Статьи

В Шосткинському районі Сумської області ігнорують Закон «Про охорону праці»

Як і раніше, невиправдано високим залишається рівень виробничого травматизму в аграрному секторі. Про причини цього явища писалося не раз і на сторінках журналу «Охорона праці». Багато з них добре відомі, але практика свідчить, що проблема, на жаль, не те що не вирішується, а ігнорується та ще більше загострюється...
Під час ознайомлення з актами комплексних перевірок аграрних підприємств іноді і зовсім складається враження, що в деяких з них на питання охорони праці та безпеки проведення робіт вирішили просто махнути рукою.

Шосткинський район Сумської області, крім головного багатства — лісів, має і непогані сільгоспугіддя (тільки орних земель тут налічується 46 714 га). Нині виробництвом сільгосппродукції в районі займаються 33 агроформування і 28 приватних фермерських господарств. У них працює близько 3 тис. осіб. Землю обробляють за допомогою 192 тракторів, 327 автомобілів, 40 комбайнів та інших самохідних машин.
Починаючи з 2005 р. у районі на виробництві одержали травми 10 працівників, причому двоє з них — не сумісні з життям. Особливо «багатим» на нещасні випадки видалося перше півріччя 2008 р. — травми одержали 4 працівники. Саме ця обставина стала приводом для проведення теруправлінням Держгірпромнагляду по Сумській області комплексної перевірки стану охорони праці та промислової безпеки в районі.
І ось якими є результати цієї перевірки. «У районному управлінні агропромислового розвитку не функціонує СУОП»,— читаємо відразу ж на першій сторінці акта. Функції служби охорони праці в ньому покладено на головного фахівця управління, який, судячи з протоколів і звітів, з якими ознайомилися перевіряючі, регулярно проводить семінари-наради з охорони праці з фахівцями та керівниками агроформувань, відповідає за навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
Мабуть, дуже низькою є ефективність від цієї, проведеної, швидше за все, на папері, роботи, якщо державні інспектори в перший же день перевірки зіткнулися з такою великою кількістю порушень чинного законодавства і нормативно-правових актів з охорони праці.
Не всі посадові особи та працівники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки, пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. У багатьох агроформуваннях має місце допуск до роботи новоприйнятих працівників без стажування на робочих місцях (ТОВ АФ «Лан», «Осота», «Нива», «Контакт Плюс», «Прогрес»). У господарствах ТОВ АФ «Мрія», «Глазовська», «Україна» і ПП «Онікс» навчання та перевірку знань не пройшли перші керівники підприємств.
Не з усіх професій і видів робіт розроблено інструкції з охорони праці, не в усі посадові інструкції внесено обов’язки посадових осіб за виконання покладених на них функцій з питань охорони праці (ТОВ АФ «Лан», «Надія», «Мрія», «Україна», «Нива»).
Багато порушень вимог безпеки праці було виявлено під час перевірки зернотоків, приміщень з переробки зерна в ТОВ АФ «Осота», імені Шевченка, «Лан», «Нива», ПП «Онікс» (на зернонавантажувачах марки ЗМ-60А не встановлено огородження пасових і ланцюгових передач, підключення цих агрегатів до рубильників електромережі виконано без штепсельних з’єднань, завалочні ями зерноочисних комплексів не обладнані спеціальними гратами).
Практично на кожному з перевірених підприємств у період зернозбиральних робіт не розроблялися технологічні карти щодо розміщення машинно-тракторних агрегатів і транспортних засобів на полях, не позначалися місця для відпочинку працюючих і приймання ними їжі тощо.
Грубо порушувалися вимоги Правил охорони праці в сільськогосподарському виробництві під час експлуатації сільгосптехніки в ПП «Імпульс», ТОВ АФ «Осота», «Лан», «Прогрес». Тут ланцюгові та пасові передачі зернозбиральних комбайнів не були огороджені захисними кожухами. Більшість тракторів агрегатувалися з причепами без страхувальних ланцюгів і тросів, отвори в причіпних сергах тракторів і причіпних пристроях сільгоспмашин були овальними і не мали зашплінтованих штирів. Ще одна характерна особливість: практично всі трактори на цих сільгосппідприємствах експлуатуються з несправними звуковими сигналами, без сигналів поворотів і гальм, габаритних вогнів і фар...
Далеко не в усіх агроформуваннях району виконується наказ Держнаглядохоронпраці від 04.12.2000 р. № 72 «Про заборону експлуатації тракторів без електростартерного запуску двигуна». Так, з наявних у районі 46 тракторів марки Т-150, які є найбільш травмонебезпечними, електростартерним запуском забезпечено тільки 33 машини. Найгірше становище склалося у ТОВ АФ «Лан», «Мрія», «Глазовська», ПП «Онікс».
