Статьи

Дзеркалом стану охорону праці, як відомо, є рівень виробничого травматизму та професійних захворювань. Таке негативне явище, як нещасні випадки на виробництві, не належить до некерованих процесів, на відміну, наприклад, від стихійних лих природного характеру. Це доведено Кримською державною інспекцією промбезпеки та охорони праці в агропромисловому комплексі (АПК). Завдяки злагодженій роботі її інспекторського складу вже п’ятий сезон поспіль збирання зернових в автономії проходить без випадків тяжкого та смертельного травматизму. Про те, як вдалося досягти таких результатів, керівникові прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по АР Крим і м. Севастополю О. ЗАХОДСЬКІЙ розповідає начальник цієї інспекції М. Леус.

Кримська державна інспекція промбезпеки та охорони праці в АПК в цілому здійснює державний нагляд на 4072 сільськогосподарських підприємствах автономії. До складу АПК півострова входять 14 управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, а це — 201 сільськогосподарський виробничий кооператив, 272 товариства, 161 приватне формування, 32 державних підприємства і 2032 фермерських господарства. У володінні всіх категорій господарств АР Крим перебуває 1860 тис. га сільськогосподарських угідь, у т. ч. 1262,7 тис. га орних, 13,1 га — перелогових земель, 81,8 тис. га — земель під багатолітніми насадженнями (43,8 тис. га садів, 32,2 тис. га виноградників і 6,1 тис. га інших насаджень), сінокосів — 2,1 тис. га, пасовищ — 440,31 тис. га. Площа сільськогосподарських угідь, виділених громадянам для розвитку особистих підсобних господарств, становить 534,6 тис. га.
Агропромислові підприємства АР Крим одними з перших завершили збирання ранніх зернових колосових культур і заготівлю грубих кормів. Збирання проведено у стислі агротехнічні терміни, незважаючи на складні погодно-кліматичні умови. Зернові у 2008 р. зібрано на площі 585 332 га проти 526 504 га в 2007 р., намолочено майже 1,667 млн. т зерна, що на 467,892 тис. т перевершує врожай минулого року. Середня врожайність зернових становила 28,5 ц/га проти 22,8 ц/га в 2007 р.

— Миколо Павловичу, які ж заходи вживалися інспекцією щодо зниження рівня виробничого травматизму та поліпшення стану охорони праці в галузі?
— Інспекція удосконалює організацію наглядової діяльності, постійно здійснює цільові перевірки сільгосппідприємств, починаючи з моменту підготовки до проведення весняно-польових робіт і закінчуючи осінніми. У цей період ми також залучаємо засоби масової інформації, інформуючи громадськість про результати перевірок, щоб посилити ефективність нашої роботи. Крім того, беремо участь у розширених нарадах, які проводить Мінагрополітики, із залученням представників інших міністерств і відомств. На таких заходах в комплексі вирішуються проблеми галузі.
Ось і цього року збиральним роботам передували численні цільові оперативні перевірки підприємств зі зберігання зерна та підготовки сільськогосподарської техніки. Врожай зібрали без випадків смертельного і тяжкого травматизму. Загалом у 2008 р. інспекторським складом було проведено 331 обстеження підприємств, виявлено понад 5270 порушень законодавчих актів з охорони праці, призупинялася експлуатація 483 одиниць технологічного обладнання, машин і механізмів, до адміністративної відповідальності притягнено 205 працівників, 61 з яких — перші керівники підприємств.
— Незважаючи на відсутність випадків смертельного і тяжкого травматизму на підприємствах АПК Криму, статистика в цілому по Україні свідчить, що рівень травматизму на сільгосппідприємствах — на другому місці після вуглевидобувних. Якими є причини такого стану справ?
— Дійсно, проблема охорони праці в сільському господарстві — одна з найгостріших. Більшість нещасних випадків стається з організаційних причин — внаслідок порушень трудової та виробничої дисципліни, поганої організації праці.
Найбільш травмонебезпечними професіями в АПК є професії трактористів, водіїв, працівників, які обслуговують машинно-тракторний парк. Пов’язано це з тим, що на більшості підприємств раніше була більш чітка система управління. Сьогодні ситуація змінилася. Багато з них змінили форму власності, вид діяльності, і відповідно долю технологічного транспорту було вирішено не в кращий бік. З економічних міркувань керівники агропідприємств не надають значення обслуговуванню та ремонту техніки. І це велика помилка, адже несправна техніка стає причиною нещасних випадків.
Часто до керування транспортними засобами допускаються особи, які не пройшли необхідного навчання та перевірку знань, та ще й в стані алкогольного сп’яніння. Наша інспекція приділяє особливу увагу цій проблемі. Щороку контролюємо проведення технічних оглядів, після чого майже половина перевіреної техніки повертається на повторну техекспертизу. Таким чином змушуємо роботодавця «підтягнути» техніку, щоб забезпечити безпеку виконання робіт.
— Роль інспекції у зниженні рівня травматизму в галузі очевидна, а на підприємствах щось роблять для цього?
— Керівники більшості підприємств АПК АР Крим сьогодні вже створили працездатні служби охорони праці, які можуть проводити роботу на належному рівні. І велике значення має профілактична робота щодо зниження рівня травматизму.
Величезну роль відіграє й те, що в Мінагрополітики створено відділ охорони та безпеки праці. Крім того, у нас практично в кожній райдержадміністрації створено служби охорони праці, які займаються питаннями промислової безпеки. І завдяки зусиллям місцевих органів влади цю роботу активізовано. Є там спеціалісти, які надають допомогу в забезпеченні безпечних умов праці держпідприємствам АПК. Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, в якому працюють страхові експерти, також займаються профілактичною роботою.
— Які підприємства автономії є кращими в цьому відношенні?
— Насамперед це підприємства, що замикаються на виробництві харчових продуктів, наприклад, ВАТ «Кримхліб» (за останні 10 років там не було зареєстровано жодного випадку тяжкого й смертельного травматизму). Це організації, які займаються виробництвом лікерогорілчаної продукції, зокрема, «Союз-Віктан» (15 років працюють без випадків смертельного травматизму). На підприємствах із зберігання та переробки зерна (елеваторах) організовано систему управління охороною праці, яка дає змогу ефективно працювати, як кажуть, по вертикалі — з верху до низу. І у них також немає випадків тяжкого травматизму на виробництві.
Кожний факт загибелі людини ми звикли ототожнювати з випадковістю. Так і кажемо — нещасний випадок. Але якщо це події серійні, такі, що повторюються, отже, існують і суб’єктивні причини їх виникнення. Тобто всі явища в суспільстві мають свої причини, які необхідно вчасно виявляти, аналізувати, вміти протиставляти їм заслін.



До списку