Статьи

На виконання постанови Президії ФПУ від 06.07.2006 р. № П-5-2 про оголошення 2007 року Роком боротьби профспілок з приховуванням нещасних випадків на виробництві технічні інспектори праці та інші працівники з питань охорони праці профспілок у першому півріччі 2007 р. перевірили понад 5 тис. підприємств, установ та організацій стосовно об’єктивності розслідування виробничих травм. Недоліки та суперечності в документах, що складалися або які належало скласти згідно з чинним Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, виявлено по відношенню до майже 1,5 тис. потерпілих.

Зокрема, підтверджено факт нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом, і забезпечено складання актів за формою Н-1 для 301 працівника, потерпілого на виробництві, в тому числі у 87 випадках такі акти за наполяганням профспілок складено замість актів за формою НПВ (тобто коли виробничі травми були безпідставно не пов’язані з виробництвом), у 74 випадках — замість акта за формою НТ (коли виробничі травми до перевірки були оформлені як побутові) та в 140 випадках — за відсутності будь-якого акта (коли факт травмування працівника ніяк не оформлювався, дні непрацездатності в табелях зазначалися як робочі дні, а листки непрацездатності для оплати не пред’являлися. В Івано-Франківській та Чернігівській областях виявлено факти приховування навіть смертельних нещасних випадків на виробництві.
Разом з тим проводилась робота щодо забезпечення належної якості розслідування виробничих травм, у ході якої за наполяганням технічних інспекторів праці, інших представників профспілок було переглянуто понад 400 актів за формою Н-1, з них у 155 випадках визначено реальні технічні та організаційні причини травмування працівників і більш ефективні профілактичні заходи, а в понад 250-ти актах за підсумками перевірок знято безпідставне звинувачення потерпілих у певних порушеннях, в «неуважності», «необережності».
Перевірено низку справ щодо об’єктивності призначення робочими органами Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань страхових виплат та соціальної допомоги майже 1000 потерпілих, при цьому виявлено та усунено факти порушення законодавства з цих питань стосовно кожного десятого з них. На 542 підприємствах проведено аналіз додержання роботодавцями порядку надання потерпілим пільг і компенсацій, визначених колективним договором (угодою), при цьому у 119 справах були виявлені порушення відповідних колдоговірних зобов’язань і вжито заходів щодо їх усунення.
У першому півріччі найбільш активно вели роботу щодо реалізації завдань Року профоб’єднання та інші профспілкові організації Донецької, Житомирської, Луганської, Дніпропетровської, Сумської, Івано-Франківської, Тернопільської областей та м. Києва. На підтвердження цього можна навести чимало прикладів.
У Донецькій області за наполяганням представників профспілок складено акти за формою Н-1 на 59 нещасних випадків, з яких 28 взагалі були приховані від розслідування та обліку. А 31 випадок вимагав повторного розслідування як такий, що був безпідставно оформлений актами за формою НПВ або НТ, тобто на порушення вимог чинного законодавства віднесений до не пов’язаного з виробництвом або до побутового. Так, не було своєчасно розслідувано і взято на облік: нещасні випадки, які сталися з працівниками шахти «Трудівська» М. Ісаєвим і В. Висоцьким, які відповідно 25 січня і 16 червня 2007 р. одержали травми внаслідок обвалення породи (перший — під час виконання робіт з переміщення двигуна по конвеєрному штреку, другий — в процесі гасіння виробки і демонтажу арочної підпорки); нещасний випадок з гірником дільниці № 90-530 шахти «Булавинська» В. Береловичем, який під час роботи в нічну зміну 29.01.2007 р. одержав травму правої стопи тощо.
У Дніпропетровській області за повідомленням, що надійшло до обласного об’єднання профспілок за телефоном «гарячої лінії» у квітні ц. р., проведено розслідування прихованого нещасного випадку зі слюсарем-ремонтником Дніпродзержинського металургійного комбінату В. Носачем. Було доведено зв’язок травми з виробництвом та забезпечено її оформлення актом за формою Н-1.
У Волинській області монтажниця заводу «Кромберг і Шуберт» Т. Поліщук під час роботи 24.05.2007 р. отримала струс головного мозку і ушкодження рогівки правого ока. Розслідування цього нещасного випадку роботодавцем проведено тенденційно, з порушенням встановленої процедури, без участі представника Фонду соціального страхування від нещасних випадків з покладанням відповідальності за подію на саму потерпілу (за наявності технічної причини травмування). Лише за наполяганням технічного інспектора праці профспілок та після втручання відповідного органу Держгірпромнагляду (профспілкової організації на цьому підприємстві немає) проведено повторне розслідування нещасного випадку, встановлені й документально засвідчені його фактичні обставини та причини.
У Чернігівській області головний спеціаліст — технічний інспектор праці ФПУ виявив 6 прихованих нещасних випадків, у тому числі один — зі смертельним наслідком, який стався зі слюсарем-налагоджувальником дочірнього підприємства «Рескі льон» ТОВ «Рескі» Ю. Тищенком (смт Городня Чернігівської області). Ю. Тищенко, перебуваючи на обліку в центрі зайнятості, був залучений роботодавцем до роботи на куделепідготовчому агрегаті без укладання трудового договору в установленому порядку. У листопаді 2006 р., запускаючи агрегат після усунення намотувань на тіпальних барабанах, він був захоплений зубчастими колесами агрегату, що не мали огородження, і загинув. Лише після перевірки та за поданням технічного інспектора праці цей випадок розслідувано та оформлено в установленому порядку актами за формами Н-5 та Н-1.
Серед інших виробничих травм, що теж не були розслідувані і не взяті на облік,— травматична ампутація нігтьових фаланг, інші поранення пальців правої кисті в електромонтера військової частини № 4558 (м. Ніжин) В. Половенка, якого адміністрація 15.01.2007 р. відкликала з відпустки, залучила до невластивих за посадою робіт, зокрема на несправному деревообробному верстаті; пошкодження зв’язок правого колінного суглоба у стропальника «Житлобуд-2» ВАТ «Чернігівбуд» В. Прищепи, що сталося 10.10.2006 р. під час виконання ним робіт на підприємстві тощо. Роботодавці відмовлялися проводити розслідування зазначених випадків, але за поданням і наполяганням технічного інспектора праці законні права працівників були захищені, травми оформлено актами за формами Н-5 та Н-1.
У Луганській області представниками профспілок виявлено 17 нещасних випадків, прихованих від розслідування та обліку. Крім того, за підсумками перевірки серед понад 120 актів про побутові травми та про випадки, не пов’язані з виробництвом, у 26 з них установлено факт одержання працівниками травм безпосередньо на підприємстві під час виконання посадових обов’язків. За результатами вжитих заходів 43 особам, які потерпіли на виробництві, відновлено порушені роботодавцями права на відшкодування шкоди, оскільки забезпечено належне повторне розслідування усіх зазначених виробничих травм, складання і подання до робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків відповідних документів для здійснення страхових виплат та надання інших видів допомоги, передбачених законодавством.
В Івано-Франківській області виявлено 16 нещасних випадків, прихованих від розслідування (у тому числі 5 — за допомогою інформації, одержаної по телефону «гарячої лінії», що діє в територіальному профоб’єднанні), серед них — один випадок зі смертельним наслідком, що стався 11.02.2007 р. з кранівником фірми «Прикарпаттянафтопродукт» (м. Івано-Франківськ) М. Русіним. Зараз цей нещасний випадок розслідується і буде дано належну оцінку діям керівництва фірми, з вини якого загинув працівник, а також допущено порушення вимог законодавства про своєчасне розслідування нещасного випадку, який стався на виробництві.
На жаль, не завжди зусиль профспілкових організацій та їхніх представників з охорони праці виявляється достатньо, щоб відновити справедливість і захистити права потерпілих. Наприклад, тільки за рішенням суду вдалося підтвердити зв’язок з виробництвом і забезпечити складання актів за формою Н-1 про нещасні випадки з тяжкими наслідками з трактористом Рогатинського об’єднання «Сільгоспхімія» В. Нехаєм (внаслідок перекидання трактора під час руху одержав струс головного мозку та перелом лівої кінцівки), з учнем Городенківського професійно-технічного училища управління освіти і науки Івано-Франківської облдержадміністрації І. Гуменюком (внаслідок наїзду комбайна одержав розрив ахіллового сухожилля правої ноги) тощо. Незалежно від давності скоєння таких випадків і складності процедур підтвердження істини, профспілкам вдавалося захистити права потерпілих як у досудовому порядку, так і під час розгляду справ у судах.
У цьому плані слід зазначити, що найбільш ефективно і протягом багатьох років ведеться робота з розгляду конфліктів щодо розслідування і оформлення виробничих травм та профзахворювань у досудовому та судовому порядку Об’єднанням профспілок Харківської області, оскільки його керівники та відповідальні працівники вважають цю роботу одним із пріоритетних напрямів своєї діяльності (див. інформацію у №7 за 2007 р. журналу).
Прагнучи підвищити ефективність роботи щодо реалізації завдань Року боротьби профспілок з приховуванням нещасних випадків на виробництві, деякі членські організації ФПУ провели у першому півріччі 2007 р. низку масових заходів. Зокрема, профоб’єднання Житомирської, Закарпатської та Харківської областей організували обговорення цих питань і стану виробничого травматизму в регіонах на пленумах (радах) тощо. Однак у профспілкових організаціях Миколаївської, Вінницької, Одеської областей та багатьма центральними органами всеукраїнських профспілок ця робота проводиться ще на неналежному рівні. До кінця року ще є достатньо часу, щоб змінити ставлення до зазначеної важливої справи і досягти більш вагомих результатів у захисті прав та інтересів громадян, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві.

Управління охорони праці та здоров’я апарату ФПУ



До списку