На тваринницьких фермах ТОВ АФ імені Шевченка, «Осота», «Контакт Плюс», ПП «Онікс» у місцях основних проходів не встановлено стаціонарні перехідні містки через гноєтранспортери, не огороджено приямки похилих транспортерів з видалення гною; тяглові робочі коні не закріплені документально за конкретними працівниками. У ТОВ АФ «Україна» не погоджено безпечні режими під час випасу великої рогатої худоби, внаслідок чого постійно виникає небезпека для робітників-скотарів під час утримання бугаїв, що випасаються в череді разом з коровами.
На жодному з перевірених підприємств охоронці не забезпечені сезонним спецодягом, ліхтарями та свистками. Відсутні й маршрути безпечного руху працівників охорони по території, не відпрацьовуються дії працівників охорони у разі виникнення небезпечних ситуацій.
Практично в жодному з агроформувань району не проводяться передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів. Забезпеченість працівників ЗІЗ не перевищує 65%. Навряд чи треба цьому дивуватися, якщо врахувати, що за підсумками 2007 р. у жодному з агроформувань району не виконувалися вимоги Закону «Про охорону праці» у частині виділення коштів на охорону праці в розмірі не менше ніж 0,5 % від суми реалізованої продукції. У багатьох господарствах ця сума ледь дотягала до 0,1%.
Схоже, швидше задля годиться розробляються в окремих господарствах колдоговори, оскільки комплексні заходи з охорони праці колдоговорів не містили ніяких зобов’язань з боку роботодавців щодо досягнення встановлених нормативів безпеки та гігієни праці, запобігання випадкам виробничого травматизму. Не здійснюється в більшості агроформувань районів і адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці. Ніде, у жодній тракторній бригаді перевіряючим не вдалося побачити журнал першого ступеня. Чи не яскраве це свідчення того, що питання охорони праці зовсім не турбують перших керівників або турбують, як це стало для багатьох звичним явищем, коли наскочить з перевіркою державний інспектор або ж у разі якоїсь аварії чи біди з працівником підприємства?
Стосовно останнього, то, як на мене, лихо на будь-якому із сільгосппідприємств району може статися де завгодно і коли завгодно. Жодне з перевірених господарств не укомплектовано навченим електроперсоналом. У більшості господарств навіть особи, відповідальні за електрогосподарство, не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Електротехнічний персонал агроформувань не забезпечений електрозахисними засобами, електричні розподільні пристрої у виробничих приміщеннях не замикаються на замки.
У жодному з перевірених господарств Шосткинського району не оформлено належним чином призначення відповідальних осіб за технічний стан і безпечну експлуатацію газового господарства. Практично повсюдно до виконання газонебезпечних робіт залучаються ненавчені працівники, балони з пропаном зберігаються в непристосованих місцях, а з’єднання їх з різаками виконано за допомогою саморобних джгутів та інших, сконструйованих багатими на вигадку народними умільцями, пристосувань. Манометри ж на газових редукторах давно не повірялися тощо.
На усіх перевірених підприємствах не організовано роботу з обстеження, паспортизації виробничих будівель та споруд, не здійснюється належний контроль за їх станом. Аналогічним чином виглядають справи щодо безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, котлів і посудин, що працюють під тиском. Інженерно-технічні працівники, відповідальні за їх безпечну експлуатацію, не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
У ході перевірки співробітниками наглядових органів було виявлено 411 порушень законодавчих і нормативних актів з охорони праці, було заборонено подальшу експлуатацію 75 одиниць обладнання, машин і механізмів, до адміністративної відповідальності притягнено 18 посадових осіб.
12 вересня в Шосткинській райдержадміністрації відбулося виїзне засідання ради теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області, де сталася принципова розмова з усіх порушених у цій публікації питань. Керівництво наглядового органу в черговий раз попередило порушників про те, що у разі подальшого ігнорування вимог чинного законодавства їх буде притягнено до відповідальності. На деяких перших керівників агроформувань району матеріали передано до органів прокуратури.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку