Статьи

Відомий афоризм «Что нам стоит дом построить...» сучасні будівельники нерідко приймають за чисту монету. Гостросюжетні наслідки такого підходу ми бачимо по телебаченню, читаємо в пресі. Незаконно розпочате будівництво «штурмують» незадоволені їх розташуванням люди. Або після закінчення будівництва з’ясовується, що воно здійснено з грубими порушеннями будівельних норм, і тепер необхідно вживати якихось заходів, щоб врятувати становище. Врешті-решт порушення чинного законодавства в галузі будівництва є причиною виникнення надзвичайних ситуацій, а отже — нещасних випадків.
Стаття 21 Закону «Про охорону праці» встановлює вимоги щодо охорони праці під час проектування, будівництва (виготовлення) та реконструкції підприємств, об’єктів і засобів виробництва.
Що необхідно для того, щоб розпочати та без проблем завершити будівництво об’єкта і вчасно ввести його в експлуатацію? Для одержання відповіді на поставлене запитання заглянемо в нормативну законодавчу базу, спробуємо проаналізувати, як контролюються та вирішуються такі питання в Миколаївській області. Допоможе нам у цьому М. Бешевець, державний інспектор ДІОП в металургії, машинобудуванні, енергетиці, будівництві та котлонагляду теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області.

