Статьи

Під час проведення Тижня охорони праці у Хмельницькому відбулася зустріч працівників управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому, теруправління Держгірпромнагляду по Хмельницькій області, федерації профспілок області та міського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань з трудовим колективом заводу залізобетонних конструкцій, що входить до складу державного галузевого територіального об’єднання «Південно-Західна залізниця».

У ході зустрічі директор заводу В. Великий розповів гостям про роботу, яка проводиться щодо створення здорових і безпечних умов праці на виробництві. За його словами, у 2006 р. на ці цілі було витрачено понад 75 тис. грн. без урахування витрат на ремонт та модернізацію основних фондів, реконструкцію виробничих приміщень, благоустрій території. Здійснюються заходи щодо механізації важкої ручної праці, зменшення запиленості тощо.
У зв’язку з тим, що деякі вантажопідйомні механізми відпрацювали свій нормативний ресурс, здійснено їх експертне обстеження щодо можливого продовження терміну експлуатації. Проведено атестацію робочих місць за умовами праці. Працюючі повністю забезпечені засобами індивідуального захисту.
На заводі обладнано кабінет охорони праці. Завдяки укомплектуванню радіо- та відеоапаратурою, оргтехнікою, відповідною літературою, нормативно-правовими актами з охорони праці він став свого роду центром пропаганди охорони праці. Тут проводяться навчання, інструктажі, консультації з питань охорони праці. За результатами проведеного державним галузевим територіальним об’єднанням «Південно-Західна залізниця» конкурсу кабінетів охорони праці він посів третє місце. Знаючи, що у питаннях профілактики нещасних випадків на виробництві навчання відіграє значну роль, адміністрація заводу здійснює постійний контроль за своєчасністю його проведення.
Налагоджено належне санітарно-побутове обслуговування. Піклуючись про здоров’я своїх підлеглих, адміністрація заводу організовує доставку гарячого харчування, причому за символічну ціну.
— Завдяки роботі, яка проводиться на заводі щодо збереження життя та здоров’я працюючих у процесі їхньої трудової діяльності,— сказав на закінчення директор,— нам вдалось викорінити виробничий травматизм. Добитись цього неважко, варто лише усунути причини, що його породжують…
У своїх виступах перед членами трудового колективу заступник голови координаційного комітету з проведення Тижня охорони праці, начальник відділу експертизи умов та охорони праці управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому Е. Бабій, головний державний інспектор охорони праці теруправління Держгірпромнагляду по Хмельницькій області В. Франко, правовий інспектор праці ради профспілок області О. Сковородніков, страховий експерт з охорони праці міського відділення виконавчої дирекції Фонду М. Банах проаналізували стан виробничого травматизму в Україні, області та місті. Зокрема, вони зупинились на обставинах та причинах найбільш резонансних нещасних випадків, зосередили увагу працівників на необхідності неухильного додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Виступаючі також подякували членам трудового колективу за те, що вони дбають про свою безпеку і працюють без травм.

Василь СОПІЛЬНЯК,
наш власкор



До списку