Статьи

Основним питанням, що розглядалося на засіданні колегії Держгірпромнагляду, яка відбулася наприкінці жовтня, був стан промислової безпеки в Україні за 9 місяців 2007 р.
При зростанні обсягів промислового виробництва на 7,3% рівень загального травматизму за 9 місяців знизився на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року (12 823 особи проти 13 796).
Рівень травматизму зі смертельними наслідками на підприємствах України зріс на 0,1% (759 проти 758). Кількість групових нещасних випадків збільшилася на 11,4 % (254 проти 228).
Аналіз матеріалів спеціального розслідування нещасних випадків свідчить, що майже 70,4% нещасних випадків зі смертельними наслідками сталося з організаційних причин, з технічних — 20,1%, з психофізіологічних — 9,5%.
У зазначеному періоді збільшилась кількість загиблих на підприємствах Київської області та міст Києва, Кривого Рогу, Полтавської, Донецької, Рівненської, Закарпатської, Житомирської, Івано-Франківської, Львівської, Миколаївської, Кіровоградської областей. Роботу територіальних управлінь у цих областях за 9 місяців 2007 р. рішенням колегії визнано недостатньою.
Збільшилась кількість загиблих на виробництві у металургійній (42 проти 30), гірничорудній промисловості (30 проти 20), будівництві (106 проти 96), на підприємствах транспорту (73 проти 68), у житлово-комунальному господарстві (27 проти 25), хімічній (16 проти 14), деревообробній промисловості (12 проти 10).
Так, на підприємствах будівельної галузі основними травмуючими факторами залишаються: падіння працюючих з висоти — 46 випадків, дія рухомих частин і механізмів — 11, обвалення грунту — 5.
Основними чинниками травматизму у будівництві є масове залучення некваліфікованих працівників. Трудові відносини значної частини їх оформлені з порушенням чинного законодавства, а в окремих випадках зовсім не оформлені. Часто будівельно-монтажні роботи ведуться без затвердженої в установленому порядку проектно-технологічної документації, зокрема без проекту виконання робіт та дозволу Держгірпромнагляду.
Враховуючи те, що частина питань, які негативно впливають на стан промислової безпеки, виходить за межі повноважень Комітету, та з метою більш жорсткого впливу на суб’єктів будівельної діяльності Держгірпромнагляд опрацював і надіслав до Кабінету Міністрів свої пропозиції щодо створення на базі інспекторського складу територіальних управлінь міжвідомчих мобільних груп з перевірки додержання вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки на будівельних майданчиках та виробничих об’єктах. Передбачено залучити до цієї роботи працівників місцевих органів прокуратури, обласних управлінь МНС України, управлінь архітектури та містобудування облдержадміністрацій, Держархбудінспекції Мінрегіонбуду України, працівників головних управлінь праці та соціального захисту населення Мінпраці. Також передбачається здійснити мобільними групами перевірки з питань, що стосуються стану промислової безпеки та охорони праці на всіх будівельних об’єктах та в організаціях.
Разом з тим на засіданні відзначалось, що реалізація завдань у сфері промислової безпеки та охорони праці забезпечила стабілізацію стану промислової безпеки та зменшення кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками у вугільній промисловості, енергетиці, машинобудуванні, газовій промисловості, агропромисловому комплексі, соціально-культурній сфері.
З метою підвищення рівня промислової безпеки органи Держгірпромнагляду за три квартали провели понад 157 тис. оперативних перевірок, призупинено експлуатацію та виконання робіт на більш як 194 тис. об’єктів, за порушення вимог нормативних і законодавчих актів з охорони праці та охорони надр до адміністративної відповідальності притягнено понад 77 тис. працівників, у тому числі 18 тис. керівників підприємств, установ, організацій. Загальна сума штрафів склала понад 6,3 млн. грн.
Колегією прийнято рішення щодо подальшого вдосконалення державного нагляду за створенням та додержанням безпечних і нешкідливих умов праці, комплексного управління промисловою безпекою і охороною праці та усунення наявних недоліків.



До списку