбачатися заходи щодо повторної перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.
Найбільше смертельно травмовано працівників на підприємствах товариств з обмеженою відповідальністю та на приватних підприємствах.
Аналіз матеріалів розслідування нещасних випадків зі смертельними наслідками свідчить, що в 16% випадків потерпілі не проходили вступного інструктажу, а в 36% — у робітників, які виконували роботи підвищеної небезпеки, не проведено перевірку знань з питань охорони праці. Це відбувається внаслідок неналежного виконання обов’язків працівниками з кадрової роботи та служб охорони праці. Більше половини загиблих мали стаж роботи за професією менше трьох років. Понад 40% загиблих були допущені до роботи без проходження попереднього медогляду, ще гірший стан справ з проведенням періодичних медоглядів.
Для недопущення випадків травмування працівників в АПК роботодавцям необхідно особливу увагу приділити навчанню та перевірці знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, а також інструктуванню працівників; контролю технічного стану машин і механізмів; проведенню передрейсових медоглядів механізаторів і водіїв транспортних засобів, організації безпечного перевезення працівників; організації в польових умовах безпечних місць для короткочасного відпочинку, вживання їжі та захисту від негоди; забезпеченню працівників засобами індивідуального захисту, проходженню ними медоглядів; здійсненню контролю за додержанням трудової та виробничої дисципліни; впровадженню важелів матеріального і морального стимулювання працівників за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та недопущення випадків виробничого травматизму.
Враховуючи вищезазначене, державним інспекціям з промислової безпеки та охорони праці в АПК необхідно вжити заходів, спрямованих на запобігання випадкам травмування працівників, продовжити послідовну роботу щодо впровадження та ефективного функціонування на підприємствах системи управління охороною праці.
Зараз на сільськогосподарських підприємствах напружена пора — весняно-польові роботи. Минулого року під час їх проведення було смертельно травмовано 11 працівників. Нещасні випадки сталися переважно внаслідок наїзду та перекидання сільськогосподарської техніки. З метою запобігання нещасним випадкам за дорученням Держгірпромнагляду територіальними управліннями протягом березня—травня поточного року заплановано провести цільові перевірки підприємств АПК щодо додержання вимог безпеки під час виконання весняно-польових робіт. У лютому було організовано проведення цільових перевірок підприємств АПК щодо безпеки виконання охоронних робіт.
Отже, територіальні управління Держгірпромнагляду повинні продовжити практику проведення цільових перевірок підприємств АПК у період виконання сезонних робіт, комплексних перевірок підприємств районів, у яких намітилося зростання рівня травматизму. Під час перевірок особливу увагу необхідно приділяти безпеці виконання робіт, організації робочих місць механізаторів, сторожів, працівників тваринництва. Потрібно активізувати роботу щодо систематичного інформування населення через засоби масової інформації про стан охорони праці на підприємствах, про причини і обставини нещасних випадків.

В. ТКАЧОВ, начальник відділу організації державного нагляду в АПК та соціально-культурній сфері Держгірпромнагляду



До списку