Першим документом у цій вImage00081.jpgажливій справі є одержання рішення про будівництво об’єкта, яке видається органом місцевого самоврядування або виконавчої влади. Перед прийняттям рішення орган, що розглядає це питання, обов’язково враховує, чи об’єкт будуватиметься згідно із затвердженим генеральним планом населеного пункту, чи ні. Якщо ні, то до прийняття відповідного рішення вирішується питання щодо відведення земельної ділянки, попереднього погодження місця розташування об’єкта з контролюючими органами даного району (СЕС, пожежної інспекції, архітектури, екології та іншими). Обов’язково враховується громадська думка людей, які проживають на території, прилеглій до майбутнього місця будівництва об’єкта.
У Миколаєві та області обсяги будівництва за останні п’ять років значно зросли. Будуються в основному житло, об’єкти торгівлі, громадського харчування, соціально-культурного призначення. Законодавча база стосовно проектування та будівництва настільки чітко визначена і неодноразово відкоригована, що при її дотриманні випадки створення небезпечних ситуацій виключаються. У проектах будівництва об’єкта, які розробляються згідно з ДБН А.2.2-3-97 «Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва», обов’язково передбачаються розділи стосовно забезпечення необхідних вимог з охорони праці і техніки безпеки, протипожежних, санітарних, екологічних вимог, радіаційного контролю будівельних конструкцій і матеріалів. Розробляються заходи щодо боротьби з шумом, організації будівництва з урахуванням впливу на навколишнє середовище, якщо це виробничий об’єкт, та інші розділи. Проектна організація повинна обов’язково мати ліцензію на проектні роботи, а її спеціалісти — досвід та достатню кваліфікацію для того, щоб проектувати відповідні розділи проекту (архітектурно-будівельний, технологічний, електротехнічний, сантехнічний тощо). Проект будівництва обов’язково повинен проходити комплексну державну експертизу.
Організації, які проводять експертизу проектної документації, вимагають повної відповідності розробленого проекту вимогам промислової безпеки та охорони праці, протипожежним, санітарним та екологічним вимогам. У проекті повинні бути розроблені заходи як щодо безпечного проведення будівельних робіт, так і під час експлуатації об’єктів. Серед основних зауважень до проектних рішень, що виявляються на практиці, є відсутність необхідних розрахунків вентиляції, освітлення, блискавкозахисту.
Іноді розміщення технологічного обладнання проектується з урахуванням побажань замовника, але при цьому нерідко порушуються деякі протипожежні або санітарні норми, не враховуються вимоги щодо забезпечення безперешкодного доступу до об’єктів соціально-побутового та житлового призначення інвалідів з обмеженими фізичними можливостями, що є обов’язковими згідно з чинними нормативними актами.
Після одержання позитивного висновку експертизи замовник будівництва має отримати дозвіл інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) даного регіону на початок будівельних робіт. Крім цього, згідно з постановою Кабінету Міністрів від 15.10.2003 р. № 1631, якщо будівництво здійснюється підрядним способом, генеральна підрядна організація повинна мати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, який видається теруправлінням Держгірпромнагляду за місцем реєстрації організації та за умови тимчасової реєстрації у відповідній інспекції теруправління, якщо підрядна організація працює на території регіону, що підпорядковується іншому теруправлінню. Для отримання вищеназваного дозволу підрядна організація подає відповідну заяву до державної інспекції теруправління, до якої додаються ліцензія на виконання будівельних робіт і дозвіл на проведення робіт підвищеної небезпеки, якщо він виданий органом держнагляду за охороною праці не за місцем будівництва об’єкта.
Наявність дозволів інспекції ДАБК та інспекції Держгірпромнагляду дає можливість проведення до будівельного майданчика тимчасових інженерних мереж. Але і це ще не дає права на початок будівництва. Згідно з ДБН А.3.1-5-96 «Організація будівельного виробництва» підрядником складається документ про готовність будівельного майданчика, який засвідчує наявність необхідних санітарно-побутових приміщень для будівельників, тимчасового водопроводу, визначення небезпечних зон, розроблення проекту організації будівництва та проекту виконання робіт, технологічних карт тощо. Лише після додержання всіх цих вимог підрядник може приступити до виконання будівельних робіт.
Під час планової перевірки стану будівництва у Миколаєві, яку здійснила прокуратура Миколаєва спільно з ДІОП у металургії, машинобудуванні, енергетиці, будівництві та котлонагляду теруправління Держгірпромнагляду по Миколаївській області, було встановлено, що там, де до питань охорони праці в будівництві ставляться належним чином, всі ці вимоги дотримуються. Наприклад, на Миколаївському глиноземному заводі працювало близько 40 підрядних будівельних організацій, але до жодної з них, як кажуть, не було до чого причепитись, тому що служба охорони праці цього підприємства ставиться до питань організації роботи з охорони праці з належною відповідальністю. А під час перевірки будівництва відділення банку «Столиця» в Миколаєві виявилося, що підрядна організація навіть не мала дозволу на проведення робіт підвищеної небезпеки, документ про готовність будівельного майданчика не складався, відповідно не розроблялися проект організації будівництва та інші необхідні документи. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності були притягнуті як керівники підрядної організації, так і керівники організації-замовника. Велику кількість порушень було виявлено в с. Коблеве Березанського району, де останнім часом значно зросли темпи будівництва баз відпочинку. Замовники таких об’єктів до будівництва залучають підрядні організації з різних областей України, а також країн ближнього зарубіжжя. Більшість таких організацій, як з’ясувалося, не має необхідних дозволів, іноді навіть ліцензій на будівельні роботи, під час будівництва не складають акти огляду прихованих робіт. Допускаються інші грубі порушення законодавства. Такий підхід до організації будівництва, зрозуміло, ходить поруч з причинами аварій, нещасних випадків, нерідко — подальшим руйнуванням під час експлуатації об’єктів, побудованих такими горе-спеціалістами. До того ж призупинене будівництво продовжується лише після проведення необхідного обстеження вже виконаних робіт спеціалістами спеціалізованих організацій, визначення якості використаних будматеріалів та інших заходів, не кажучи вже про сплату штрафів як власниками об’єктів, так і підрядними організаціями.
Чинним законодавством передбачається додаткове підстрахування від порушень законодавства в період введення об’єкта в експлуатацію. Після закінчення будівництва об’єкта або об’єкта, що підлягав реконструкції, учасники будівництва повинні дотримуватися нормативних актів: СНиП* ІІІ-4-80 «Правила производства и приемки работ» і Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений наказом Держбуду України від 22.09.2006 р. № 1243. Останній документ вимагає: «Закінчені будівництвом об’єкти можуть бути прийняті і введені в експлуатацію тільки при забезпеченні необхідних умов охорони праці відповідно до вимог техніки безпеки і виробничої санітарії, вимог пожежної і радіаційної безпеки та виконанні заходів щодо захисту навколишнього середовища».
Державній приймальній комісії обов’язково надаються всі акти огляду прихованих робіт, сертифікати та протоколи випробувань будівельних матеріалів, акти на проміжні роботи, журнали технічного та авторського наглядів та інші, передбачені чинним Порядком, документи. Крім того, до складу приймальних комісій обов’язково включається представник Держгірпромнагляду, який підписує акт готовності об’єкта тільки за умов дотримання проектних рішень, пов’язаних з охороною праці, інших законодавчих актів з охорони праці.
Можливо, вимоги згаданих нормативних актів не можуть знати замовники будівництва, але проектні та будівельні організації зобов’язані не тільки знати їх, але й суворо дотримуватись. Коли проект організації будівництва розроблений якісно і об’єкт побудований організацією, яка має позитивний авторитет у регіоні, то і замовник буде впевнений, що введений в експлуатацію об’єкт справдить його надію.
Це, крім забезпечення необхідних умов праці і безпеки виробництва, сприяє ще й рекламі будівельної організації. До таких організацій у Миколаївській області, які не шкодують коштів на забезпечення своїх працівників усім необхідним для покращання умов праці, а відповідно, і якості робіт, можна віднести будівельні організації, які вже тривалий час працюють у галузі будівництва, мають розвинену матеріальну базу. Це — АТЗТ «Промбуд-2», будівельна фірма ВАТ «Житлобудніка». Будівельні майданчики, де працюють ці організації, завжди огороджені, організовано тимчасові санітарно-побутові та інші приміщення, будівельники працюють із задоволенням і отримують гарантовану заробітну плату.
На закінчення хочеться порадити всім будівельникам (і замовникам, і виконавцям) не забувати народні прислів’я: «Скупий платить двічі» та «Береженого й Бог береже».

С. КОЛЕСНИК, наш позаштатний кореспондент




До списку